Nibo Stone NL
A description of the image.

Keramische tegels schoonmaken

Fluitje van een cent

Keramische tegels schoonmaken doe je zo

Keramische tegels schoonmaken is een fluitje van een cent, maar er zijn wel een paar zaken waar je rekening mee dient te houden. Keramische tegels worden gemaakt van minerale grondstoffen zoals zand en klei die onder enorm hoge temperaturen onder druk worden gebakken. Die temperaturen zijn zo hoog, dat de poriën van de keramiek dichtbranden. Je keramische vloer schoonmaken is daarom een makkie. Bovendien maakt dit de tegels hygiënisch en bestand tegen chemische invloeden. Vuil kan niet in de tegel dringen, dus keramiek schoonmaken is heel simpel.

Mock 00037website

Op zoek naar meer inspiratie?

Vraag nu gratis ons e-book over keramische tegels aan. Boordevol met informatie, tips en inspiratie over jouw droomvloer.

Direct naar
Keramiektoepassingen
Ontdek hier de vele toepassingsmogelijk van keramiek in en om jouw huis.
Xxl Tegels 5
Keramische tegels voor de woonkamer zijn razend populair. Er is een grote keuze in uitstraling, kleur en formaat.
Asperi 1
Keramische tegels bieden veel voordelen boven andere vloerbekleding zoals hout, pvc en tapijt.
Nibo Stone Keramische Terrastegels 1 1500 900 85
Keramische buitentegels zijn sterk in opkomst. Niet voor niets, want ze hebben een aantal eigenschappen die buiten goed van pas komen.
Tegels slaapkamer keramisch betonlook Nibo Stone

Keramische tegels schoonmaken na plaatsing

Als je vloer net gelegd is, moet je de keramische tegels reinigen om zo de cementsluier, die door het voegen is ontstaan, te verwijderen. Doe dit niet direct na het leggen , maar na een dag tot aantal dagen. Anders heb je kans dat je tijdens het keramische tegels schoonmaken teveel van de voeg verwijderd. De legger kan je hier een advies in geven. Er zijn verschillende producten verkrijgbaar om de cementsluier te verwijderen. Kijk wel uit, want sommige van die cementsluierverwijderaars zijn best agressief en kunnen RVS, chroom, blank metaal, hout, kunststoffen en geverfde- en gelakte oppervlakken aantasten. Ook kan het product zuren bevatten en is dan niet geschikt voor kalkhoudende natuursteensoorten. Je kunt ook dit onderhoud uitbesteden als je er zelf niet aan wil beginnen.

Keramische tegels schoonmaken zodat de cementwaas verdwijnt, doe je het best met Cementsluierverwijderaar voor keramische tegels, van ons eigen label. Je keramische vloertegels schoonmaken doe je het beste met de vloerverwarming uit. Breng het middel met een schrobber of schrobmachine aan. Laat enkele minuten inwerken, maar zorg ervoor dat de vloer niet opdroogt. Hierna kun je de keramische tegels schoonmaken door het vervuilde water op te nemen met een dweil of mop. Daarna de keramische tegels reinigen door goed na te spoelen.

Zijn er nog kitresten op de tegel aanwezig, verwijder dan eerst de overtollige kit met een afbreekmes. Probeer een klein stukje los te snijden en de kit vervolgens los te trekken. De overige resten kun je verwijderen met wasbenzine of speciale HG siliconekitverwijderaar. Breng het product aan met een spons en laat het even inweken en schraap de restjes weg, bijvoorbeeld met een glassnijder.

Casillo de panaguila

Keramische tegels onderhouden

Na deze eenmalige schoonmaakbeurt, wil je de keramische tegels natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Keramische tegels schoonmaken doe je dan ook het beste met een neutraal schoonmaakproduct, zoals Dweilwas voor keramische tegels van ons eigen label. Dit product heeft een dubbele werking: Aan de ene kant reinigt het grondig je keramische vloer zonder een vettig laagje achter te laten en aan de andere kant verbetert het de kleur en de glans van de keramische tegels. Bovendien maakt het de vloer wat meer vuilafstotend, iedere keer als je de keramische tegels schoonmaakt. Een flinke scheut in het dweilwater is voldoende. Zorg er verder voor dat je de keramische tegels onderhoudt door ze regelmatig te stofzuigen.

