Nibo Stone NL
A description of the image.

Keramische tegels leggen

Het leggen van keramische tegels is over het algemeen niet zo moeilijk om zelf te doen, mits de tegels niet te groot zijn en je rekening houdt met een aantal legregels. Ook het leggen van keramische tuintegels lukt een beetje handige klusser wel zelf, zeker als hij goed rekening houdt met de ondergrond. Keramische tegels leggen kan op iedere ondergrond en met ons tegel levelling systeem komen de tegels gegarandeerd vlak en strak te liggen. Hieronder geven we je tips en adviezen voor het leggen van je keramische tegels. Ben je ervan overtuigd dat het jou wel gaat lukken om de keramische tegels zelf te leggen? Kom ze dan uitzoeken in onze showrooms. Of laat je keramische tegels leggen liever over aan een ervaren vakman? Vraag dan naar de mogelijkheden aan onze verkoopadviseur.

Mock 00037website

Op zoek naar meer inspiratie?

Vraag nu gratis ons e-book over keramische tegels aan. Boordevol met informatie, tips en inspiratie over jouw droomvloer.

Direct naar:
How to lay marble tile
Natuursteen is een handbewerkt natuurproduct. Het zelf leggen van natuursteen tegels is niet eenvoudig. We geven je tips en adviezen.
Het leggen van terrastegels Nibo Stone 3
Je vloer laten leggen door een bekwame vakman geeft met zekerheid het mooiste resultaat. Zo herken je de professionele tegelzetter.
Laying Paving Installation
Bij het leggen van terrastegels is de ondergrond en de keuze van tegels erg belangrijk. Lees waar je op moet letten.
Easywarm32
Vloerverwarming onder tegels heeft veel voordelen ten opzichte van verwarming door radiatoren. Lees snel verder welke dit zijn.
Keramische tegels Nibo Stone 1

Keramische tegels zijn maatvast

Keramische tegels zijn maatvast, in tegenstelling tot natuursteen tegels. Die hebben vrijwel altijd een tolerantie van enkele mm in zowel de lengte, breedte als dikte. Vaak zijn keramische tegels ook nog gerectificeerd, wat inhoudt dat de keramische tegels na het bakproces nog eens zijn gezaagd. Gerectificeerde tegels hebben strakke en rechte kanten en hoeken. Hierdoor kun je de keramische tegels leggen met een minimale voeg, wat zorgt voor een strak eindresultaat. Niet-gerectificeerde tegels moeten over het algemeen genomen met een bredere voeg gelegd worden omdat de tegels rond en schuin aflopen. Schoonheidsfoutjes bij het keramische tegels leggen vallen met niet-gerectificeerde tegels minder op.

Tegel Levelling Systeem Nibo Stone Voorbeeld 1500 900 85

Keramische tegels leggen levelling systeem

Keramische tegels leggen gaat nog veel makkelijker met ons tegel levelling systeem. Dit tegel nivelleersysteem bestaat uit een plastic strip, een cupje en een tang. De dikte van de strip bepaalt de voegbreedte. De strip heeft aan de onderkant een T-vorm die op de vier hoeken onder en tussen de tegels in de tegellijm wordt gedrukt. Op de strip wordt een cupje geplaatst dat wordt gefixeerd met een speciale tang. Zo komt de tegel op dezelfde hoogte te liggen als de naastliggende tegel. Na het uitharden van de tegellijm kunnen de strips en cups eenvoudig worden verwijderd met een rubber hamer of met wat handig voetenwerk. Het breekpunt onderaan de strip zorgt ervoor dat er geen resten in de voeg achterblijven. Zo zorg je ervoor dat bij het keramische tegels leggen de tegels gegarandeerd vlak en strak te liggen.

Keramisch Parket Nibo Stone 6 1000 600 85

Keramisch parket leggen

Keramisch parket leggen doe je het beste in een derde of een vierde verschil met de andere tegel. Leg keramisch parket nooit in een halfsteensverband. De tegels hebben een grotere lengte en zijn nooit volledig vlak doordat ze een beetje krommen tijdens het bakproces. Als de zijkant van de keramische tegel precies langs het midden van de tegel ernaast komt te liggen, krijg je dus een niveauverschil. Keramische tegels leggen met een houtlook kun je dus ook het beste doen met het tegel levelling systeem.

