Nibo Stone NL
A description of the image.

Natuursteen soorten

Deze zijn er

Natuursteen soorten zijn er ontelbaar. Niet alle soorten natuursteen zijn geschikt om mee te bouwen. Van de vele tienduizenden natuursteen soorten die onze aardkorst rijk is, zijn zo’n vijfduizend soorten geschikt om te gebruiken voor vloertegels, terrastegels, vensterbanken of andere toepassingen in natuursteen op maat.

Een aantal natuursteen soorten zijn hardsteen, marmer, leisteen, graniet, kalksteen, travertin en kwartsiet.

Mock 00016 800 600

Meer informatie nodig?

Vraag nu gratis ons e-book over natuursteen vloeren aan. Boordevol informatie, tips en inspiratie.

Direct naar
Aurelia
Kalksteen is een van de meest voorkomende natuursteen soorten. Je ziet vaak nog fossielen zoals schelpen in deze steen.
Travertin Vloer Nibo Stone 7
Travertin is een bijzondere kalksteen met karakteristieke gaatjes. Travertin wordt al eeuwen als bouwmateriaal gebruikt.
Kwartsiet
Kwartsiet is een robuust materiaal dat zo hard is doordat het onder enorme druk en temperatuurverschillen is ontstaan.
Himalaya Grey (6)
Leisteen tegels zijn opgebouwd uit laagjes waardoor ze de warmte heel goed kunnen geleiden.
Hardsteen roermond
Hardsteen is de klassieker onder de natuursteen vloeren en wordt al eeuwenlang toegepast.
Marble1
Marmer is een compacte en harde steensoort die al sinds de Griekse Oudheid als bouwmateriaal wordt gebruikt.
Graniet3
Veruit de meest harde en slijtvaste natuursteen. Typerend is het korrelige uiterlijk.
Basalt 6
Basalt is gestolde lava, meestal grijs tot zwart van kleur. Bijna net zo hard als graniet en zeer slijtvast.

Natuursteen soorten uit alle landen

Natuursteen komt vrijwel overal ter wereld voor. Je hebt vast wel eens gehoord van Noorse leisteen of Belgisch hardsteen. Ook natuursteen soorten als Italiaans marmer en Indiase leisteen klinken je wellicht bekend in de oren. Ook importeren wij diverse soorten natuursteen uit landen als Griekenland, Turkije, China en Zuid-Amerika.

De vindplaats bepaalt de kleur, de hardheid en de structuur van de natuursteen soort.

Mockup ebook landelijke vloeren 1 201201 141403

Ben je op zoek naar een vloer in landelijke stijl?

Vraag dan nu ons gratis ebook over landelijke vloeren aan, boordevol met informatie en inspiratie over de mooiste natuursteen vloeren voor jouw landelijk interieur!

Natuursteen soorten kiezen

Er bestaan veel handelsnamen voor dezelfde natuursteen soorten en dat kan verwarring scheppen als je een keuze wilt maken welke van de natuursteen soorten het beste bij je past als vloertegel.

Zie je door de bomen het bos niet meer, dan kijk eens naar de belangrijkste eigenschappen van de verschillende natuursteen soorten:

Bekijk de verschillende soorten
Leisteen

Leisteen tegels zijn opgebouwd uit laagjes waardoor ze de warmte heel goed kunnen geleiden. Deze natuursteen soort is ontstaan doordat klei onder druk in de loop van miljoenen jaren is omgevormd tot een harde steen. Het materiaal is wat vettig en heeft weinig poriën. Daarom zijn leisteen vloertegels makkelijk schoon te houden.

Kwartsiet

Kwartsiet is een heel robuust materiaal dat zo hard is doordat het onder enorme druk en temperatuurverschillen is ontstaan bij de vorming van gebergten. Van de natuursteen soorten behoort kwartsiet meestal tot de metamorf gesteenten, maar soms kan het ook een sedimentgesteente zijn. Het oppervlak van een vloer van kwartsiet is wat ruwer en stroef en is zeer krasvast. Van een kwartsiet vloer heb je gegarandeerd een leven lang woongenot.

Kalksteen

Kalksteen is een van de meest voorkomende natuursteen soorten. Het materiaal kent veel verschillen in eigenschappen zoals hardheid en kleur. Door de ontstaanswijze van kalksteen, vind je in een kalksteen vloer vaak nog fossielen zoals schelpen en zeeslakken. Ook hardsteen en travertin behoren tot de kalksteen groep.