Nibo S Stone temper coal1

Keramische tegels schoonmaken met azijn

Keramische tegels schoonmaken met azijn kan, maar alleen als je zeker weet dat het keramiek is. Ga je natuursteen tegels schoonmaken met azijn, dan kan dit de vloer ernstig beschadigen. Kalkhoudende natuursteensoorten kunnen namelijk niet tegen het zuur en dit zal uitgebeten vlekken achter laten die niet of nauwelijks te verwijderen zijn. Keramische tegels schoonmaken met schoonmaakazijn raden wij niet aan omdat je keramische tegels hiermee verder niet worden onderhouden. Keramische tegels schoonmaken kan beter met de hierboven genoemde dweilwas voor keramische tegels.

Nibo Stone Keramische Parket 1500 2250 85

Problemen bij keramische tegels schoonmaken

De grootste klacht die vaak voorkomt bij keramische tegels schoonmaken, is dat er een (vettige) waas op de tegels zit, waarin je voetstappen, strepen en ander vlekken blijft zien. En hoe meer je dweilt, hoe erger het lijkt te worden. Dit ligt gelukkig niet aan de tegel, maar aan het onderhoud van de keramische vloer. De waas wordt namelijk veroorzaakt door het gebruik van de verkeerde producten voor het schoonmaken van keramische tegels. Gebruik geen zeephoudende producten zoals groene zeep, dreft of allesreiniger. Eigenlijk alle producten waarin zeep of olie zijn verwerkt, moeten vermeden worden bij keramische tegels schoonmaken.

Ook je keramische vloer reinigen met ammoniak is geen goed idee. Eigenlijk alle producten waarin zeep of olie zijn verwerkt, moeten vermeden worden bij keramische tegels schoonmaken omdat zij een film achter laten op de vloer waar vuil zich makkelijk hecht. Keramische tegels schoonmaken begint dus bij het verwijderen van die waas. Dit kan met onze Strip, die eenvoudig oude vuil en waslagen doet verdwijnen als sneeuw voor de zon. Hierna kan je de keramische tegels onderhouden met bijvoorbeeld Dweilwas voor keramische tegels van ons eigen label.

Nibo Stone Noord white

Keramische terrastegels schoonmaken

Het schoonmaken van keramische tegels buiten vraagt weer om andere producten. Weersinvloeden, afgevallen blad, groene aanslag en uitwerpselen van vogels kunnen je keramische terrastegels een vies en onaantrekkelijk uiterlijk geven. Gelukkig kunnen deze vervuilingen niet zoveel kwaad bij je keramische tegels, want deze zijn zo compact en hard dat ze prima bestand zijn tegen vuil en vocht. Het vuil hecht zich enkel aan de oppervlakte, dus deze keramische tegels schoonmaken gaat gemakkelijk.

Als je begint met het schoonmaken van keramische tuintegels, veeg dan eerst met een bezem het grootste vuil bij elkaar en ruim dit op. Hierna kun je de tegels grondig reinigen. Dit gaat makkelijk met Strip van ons eigen label dat niet alleen geschikt is voor het reinigen van natuursteen maar ook prima kan worden toegepast voor het schoonmaken van keramische tegels. Je kunt het middel verdund of onverdund aanbrengen, al naar gelang de vervuiling van je tuintegels. Laat het middel goed inweken, maar laat het niet opdrogen. Je kunt keramische tegels schoonmaken dus het beste doen bij bewolkt en droog weer. Daarna schrob je de terrastegels en spoel je deze goed na met schoon water. Anders verdeel je immers gewoon het vuil weer over de tegels. Een fles van 1 liter is voldoende om ongeveer 15m2 keramische tegels schoon te maken.

