Nibo Stone NL
A description of the image.

Natuursteen onderhoud

Zo doe je dat!

Regelmatig krijgen we mensen in onze showroom die liever niet voor natuursteen kiezen omdat ze denken dat natuursteen onderhoud moeilijk is. Maar klopt dat wel? Wij denken van niet. Er zijn wel een paar zaken waar je bij het onderhoud van een natuursteen vloer rekening mee moet houden, maar hou je je aan deze gebruiksaanwijzing, dan is het vloeronderhoud van natuursteen heel eenvoudig. Bovendien wordt natuursteen, in tegenstelling tot andere materialen, in de loop der jaren alleen maar mooier.

Het is wel belangrijk dat je bij natuursteen onderhoud rekening met een aantal zaken houdt. Je kunt niet ieder schoonmaakproduct gebruiken en sommige natuursteen soorten zijn gevoelig voor zuren.

Mock lookbook natuursteen

Meer inspiratie nodig?

Vraag nu ons e-book over natuursteen vloeren aan. Boordevol informatie, tips en inspiratie.

Direct naar:
Old Heritage Beige T A B T A Br Z O B
Wie houdt van mooie materialen en graag iets bijzonders in huis wil, vindt wat hij zoekt in de uitgebreide collectie van Nibo Stone.
Bron Topperz Be
Het vloeronderhoud van je tegels is belangrijk voor een optimaal behoud van je tegels. Lees onze tips en adviezen.
Vloeronderhoud uitbesteden
Besteed het onderhoud van je natuursteen vloer uit aan een professioneel bedrijf voor een mooi resultaat.
Easywarm33
Vloerverwarming onder tegels heeft veel voordelen ten opzichte van verwarming door radiatoren.
Nibo Stone Natuursteen 1500 900 85

Natuursteen schoonmaken na oplevering

Natuursteen tegels leggen gebeurt met lijm en voegmortel. Als de vloer wordt opgeleverd, heeft deze nog een waas van voegresten, ook wel cementsluier genoemd. Deze moet er na een paar dagen afgewassen worden anders hard deze uit en dan wordt het natuursteen onderhoud heel lastig. Je natuursteen tegels reinigen kun je dan eenvoudig doen met een cementsluierverwijderaar. Let er wel op dat je een zuurvrije variant koopt die speciaal voor natuursteen geschikt is, omdat je anders moeilijk te herstellen vlekken in je natuursteen kunt krijgen. In onze webshop koop je CSV zuurvrij.

Kitresten verwijderen

Zijn er nog kitresten op de tegel aanwezig, verwijder dan eerst de overtollige kit met een afbreekmes. Probeer een klein stukje los te snijden en de kit vervolgens los te trekken. De overige resten kun je verwijderen met wasbenzine of speciale HG siliconekitverwijderaar. Breng het product aan met een spons en laat het even inweken en schraap de restjes weg, bijvoorbeeld met een glassnijder.

Nibo Stone Organic Gris Natuursteen 4

Natuursteen onderhoud

Na de eenmalige reinigingsbeurt na oplevering, volstaat voor het natuursteen onderhoud het wekelijks stofzuigen en dweilen met een daarvoor geschikt middel om de vloer zijn optimale uitstraling te laten behouden. Belangrijk bij het natuursteen reinigen is dat je niet te veel water en niet teveel schoonmaakmiddel gebruikt. Een veel gehoorde klacht bij natuursteen onderhoud is dat de vloer er streperig en vlekkerig uitziet. Dit komt doordat veel schoonmaakmiddelen een vettig laagje achter laten op je vloer. Je natuursteen tegels schoonmaken doe je dus met weinig schoonmaakmiddel.

Aurelia1 Nibo Stone

Welke producten zijn niet geschikt voor natuursteen onderhoud?

Veel natuursteensoorten, waaronder marmer, travertin en hardsteen bevatten kalk. Kalk is gevoelig voor zuur zoals citroensap, jus d’orange en azijn. Maar ook diverse schoonmaakmiddelen hebben zuurhoudende eigenschappen. Ben dus voorzichtig met dit soort middeltjes op je natuursteen vloer. Je begrijpt dat azijn uit den boze is bij natuursteen schoonmaken, maar ook antikalk is een erg zuur product en is niet geschikt voor het natuursteen onderhoud. Ook een keiharde vloer zoals graniet vraagt om speciale onderhoudsmiddelen.