Travertin

Travertin is een bijzondere kalksteen met karakteristieke gaatjes. De gaatjes in deze natuursteen soort zijn ontstaan door planten die in warm water zijn verteerd. Dit geeft een travertin vloer een geheel eigen karakter. Travertin wordt al eeuwen als bouwmateriaal gebruikt. Kijk maar eens naar het Colosseum in Rome of de Sacre Coeur in Parijs.

Marmer

Marmer ontstaat omdat kalksteen bij zeer hoge temperaturen onder druk heeft gestaan. Marmer is dus metamorf kalksteen. Daarom hebben beide natuursteen soorten vergelijkbare eigenschappen. Het verschil is de duidelijke kristalstructuur en de aders in marmer, die kenmerkend zijn voor dit materiaal. Tegenwoordig is een marmeren vloer weer helemaal hip.

Hardsteen

Hardsteen is in feite een kalksteen met een uitgesproken blauwgrijze kleur. Vroeger werd deze benaming gebruikt voor de Arduin uit België, ook wel Belgische blauwsteen genoemd. Later kregen alle blauwgrijze kalksteen soorten met een vergelijkbaar uiterlijk deze naam. Soms zijn er nog resten van skeletjes van zeedieren te zien, maar er zijn ook natuursteen soorten die dit niet hebben. Hardsteen kan voor allerlei toepassingen worden gebruikt, zowel binnen als buiten. Zo zijn hardsteen vloertegels al sinds jaar en dag ongeëvenaard populair.

Graniet

Typerend voor graniet is het korrelige uiterlijk dat is ontstaan omdat magma heel langzaam is afgekoeld onder grote druk. Hierdoor hebben de mineralen de tijd gehad om kristallen te vormen. Van alle natuursteen soorten is graniet de hardste en meest onvergankelijke soort en is een granieten vloer niet krasgevoelig.

Basalt

Basalt wordt gevormd door gestolde lava en behoort, net als graniet, tot een van de hardste natuursteen soorten. Basalt tegels hebben een gelijkmatig karakter en zijn meestal grijs tot zwart van kleur. Het materiaal is ook voor toepassingen buiten zeer geschikt vanwege zijn goede slijtvastheid en weerbestendigheid. Basalt tegels verkleuren niet en zijn niet vorstbestendig.

Himalgrey

Natuursteen soorten afmetingen

Natuursteen is verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Van kleine mozaiekjes tot grote platen. Of jouw favoriete natuursteensoort verkrijgbaar is in het door jouw gewenste formaat, is afhankelijk van de werkwijze en de natuurlijke breuklagen in de groeve. Marmeren tegels in 60x60 cm is een hele gangbare maat, net zoals 60x30 of 40x40 cm. Ook natuursteen tegels waarvan de breedte gelijk is maar de lengte steeds wisselt, is heel gangbaar in natuursteen. Dit wordt ook wel vrije lengtes of banen genoemd. Tegenwoordig zijn de technieken waar mee de natuursteen wordt gewonnen in de groeve ook verbeterd zodat ook grotere formaten tegels, zoals 60x120 cm tot de mogelijkheden behoren. Laat dus vooral de verkoopadviseur je voorkeur weten, dan kunnen wij je over de mogelijkheden informeren.

De dikte van natuursteen

Natuursteen tegels zijn er in verschillende diktes. De dikte is o.a. afhankelijk van de soort en winning. Leisteen tegels worden bijvoorbeeld gespleten en wanneer deze breukruw worden gelaten, kan de dikte variëren van 0,7-3 cm. Zijn de tegels verder bewerkt, dan zijn ze vaak wat dunner en maatvaster. Marmeren tegels worden gezaagd en hebben een dikte van 1,5 - 2,2 cm.

Een gangbare dikte voor natuursteen tegels is 1,5 - 2 cm, maar er zijn ook dunnere tegels (bijvoorbeeld van 1 cm) te krijgen. Dunnere tegels zijn soms goedkoper, maar let er wel op dat er specifieke kennis nodig is om deze tegels goed te kunnen leggen. Deze dunnere tegels kunnen bij het verkeerd plaatsen of het gebruik van verkeerde legmaterialen bijvoorbeeld kromtrekken.

Voor buiten worden vaak dikkere tegels toegepast van 3 - 4 cm.

