Nibo Stone NL
A description of the image.

Hardsteen

Een klassieker

Hardsteen is een compacte kalksteen met een min of meer uitgesproken blauwgrijze kleur, die is veroorzaakt door de aanwezigheid van zeer fijn verspreid koolstof. Bijzonder aan hardsteen is dat het meestal rijk is aan kleine fossielen. Vele miljoenen jaren geleden stierven kleine zeediertjes in een ondiepe zee. De kalkskeletjes kwamen op de bodem terecht en werden opgenomen in een calcietafzetting. In de loop van miljoenen jaren werd deze laag steeds dichter samengeperst tot een compacte steen.

Mock lookbook natuursteen

Meer inspiratie nodig?

Vraag nu gratis ons e-book over natuursteen vloeren aan. Boordevol informatie, tips en inspiratie.

Direct naar
Hardsteen nibo stone 9
Natuursteen tegels zijn puur en authentiek, onverslijtbaar en duurzaam. Ze geven een levenlang woonplezier.
Hardsteen nibo stone 4
Een natuursteen vloer duur? Hoeft helemaal niet. Wij leggen het uit.
Hardsteen nibo stone 3
Natuursteen tegels kunnen overal. In iedere ruimte en over elke andere ondervloer.
Hardsteen nibo stone 6
Regelmatig hebben we leuke acties een aanbiedingen voor natuursteen vloeren. Houd deze pagina goed in de gaten.
Funda

Soorten hardsteen

Hardsteen is verkrijgbaar in verschillende soorten en kwaliteiten. De herkomst en gebied waar hardsteen wordt gewonnen, bepaalt de naam. Een van de meest bekendste soorten hardsteen is Belgisch hardsteen, dat ook wel Arduin of Petit Granit wordt genoemd. Belgisch hardsteen wordt ingedeeld in 4 kwaliteitsklassen (A, B, C en D), waarbij de beste kwaliteit wordt aangeduid met A. In Belgisch hardsteen kunnen relatief grote fossielen voorkomen.

De aardlaag waaruit Belgisch hardsteen in de Belgische Ardennen wordt gewonnen, komt na honderden kilometers ondergronds in Ierland weer naar boven. Deze Ierse hardsteen is iets fijner van structuur en de fossielen zijn over het algemeen wat kleiner en gelijkmatiger verdeeld dan in Belgisch hardsteen. Ook deze hardsteen kent 4 kwaliteitsklassen.

In landen als China en Vietnam komt eveneens hardsteen voor. De aardlagen waaruit Vietnamees hardsteen en Chinees hardsteen wordt gewonnen is ongeveer 150 miljoen jaar ouder dan de hardsteen uit België en daarom heeft deze hardsteen weer andere eigenschappen. Aziatisch hardsteen heeft minder fossielen en is herkenbaar aan de kleine kalkbolletjes en witte aders.

In tegenstelling tot wat soms beweerd wordt bestaat er geen Indiaas hardsteen. Die benaming wordt vaker gegeven aan een soort die limestone heet.

Soms wordt er nog wel eens aangenomen dat Chinees hardsteen een mindere kwaliteit heeft dan Belgisch hardsteen. Dat dit beslist niet waar is lees je hier: Chinees hardsteen geen mindere kwaliteit dan Belgisch hardsteen

Andere soorten belgisch hardsteen 2

Toepassing

De blauwe hardsteen wordt al eeuwenlang gebruikt voor allerlei toepassingen, zowel binnen als buiten. Het materiaal heeft een tijdloos karakter en past bij iedere stijl. Het is geschikt voor alle gebruik in binnen- en buitentoepassingen zowel in individuele woningen als in gebouwen met matig en intensief collectief gebruik.

Bij Nibo Stone zijn er naast hardsteen tegels diverse afbouwelementen in hardsteen te krijgen:
 • Raamdorpels & spekbanden
 • Vensterbanken
 • Muurafdekkers
 • Gevelbekleding
 • Deurdorpels
 • Raam- en deurkaders 
 • Hardsteen op maat
Hardsteen nibo stone 8

Hardsteen vloertegels

Hardsteen vloertegels zijn een echte klassieker. In veel oude herenhuizen, kloosters of kerken zie je hardsteen tegels op de vloer. En nog steeds is hardsteen razend populair in zowel een modern als landelijk interieur. Tegels in deze blauwe hardsteen zijn er in verschillende afwerkingen. Een veel voorkomende afwerking is gezoet hardsteen. Dit geeft de tegel een mooie zijdeglans. Ook wordt hardsteen wel vaker getrommeld. Hiervan krijgt de hardsteen vloer een mooie nostalgische uitstraling.

Eigenschappen van hardsteen
 • Klassieke uitstraling
 • Fijne krasvorming geeft vloer karakter
 • Goed te combineren met vloerverwarming
 • Laat zich goed impregneren
 • Ook geschikt voor buiten
Hardsteen

Hoe hard is hardsteen?

