Nibo Stone NL
A description of the image.

Vloertegels leggen

Zelf vloertegels leggen

Ben je een handige doe het zelver en wil je zelf je vloertegels leggen? Dan is het goed om met een aantal zaken rekening te houden. Voordat je begint met vloertegels leggen, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Zorg dat je de juiste gereedschappen in huis hebt en kijk goed naar de ondergrond. We gaan ervanuit dat er een droge cementdekvloer aanwezig is.

Is er in je woning een calciumsulfaatgebonden gietdekvloer, zoals een anhydrietvloer gelegd, dan heeft deze een extra behandeling nodig voordat je de tegels kunt gaan leggen. De ondergrond moet schoon en vlak zijn en eventueel voorzien worden van een laag primer voordat gestart wordt met vloertegels leggen. Zorg ook dat je de juiste lijm- en voegmiddelen in huis hebt. Onze verkoopadviseurs kunnen je adviseren welke lijm voor jouw tegelvloer het beste is.

Mock ebook nibo

Meer weten?

Vraag ons inspirerende e-magazine aan, boordevol prachtige fotografie, mooie projecten, praktische tips en adviezen voor jouw nieuwe vloer. Ook in hardcopy verkrijgbaar.

Direct naar
Noir Vignan Nibo Stone 3
Een overzicht van de soorten natuursteen en hun specifieke eigenschappen. Bekijk welke soort het beste bij je past.
Neve Claro Nibo Stone
Keramische tegels winnen steeds meer aan populariteit. Niet voor niets, want ze bieden veel voordelen boven andere vloerbekleding.
Easywarm33
Vloerverwarming geeft een betere luchtvochtigheid en minder stofcirculatie. Bovendien levert het een besparing in de energiekosten op.
Funda
Je vloer laten leggen door een bekwame vakman geeft met zekerheid het mooiste resultaat.
Image4

Vloertegels lijmen

Tegenwoordig worden de meeste vloertegels gelijmd. Keramische tegels zijn heel maatvast. Dit is anders met natuursteen. Hier zit vaak een tolerantie in de dikte maar ook in de lengte en breedte van de vloertegels. Toch kun je met behulp van een speciale middelbedlijm natuursteen vloertegels goed leggen.

Vloertegels leggen over bestaande vloer

Vloertegels leggen gaat ook prima over een bestaande vloer zoals een oude tegelvloer. Ook als er onder je plavuizen vloerverwarming zit, kun je er een nieuwe vloer overheen leggen. Voordat je kunt beginnen met de tegelvloer leggen, dient de ondervloer eerst met egalisatiemortel glad te worden gemaakt, waarna gestart kan worden met plavuizen leggen. Op deze manier wordt een hoop breekwerk en rommel voorkomen.

Vloertegels leggen over houten vloer

Een tegelvloer kan zelfs over een houten vloer gelegd worden. Hierbij dien je eerst een speciale ondervloer aan te brengen die het gewicht van de tegels over het gehele oppervlak verdeeld. Hierdoor hoeft de constructie van de ondervloer niet worden verzwaard.

Vloertegels leggen in een appartement

Ook in een appartement kun je vloertegels leggen zonder dat je meteen ruzie hebt met je onderburen. De tegelvloer wordt dan zwevend gelegd op een speciale geluiddempende ondervloer.

Terrastegels leggen

Terrastegels leggen kan op verschillende manieren. Terrastegels leggen op zand komt het meeste voor omdat dit de makkelijkste methode is. Maar let er wel op dat niet alle terrastegels geschikt zijn voor deze methode. Welke methodes er allemaal zijn lees je op onze pagina Terrastegels leggen.

Foto anhydriet

Extra schuren bij een anhydrietvloer

Is er in de woning een calciumsulfaatgebonden gietdekvloer, zoals een anhydrietvloer aanwezig, dan is het belangrijk dat deze gietvloer eerst wordt geschuurd en daarna met een speciale primer wordt behandeld, anders loop je de kans dat de tegels loslaten na het vloertegels leggen. Extra aandacht is er nodig voor een anhydrietvloer die pas is aangebracht. De anhydrietvloer moet volledig droog zijn voordat je kunt beginnen met vloertegels leggen. Om het drogingsproces te versnellen, kan de gietdekvloer worden geschuurd. Hiermee wordt de huid die na het gieten van de dekvloer is ontstaan, kapot geschuurd.

In een goed geventileerde ruimte duurt het ca. 5-6 weken, voordat de gietvloer droog is. Overleg dus met je aannemer dat dit schuren tijdig gebeurd. Laat eventueel een vochtmeting uitvoeren voordat je start met vloertegels leggen.

Niet alleen bij een anhydrietvloer, maar voor alle dekvloeren geldt dat deze voldoende droog moeten zijn voordat je begint met vloertegels leggen. Via Nibo Stone kunt u zo'n professionele vochtmeting uit laten voeren om er zeker van te zijn dat de ondervloer voldoende droog is.