Nibo Stone brystone grey1

Dit kun je beter niet doen bij keramische terrastegels schoonmaken

Keramische tegels schoonmaken met azijn, vinden wij dus niet zo’n goed idee, ook buiten niet. Weliswaar is dit een prima middel om bijvoorbeeld groene aanslag te verwijderen, maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat ook azijn slecht is voor vegetatie en bodem. Ook chloor zorgt ervoor dat niet alleen de algen, maar ook de net ontluikende planten in je borders zullen verdwijnen. Bovendien is het niet alleen heel slecht voor je tuin, maar voor het hele milieu.
Gebruik ook geen hoge drukreiniger om je keramische terrastegels schoon te maken, want met de krachtige straal kun je de voegen beschadigen.

Het grote voordeel van keramische terrastegels is de compactheid en hardheid, waardoor vuil en vlekken niet kunnen doordringen in de tegel. Juist die lage porositeit vraagt om een reinigingsproduct zonder olie of vetten, want ook die blijven op het oppervlak van de tegel liggen. Keramische tegels schoonmaken met zo’n product ziet er in t begin heel fris uit, maar zodra je erop gaat leven, zie je voetstappen en vlekken.

Heb je je keramische tuintegels schoongemaakt met de verkeerde reinigingsmiddelen, dan zul je eerst deze waas moeten verwijderen. Dat kan met een intensieve reiniger zoals de hierboven genoemde Strip.

Ook horen wij nog wel eens de tip om met zand de tegels schoon te schuren. Dit werkt wellicht bij betontegels, maar keramische tegels schoonmaken met deze methode raden wij niet aan. Keramische tegels zijn weliswaar heel hard, maar niet geheel ongevoelig voor krassen.

Huisdier terrastegels

Schoonmaakmiddelen schadelijk?

We krijgen nog wel eens de vraag of de genoemde schoonmaak middelen schadelijk zijn voor huisdieren. Want natuurlijk wil je je hond of kat met een gerust hart in de tuin kunnen laten spelen of lekker op je keramische tegelvloer laten liggen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat het dier gevaarlijke stoffen binnenkrijgt na het keramische tegels schoonmaken. Natuurlijk geldt, net als bij ieder schoonmaakmiddel, dat je de flessen buiten bereik van kinderen en dus ook je huisdieren dient te houden. Ga je je keramische tegels schoonmaken of aan de slag met je terras, zorg er dan voor dat je de huisdieren even uit de buurt houdt. Heb je de vloer of het terras goed nagespoeld met water en heb je de vloer goed laten drogen, dan kan je je dier er met een gerust hart weer op laten.

Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

Blog

Het schoonmaken van tuintegels

Nu het lentezonnetje zich steeds vaker laat zien, ontwaakt de tuin langzaam uit zijn winterslaap. Bij de meeste mensen…
16 maart 2019

Blog

Tips voor het schoonmaken van keramische tegels

Na het leggen van uw keramische vloertegels, wil je deze natuurlijk zo mooi mogelijk houden. Keramische tegels vragen…
04 januari 2022

Blog

Is het onderhoud van natuursteen tegels moeilijk?

Is het onderhoud van natuursteen tegels moeilijk? Met deze slimme onderhoudstips is het onderhoud van uw natuursteen…
02 juli 2016
Klantenreviews Feedback Company
★★★★★ ★★★★★ op basis van 223 beoordelingen
★★★★★ ★★★★★
Van Crugten
Goed geholpen met vloer kiezen. Hele mooie vloer waar we blij mee zijn. Helaas is onze nieuwe spoelbak in de keuken wel beschadigd door de tegelzetter, dat is minder fijn
★★★★★ ★★★★★
Ing Cees van Vulpen
Uitstekende service en ook verkoop in Vianen verliep goed