Veel mensen vergissen zich in de hardheid van hardsteen (dat zal wel aan de naam liggen). Hardsteen is hard, maar niet zo hard dat er geen krasjes in komen. Deze krasjes zorgen er juist voor dat een hardsteen vloer een doorleefd karakter heeft en eigenlijk worden de hardsteen vloertegels in de loop der jaren alleen maar mooier.

Veranda Natuursteen Vloer

Hardsteen buiten

Hardsteen is buiten heel goed toepasbaar. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat de terrastegels na verloop van tijd verkleuren. Dit hoort bij de steen. Hoe lichter de steen, hoe minder dat dit opvalt. Het verkleuren doet overigens niks af aan de kwaliteit.

Daarom kies je voor Nibo Stone
 • Groot assortiment in natuursteen en keramiek. En er komen regelmatig nieuwe soorten bij.
 • Directe inkoop bij producent of groeve. Dus een gegarandeerde kwaliteit en lage prijzen.
 • Grote beloopbare voorbeeldvloeren in onze XXL-showrooms. Zo zie je pas echt goed hoe de vloer eruit ziet.
 • Deskundig en persoonlijk advies. Wij helpen jou om je droomvloer uit te kiezen.
 • Alles onder 1 dak. We regelen ook de contacten voor het leggen en de vloerverwarming voor je.
Eglise 3klein

Hardsteen onderhoud

Omdat hardsteen veel kalk bevat, is het gevoelig voor zuren. Ben dus voorzichtig met agressieve schoonmaakmiddelen en neem gemorst sinaasappelsap zo snel mogelijk op. Een hardstenen vloer kan goed beschermd worden met een impregneermiddel of een waslaag. Gaat er dan een kopje koffie of een glas wijn om, dan kun je dat met een vochtige doek opnemen en is er niks aan de hand. Mocht er onverhoopt toch een vlek in de vloer komen, dan trekt deze na verloop van tijd vanzelf weer weg.

Vloer Leggen

Leggen van een hardsteen vloer

Net als bij alle natuursteen vloeren geldt ons advies ook bij een hardsteen vloer om deze te laten plaatsen door een ervaren natuursteenzetter. Het is belangrijk te kiezen voor de juiste legmaterialen zodat vlekvorming of het loslaten van de tegels wordt voorkomen. Een ervaren vakman weet hoe hij om moet gaan met eventuele maat- en dikteverschillen en zal de hardsteen tegels mooi verdelen over de ruimte. Hierbij houdt hij niet alleen rekening met de structuur en tekening van de tegels, maar ook met een goede verdeling van de spanning. Nibo Stone werkt met een uitgebreid landelijk netwerk van ervaren natuursteenzetters die je hardsteen vloer gegarandeerd goed kunnen leggen. Zo krijg je het mooiste resultaat.

IMG 9778klein JPG

Hardsteen tegels kopen bij Nibo Stone

Nibo Stone heeft in haar assortiment een ruime keuze in hardsteen vloertegels. Natuurlijk kunt u bij ons terecht voor Belgisch hardsteen vloertegels. We hebben Belgisch hardsteen tegels in diverse afwerkingen zoals Belgisch hardsteen gezoet en Belgisch hardsteen getrommeld. Maar ook voor andere blauwsteen tegels zoals Chinees hardsteen en Iers hardsteen, ben je bij Nibo Stone aan het juiste adres, net zoals andere soorten natuursteen tegels.

Nibo Stone koopt de hardsteen rechtstreeks in de groeve in. Zo zijn er weinig bewerkingen en kunnen we de prijs voor hardsteen laag houden.

Paul 320 260

Paul vertelt je graag meer over hardsteen tegels.

Maak een afspraak met hem en bekijk hardsteen vloeren op grote beloopbare oppervlaktes in onze showroom in Vianen of Venlo.

Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

Blog

Chinees hardsteen geen mindere kwaliteit dan Belgisch hardsteen

Heeft Chinees hardsteen een mindere kwaliteit dan Belgisch hardsteen? Dat is een vraag die met regelmaat gesteld wordt.…
27 maart 2018

Blog

Maak kennis met verschillende soorten hardsteen

Een van de populairste soorten natuursteen die gebruikt wordt voor het leggen van een mooie en duurzame vloer is…
10 november 2022

Blog

Hardsteen tegels; een klassieker onder de natuursteen vloeren

In deze blog gaan we in op de verschillende natuursteensoorten. Vandaag gaan we van start met hardsteen en gaan we…
12 september 2015
Klantenreviews Feedback Company
★★★★★ ★★★★★ op basis van 223 beoordelingen
★★★★★ ★★★★★
Margret Mesman
Alles is naar wens verlopen en het eindresultaat is prachtig