Mock up Keramisch Parket 1

Benieuwd naar keramisch parket?

Deze houtlook tegels combineren de warme van hout met de voordelen van keramiek! In dit e-book kun je foto's bekijken en weetjes lezen.

Keramische tegels leggen kan op iedere ondergrond

Keramische vloertegels leggen kan in principe op iedere ondergrond. Deze heeft vaak wel nog enige behandeling nodig. Hierbij geven we je enkele tips:

 • Laat de nieuwe dekvloer (chape) in je nieuwbouwhuis goed drogen. Als je te vroeg start met het plaatsen van tegels, kunnen deze loskomen. Het drogen van de dekvloer duurt minstens 4-6 weken, soms nog langer. Je kunt een vochtmeting laten uitvoeren om er zeker van te zijn dat de vloer droog genoeg is voordat je begint met keramische tegels plaatsen.

 • Controleer of de dekvloer vlak is voordat je start met keramische tegels leggen. De vlakheid kan je makkelijk controleren door een paslat of rechte plank vanuit de hoeken naar het midden te leggen. De meeste hoogteverschillen zitten in de hoeken of bij de deuren. Oneffenheden kunnen worden opgelost met een egalisatiemortel.

 • Ga je tegel-over-tegel leggen, zorg er dan voor dat de bestaande vloer zeer goed is ontvet. Hierna is het belangrijk de vloer te behandelen met een voorstrijkmiddel voordat je begint met keramische tegels leggen.

 • Schuur een anhydrietvloer eerst, anders kunnen de tegels loslaten. Is er in de woning een calciumsulfaatgebonden gietdekvloer, zoals een anhydrietvloer aanwezig, dan is het belangrijk dat deze gietvloer eerst wordt geschuurd en daarna met een speciale primer wordt behandeld, anders loop je de kans dat de tegels loslaten.

 • Ook een monoliet betonvloer heeft een extra hechtprimer nodig voordat je kunt starten met keramische tegels leggen.

 • Het is zelfs mogelijk om keramische tegels op een stabiele houten ondervloer te leggen. Vraag onze verkoopadviseurs iom advies.

 • Breng in een appartement eerst een geluiddempende ondervloer aan. In appartementen kun je een keramische tegelvloer leggen door eerst een geluiddempende ondervloer aan te brengen. De keramische tegels worden hier zwevend op gelegd.

  Keramische Terrastegels Nibo Stone 6 1500 900 85

  Keramische terrastegels leggen

  Bij het leggen van keramische terrastegels is de ondergrond erg belangrijk. Er zijn verschillende methodes om jouw keramische terrastegels te leggen. De keuze is afhankelijk van de ondergrond en die verschilt per regio. Je kunt hiervoor een grondsoortenkaart raadplegen, maar het is nog verstandiger om hiervoor een vakman te raadplegen. Woon je bijvoorbeeld in Flevoland of Noord-Holland, dan is de kans groot dat je tuin snel verzakt. Hier moet je de legmethode op aan passen. Je kunt keramische tegels leggen op zand of een gestabiliseerde ondergrond. Ook kun je eerst een vloer storten en hierna de keramische tegels leggen in een lijmbed. Of je kunt keramische terrastegels droog leggen op tegeldrager.

  Nibo Stone Keramische Terrastegels 1 1500 900 85

  Keramische tegels met betonnen onderlaag leggen

  Het leggen van keramische tegels buiten is steeds meer in opkomst. Om het leggen van keramische tegels te vergemakkelijken, zijn er sinds een paar jaar ook keramische tegels met een betonnen onderlaag verkrijgbaar. Het grote voordeel van deze keramische tegels leggen is dat je ze gewoon op een zandbed kunt plaatsen.