Gebruik geen groene zeep

Wist je trouwens dat natuursteen tegels schoonmaken met groene zeep ook niet zo’n goed idee is. Groene zeep is wat vettig. Dat komt omdat een belangrijk bestanddeel van groene zeep olie is. Het resultaat is een streperige en vlekkerige vloer die juist nog meer vuil aantrekt. Zeker op egaal gekleurde vloeren zoals basalt valt dit nog extra op.

Soms wordt geadviseerd de natuursteen vloer te behandelen met een natuurlijke bijenwas. De vloer ziet er inderdaad even mooi uit, maar al snel zijn er veel voetsporen zichtbaar. Bovendien wordt de vloer gevaarlijk glad als je deze met bijenwas hebt geboend. Natuursteen onderhoud doe je beter met een synthetische was, zoals Nibo Stone natuursteen was.

Nibo Stone Natuursteen 2

Welke producten zijn dan wel geschikt voor natuursteen onderhoud?

Oké, natuursteen schoonmaken doe je dus niet met zuurhoudende en olie bevattende schoonmaakmiddelen. Maar waarmee dan wel? Belangrijk hierbij is om onderscheid te maken tussen kalkhoudende en niet kalkhoudende natuursteen soorten. Ook is het goed om te kijken naar de poreusheid van het materiaal. Een harde granieten vloer schoonmaken vraagt weer om andere middelen dan het onderhoud van een marmeren vloer. Hierover vertellen we later meer.

Eigen label onderhoudsproducten

Nibo Stone heeft een eigen label onderhoudsmiddelen, je vindt ze in onze webshop. Deze middelen zijn speciaal geschikt voor natuursteen tegels en reinigen het natuursteen niet alleen grondig, maar zorgt er ook voor dat het natuursteen wordt verzorgd zodat de vloer zijn natuurlijke uitstraling behoudt. En het advies voor je vloer krijg je er gratis bij. Je hoeft alleen maar even te bellen met een van onze verkoopadviseurs op 077 396 76 60.

La Racholle Nibo Stone 1

Natuursteen impregneren

Vlekken kunnen meestal voorkomen worden door een natuursteensoort te kiezen die past bij de toepassing en het gebruik. Ook kan het natuursteen onderhoud wat gemakkelijker worden gemaakt door natuursteen te behandelen met een natuursteen impregneer. Bij het impregneren van natuursteen worden de poriën van natuursteen opgevuld waardoor een vuil- en waterafstotende laag ontstaat. Impregneren wordt vaker toegepast bij een natuursteen keukenvloer, omdat hier vaker geknoeid wordt en de kans op vlekken groter is.

Vlekken trekken na verloop van tijd weer weg

Het op deze manier beschermen van natuursteen maakt je vloer dus gebruikersvriendelijker en gemakkelijk te onderhouden, al is dat lang niet bij iedere natuursteensoort nodig. Gaat er dan een kopje koffie of een glas wijn om, dan kun je dat met een vochtige doek opnemen en is er niks aan de hand. Mocht er onverhoopt toch een vlek in de vloer komen, dan trekt deze vaak na verloop van tijd vanzelf weer weg.

Natuursteen Tegels Keuken Nibostone 7

Kalk verwijderen natuursteen

Heb je gekozen voor natuursteen op je badkamer, dan krijg je vroeg of laat te maken met kalkaanslag. Kalkaanslag wordt veroorzaakt door calciumcarbonaat dat van nature in water aanwezig is. Na het douchen verdampt het water en blijven de mineralen achter op je tegels in de vorm van een witte waas die uiteindelijk zo hard kan worden als steen. Dit betekent ook dat je het natuursteen onderhoud vanaf het begin goed zult moeten aanpakken. Want hoe langer je wacht, des te moeilijker is het om de kalkaanslag te verwijderen.