Natuursteen  Tegels  Keuken  Nibostone 7

Natuursteen toepassingen

Natuursteen vloertegels kunnen in elke ruimte en op iedere ondergrond worden gelegd. Laat je wel goed informeren of de soort en afwerking waar jouw oog op is gevallen, ook geschikt is voor die ruimte en toepassing. Zo wil je een natuursteen keukenvloer die gemakkelijk schoon te maken is en op de badkamer een vloer waar je niet snel uitglijdt. Dan is het niet slim om een hoogglans marmeren vloer te kiezen, maar kun je beter voor een wat ruwer oppervlak gaan. Voor iedere ruimte is er wel een geschikte soort te vinden.

Meer over natuursteen
Het leggen van terrastegels Nibo Stone 3
Een natuursteen vloer kan op vrijwel iedere ondergrond gelegd worden. Lees waar je op moet letten.
Noir Orel 1500 1500 999 85
Voor iedere ruimte in en om huis is een geschikte vloer te vinden. Laat je inspireren door de mogelijkheden.
Graniet outdoor
Natuursteen wordt in miljoenen jaren door de natuur gevormd. Misschien dat natuursteen daarom zo goed past in de tuin.
La racholle hermes4
Onze populairste natuursteen vloeren komen uit de Castle Stones collectie. Lees hier verder.
Daarom kies je voor Nibo Stone
  • Groot assortiment in natuursteen, keramiek en hout. En er komen regelmatig nieuwe soorten bij.
  • Directe inkoop bij producent of groeve. Dus een gegarandeerde kwaliteit en lage prijzen.
  • Grote beloopbare voorbeeldvloeren in onze XXL-showrooms. Zo zie je pas echt goed hoe de vloer eruit ziet.
  • Deskundig en persoonlijk advies. Wij helpen jou om je droomvloer uit te kiezen.
  • Alles onder 1 dak. We regelen ook het leggen, de levering en de vloerverwarming voor je.
Asperi 2

Keramische tegels soorten

Naast een ruime collectie natuursteen soorten heeft Nibo Stone ook een uitgebreid assortiment keramische vloertegels. De soorten keramische tegels die we hebben, lopen uiteen van tegels met een betonlook of een marmerlook en ook keramisch parket. Alle soorten zijn in verschillende afmetingen te krijgen, zowel vierkant, rechthoekig of in het geval van parket in lange stroken tot wel 2,40 cm. Ook deze soorten liggen in onze XXL showroom op grote beloopbare oppervlaktes zodat je een goed beeld krijgt van de vloer in zijn geheel.

Paul 320 260

Advies nodig?

Paul neemt graag alle tijd voor je. Maak nu een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek, waarbij Paul je graag onze uitgebreide collectie natuursteen tegels laat zien.

Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

Blog

Duurzaamheid in vloertegels

Steeds meer mensen zijn bewust bezig met duurzaamheid en ecologisch verantwoorde keuzes in de materialen die ze…
14 januari 2023

Blog

Onze Castle Stones Collection

Iedereen kent wel die prachtige historische stenen vloeren uit kastelen, kloosters en kerken. Zo’n natuurstenen vloer…
31 mei 2023

Blog

Dit zijn de vloerentrends in 2023

Net als ieder jaar, vertellen we je ook nu graag wat de nieuwste woontrends zijn voor 2023 en welke vloeren daar…
29 november 2022
Klantenreviews Feedback Company
★★★★★ ★★★★★ op basis van 277 beoordelingen
★★★★★ ★★★★★
Willemien Brouwer
We hebben de adviezen en hulp in de showroom als zeer prettig ervaren.
★★★★★ ★★★★★
M.Willemsen
Wij zijn vol lof over opstelling in de zaak en bezorging en ook retour afhandeling.
Algemeen
Kantoor
Postadres

Reubenberg 25
6071 PS Swalmen

Openingstijden
Ma - vrij
8.30 - 17.00
Wk 31-32-33
gesloten
Showroom Vianen
De Limiet 3r-3s
4131 NR Vianen
Openingstijden
Maandag
10:00 - 17:00
Dinsdag
10:00 - 17:00
Woensdag
10:00 - 17:00
Donderdag
10:00 - 17:00
Vrijdag
10:00 - 17:00
Zaterdag
10:00 - 16:00
Zondag
11:30 - 16:00

13 & 14 juli ivm 60-jarig jubileum gesloten

Showroom Venlo
Floralaan 1
5928 RD Venlo
Openingstijden
Maandag
gesloten
Dinsdag
08:30 - 17:00
Woensdag
08:30 - 17:00
Donderdag
08:30 - 17:00
Vrijdag
08:30 - 17:00
Zaterdag
10:00 - 16:00

13 juli ivm 60-jarig jubileum gesloten

In augstus di-vrij: 10:00-17:00u, za: 10:00-16:00u