  Nibo Stone Nord Gold

  Voegen keramische tegels buiten

  Keramische tegels voegen is een goede oplossing voor een mooi en langdurig onkruidvrij terras. Ook voorkom je op deze manier beschadigingen aan de randen van de tegels. Het voegen van keramische tegels buiten is niet zo moeilijk. Je hoeft er alleen voor te zorgen dat het oppervlak goed nat is. De hiervoor geschikte voegmortel werk je met een harde bezem en heel veel water diep en stevig in de voegen. Hierna druk je de mortel nog aan met een voegspijker. Dan laat je de mortel drogen en veeg je de mortelresten met een zachte bezem van de tegels af. Doe dit wel diagonaal, anders loop je de kans dat je teveel voegmortel uit de voegen veegt. Ben je benieuwd naar de voordelen van keramische buitentegels? Lees hier snel verder

  Keramische tegels leggen bij Nibo Stone

  Heb je er na het lezen van deze informatie alle vertrouwen in dat het jou wel lukt om keramische tegels zelf te leggen? Kom ze dan uitzoeken in onze showroom in Vianen. Hier is een uitgebreid assortiment keramische tegels voor binnen en buiten.
  Wil je het plaatsen van keramische tegels liever overlaten aan een ervaren tegelzetter? Nibo Stone beschikt over een landelijk netwerk van professionele tegelzetters met jarenlange ervaring. Vraag onze verkoopadviseur in de showroom naar de mogelijkheden.

  Paul 800 600

  Advies nodig?

  Paul helpt je graag op weg. Bezoek nu onze showroom in Venlo of Vianen.

  Blogs
  Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

  Blog

  Stappenplan voor het leggen van terrastegels

  De basis van een terras waar je jarenlang onbezorgd van kunt genieten, ligt in een goede fundering. Om verzakkingen te…
  16 april 2016

  Blog

  Do it yourself: 10 tips voor het leggen van vloertegels

  Ben je van plan om zelf een nieuwe tegelvloer te gaan plaatsen? Dan heb je vast iets aan onze handige tips. Binnen no…
  20 september 2022

  Blog

  Hoe kun je grote tegels leggen?

  Het leggen van grote tegels is een behoorlijk uitdagende klus. Een klus die veel geduld, vakkundigheid en een hoge mate…
  27 maart 2017
  Klantenreviews Feedback Company
  ★★★★★ ★★★★★ op basis van 277 beoordelingen
  ★★★★★ ★★★★★
  Irene Stalenhoef
  Uitstekende begeleiding in de showroom, correct offerte programma, duidelijke uiteenzetting wat verwacht mocht worden en alle afspraken werden nagekomen.
  ★★★★★ ★★★★★
  Wendy
  Ondanks de hel waar ze in zaten door de verwoestende brand mega klantvriendelijk en zelfs nog 2x nagebeld of alles in orde was. Topbedrijf!!!
  Algemeen
  Kantoor
  Postadres

  Reubenberg 25
  6071 PS Swalmen

  Openingstijden
  Ma - vrij
  8.30 - 17.00
  Wk 31-32-33
  gesloten
  Showroom Vianen
  De Limiet 3r-3s
  4131 NR Vianen
  Openingstijden
  Maandag
  10:00 - 17:00
  Dinsdag
  10:00 - 17:00
  Woensdag
  10:00 - 17:00
  Donderdag
  10:00 - 17:00
  Vrijdag
  10:00 - 17:00
  Zaterdag
  10:00 - 16:00
  Zondag
  11:30 - 16:00

  13 & 14 juli ivm 60-jarig jubileum gesloten

  Showroom Venlo
  Floralaan 1
  5928 RD Venlo
  Openingstijden
  Maandag
  gesloten
  Dinsdag
  08:30 - 17:00
  Woensdag
  08:30 - 17:00
  Donderdag
  08:30 - 17:00
  Vrijdag
  08:30 - 17:00
  Zaterdag
  10:00 - 16:00

  13 juli ivm 60-jarig jubileum gesloten

  In augstus di-vrij: 10:00-17:00u, za: 10:00-16:00u