Geen antikalkmiddel bij marmer of hardsteen

En heb je dan een kalkhoudende natuursteensoort zoals marmer of hardsteen, dan kun je niet zomaar met een antikalkmiddel aan de slag. Dit middel bevat zuren en die zullen niet alleen de kalkaanslag oplossen maar ook het oppervlak van je natuursteen vloer beschadigen. De beste manier om kalkaanslag op een kalkhoudende natuursteen te verwijderen is met een zuurvrije cementsluierverwijderaar. Wij adviseren voor dit natuursteen onderhoud de volgende stappen:

Kalk verwijderen natuursteen
 • Zet de vloerverwarming uit en laat de natuursteen vloer afkoelen
 • Meng Nibo Stone cementsluierverwijderaar in een verhouding van 1:1 met schoon water
 • Breng de oplossing aan met een dweil of een mop en laat het 10 minuten intrekken. Zorg er voor dat het tussentijds niet indroogt. Eventueel nog tussentijds opnieuw vochtig maken
 • Schrob de natuursteen tegels met een zachte borstel
 • Spoel de tegels goed na met helder water
Francoise Thijssen 1500

Toch nog vragen over het onderhoud van uw natuursteen vloer?

Geen probleem! Neem contact op met Nibo Stone en leg uw vragen voor. Houdt uw ordernummer bij de hand, dan kunnen we snel nakijken welke vloer u heeft en u van het juiste onderhoudsadvies voorzien.

Natuursteen onderhoud per soort

Een hoogglans gepolijste marmeren vloer schoonmaken vraagt een andere aanpak dan bijvoorbeeld een granieten vloer reinigen. We leggen je hieronder de verschillen uit en geven je meteen tips hoe je bijvoorbeeld marmer onderhoud of een leisteen vloer reinigen het beste aanpakt.

Marmer 60x60

Marmer onderhoud

Marmer heeft de laatste jaren een ware comeback gemaakt en is in steeds meer interieurs terug te vinden. Het mooie aan marmer is, naast natuurlijk het prachtige uiterlijk, dat het materiaal een leven lang mee gaat. Voorwaarde is wel dat je het marmer goed onderhoudt, want hoewel marmer een harde en slijtvaste steen is, heeft het onderhoud van een marmeren vloer wel enige aandacht nodig.

Marmer impregneren

Als marmer niet goed wordt onderhouden, ontstaan er snel vlekken. Vooral zuurhoudende producten zoals azijn, citroensap en rode wijnen leveren vervelende vlekken op die alleen met professionele reinigingsmiddelen te verwijderen zijn. Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen, dus wij adviseren om je marmeren vloertegels te voor zien van een speciaal daarvoor bestemd impregneermiddel. En net als bij ieder natuursteen onderhoud, dient marmer verder regelmatig gestofzuigd en schoon gemaakt te worden met een reinigend en voedend product, zoals Nibo Stone natuursteen dweilwas.

LA Racholle 1

Kalksteen onderhoud

Kalksteen komt van alle gesteenten het meeste voor. Het is een steensoort dat is ontstaan door de opeenhoping van vroeger in zee levende organismen. Daarom vind je in kalksteen vaak fossielen terug, een karakteristieke eigenschap van deze mooie vloertegels. Het onderhoud van kalksteen is een ongeveer hetzelfde als voor marmer. Het is voor sommige soorten verstandig om deze te behandelen met een impreneermiddel om te voorkomen dat vlekken in de steen trekken, maar dit is lang niet altijd nodig. Vraag onze verkoopadvisuers naar het specifieke onderhoud van de vloer.

Himalaya Grey Nibo Stone 1

Leisteen vloer reinigen

Leisteen is een splijtgesteente. In de groeven worden de schollen steen van de rots gespleten en hiervan worden dan tegels gezaagd of geknipt. Het ruwe splijtoppervlak wordt meestal niet meer verder bewerkt. Dit breukruwe oppervlak geeft juist zijn charme aan een leisteen vloer. Bovendien zorgt dit voor een perfecte grip. De hoge anti-slipwaarde van leisteen is met geen enkele andere tegel te vergelijken. Bovendien maat dit het natuursteen onderhoud een stuk makkelijk.

Leisteen is makkelijk schoon te houden

Leisteen is van nature een wat vettige steen en heeft weinig poriën. Daarom zijn vloertegels van leisteen makkelijk schoon te houden. Leisteen is weinig gevoelig voor krassen en vlekken. Het kan af en toe nodig zijn voor leisteen onderhoud om je tegels eens goed te schrobben met Nibo Stone natuursteen strip. Dit middel lost oud en hardnekkig vuil op. Als je verder de leisteen tegels regelmatig stofzuigt en dweilt met Nibo Stone natuursteen dweilwas, heb je eigenlijk geen omkijken naar het natuursteen onderhoud van deze vloer. Een ideale vloer voor een gezin met kinderen of een enthousiaste hond.

Tips voor natuursteen onderhoud
 • Regelmatig stofzuigen
 • Gebruik alleen een speciaal daarvoor bestemd middel
 • Dweil je vloer met lauwwarm water en niet te nat
 • Schrob je natuursteen vloer regelmatig schoon met een grondige reiniger
Eglise

Hardsteen onderhoud

Er zijn verschillende soorten hardsteen op de markt verkrijgbaar; Belgisch hardsteen is daar veruit de meest populaire variant van. Hardsteen onderhoud is niet moeilijk, bij normaal gebruik vraagt een hardsteen vloer weinig onderhoud. Wanneer je voor het Belgisch hardsteen onderhoud gebruik maakt van een geschikte zeep, is dit eigenlijk al voldoende om jaren plezier te hebben van deze tegels. Je kunt overwegen om je vloer nog extra te beschermen, maar dat is lang niet altijd nodig.
Voor het normale natuursteen onderhoud gebruik je voor hardsteen een zachte zeep. Gebruik hiervoor bij voorkeur Nibo Stone natuursteen dweilwas. Dit schoonmaakmiddel bevat naast een reinigende zeep ook een kleine concentratie was, zodat je vloer ook direct wordt verzorgd.

Graniet3

Granieten vloer schoonmaken

Door het gespikkelde uiterlijk van graniet zie je vuil nauwelijks op deze natuursteen vloertegel. Graniet is een extreem hard gesteente en heeft weinig tot geen poriën. Daarom is de vloer eenvoudig in onderhoud. Je granieten vloer reinigen doe je het beste met een speciaal daarvoor geschikt onderhoudsmiddel. Omdat er veel verschillende soorten graniet bestaan, is het niet mogelijk om 1 beste schoonmaakadvies te geven. Laat je goed informeren door een vakman hoe je het beste je granieten vloer kunt schoonmaken.

Vloeronderhoud uitbesteden

Natuursteen onderhoud uitbesteden

Heb je even geen tijd om je vloer eens grondig te reinigen of heb je er gewoon geen zin in, dan is het goed om te weten dat je natuursteen onderhoud ook kunt uitbesteden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een eenmalige opleveringsreiniging. De vloer wordt dan instapklaar opgeleverd. Ook kun je kiezen voor een onderhoudscontract. Nibo Stone heeft goede contacten voor het onderhoud uitbesteden van je natuursteen vloer.

Mock lookbook natuursteen

Meer weten over natuursteen vloeren?

Vraag dan ons gratis e-book over natuursteen vloeren aan! Deze staat boordevol tips en informatie over natuursteen. Daarnaast kun je inspiratie opdoen voor jouw eigen interieur.

Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

Blog

De grote schoonmaak

Door de voorzorgsmaatregelen ivm het coronavirus, zitten heel veel mensen noodgedwongen thuis. Veel van hen benutten…
28 maart 2020

Blog

Hoe houd je je natuursteen vloer als nieuw?

Het onderhoud van natuursteen is eenvoudig en niet bewerkelijk, mits de juiste onderhoudsmiddelen worden toegepast.…
03 oktober 2015

Blog

Vieux Carbo, Dé landelijke vloer bij uitstek

Ga jij voor een landelijke woonstijl? Dan val je geheid voor onze Vieux Carbo. Deze ontzettend stoere vloer is niet…
12 juli 2022
Klantenreviews Feedback Company
★★★★★ ★★★★★ op basis van 223 beoordelingen
★★★★★ ★★★★★
S molenaar
Hele mooie schowroom veel keus en goed geholpen wij zijn heel tevreden met alles ook de levering
★★★★★ ★★★★★
Anoniem
IN eerste instantie waren er voor het leggen van de vloer te weinig tegels berekend en besteld. Nibo stone heeft dit netjes opgelost door tegels na te bestellen van dezelfde serie en een deel van de extra tegels hebben zij voor hun rekening genomen. Voor het ongemak hebben zij gratis een reinigings- en onderhoud-set aangeboden.