M2 dampdoorlatende afdekfolie voor gietvloeren hou

Vocht laten verdampen

Na het leggen van de vloertegels moeten er vaak nog allerlei bouwwerkzaamheden plaatsvinden in de woning. Zorg ervoor dat je de vloer afdekt met een ademend afdekvlies. Hierdoor kan het water, dat gebruikt is voor de lijm en de voegmortel, toch gewoon verdampen en wordt vochtschade aan de tegels voorkomen. Vuil en vloeistoffen van bovenaf krijgen geen kans om in de vloer te dringen. Gebruik beslist geen stucloper of tetrakarton. Deze producten voorkomen dat het vocht uit je tegelvloer kan trekken en dit kan resulteren in lelijke randverkleuringen en vlekken in je tegels.

Easywarm32

Vloertegels leggen over vloerverwarming

Vloertegels combineren bij uitstek met vloerverwarming. Zowel natuursteen tegels als keramische tegels hebben de eigenschap warmte goed te kunnen geleiden en lang vast te houden. Als je vloertegels gaat leggen is het dus goed om de aanschaf van vloerverwarming te overwegen. Vloerverwarming heeft veel voordelen ten opzichte van verwarming door radiatoren. Zo is er een betere luchtvochtigheid en minder stofcirculatie. Ook is het gunstiger voor je portemonnai. Let er wel op dat je het opstookprotocol voor vloerverwarming navolgt, om problemen nadien te voorkomen.

Tegel  Levelling  Systeem  Nibo  Stone Voorbeeld

Vloertegels met levelingsysteem

Het is verstandig om de keramische vloertegels te leggen met ons tegel levelling systeem. De vloer komt dan gegarandeerd vlak en strak te liggen en je voorkomt hoogteverschillen in de vloer. Het tegel levelling systeem bestaat uit een plastic strip, een cupje en een tang. De dikte van de strip bepaalt de voegbreedte. Er zijn verschillende diktes verkrijgbaar. De strip heeft aan de onderkant een T-vorm die op de vier hoeken onder en tussen de tegels in de tegellijm wordt gedrukt. Op de strip wordt een cupje geplaatst dat wordt gefixeerd met een speciale tang. Zo komt de tegel op dezelfde hoogte te liggen als de naastliggende tegel en is keramische tegels leggen heel eenvoudig.

Tijdens het droogproces kunnen de tegels nu ook niet meer zakken door het krimpen van de lijm. Keramische vloertegels leggen wordt nu een fluitje van een cent. Vanwege de verschillen in maatvoering die bij natuursteen voor kunnen komen is het niet mogelijk om het levelling systeem te gebruiken bij het natuursteen vloertegels leggen. Daarom adviseren wij ook altijd om een ervaren natuursteenzetter je natuursteen vloer te laten plaatsen.

Louvre 18

Plinten zetten na het leggen van een tegelvloer

Wij adviseren om na het vloertegels leggen ook altijd om een plint aan te brengen. Deze zorgt niet alleen voor een mooie strakke afwerking van de overgang tussen vloer en wand, maar beschermt de wand ook tegen beschadigingen, zoals van een stofzuiger. Plinten zijn verkrijgbaar in hetzelfde materiaal als de tegels, zodat een mooi geheel kan worden bereikt. Ook kun je plinten bestellen in hout of mdf, strak of met een profiel. Deze kun je schilderen in iedere gewenste kleur. Natuursteen plinten worden over het algemeen gevoegd, alle overige plinten worden gekit.

Daarom kies je voor Nibo Stone
  • Groot assortiment in natuursteen, keramiek en hout. En er komen regelmatig nieuwe soorten bij.
  • Directe inkoop bij producent of groeve. Dus een gegarandeerde kwaliteit en lage prijzen.
  • Grote beloopbare voorbeeldvloeren in onze XXL-showroom. Zo zie je pas echt goed hoe de vloer eruit ziet.
  • Deskundig en persoonlijk advies. Wij helpen jou om je droomvloer uit te kiezen.
  • Alles onder 1 dak. We regelen ook de contacten voor het leggen en de vloerverwarming voor je.

Kosten tegelvloer leggen

Wat zijn nu de kosten van een tegelvloer leggen? Dit is in de eerste plaats afhankelijk van de ondervloer. Kun je meteen starten met vloertegels leggen of moet er eerst nog geëgaliseerd worden. Ga je vloertegels leggen over een houten vloer of in een appartement, heb je speciale ondervloerplaten nodig. Overweeg je om een tegelvloer te leggen, neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen dan voor je uitrekenen welke materialen en hoeveel je nodig hebt. Dan weet je precies wat de kosten zijn voor het tegels leggen. Ook zijn deze lijm- en voegmiddelen bij Nibo Stone te bestellen. Ook het ademend afdekvlies koop je bij ons.

080721 92 scherper

Vloertegels leggen door ervaren vakman

Natuursteen is een natuurproduct, waarbij geen enkele tegel hetzelfde is. Verschillen in maat en dikte komen voor. Gezien deze toleranties adviseren wij altijd om een ervaren natuursteenzetter de vloertegels te laten leggen. De professionele partners waar Nibo Stone mee samenwerkt, zijn allemaal geschoold in hun vakgebied en hebben ieder jarenlange ervaring met het leggen van natuursteen vloeren, wanden en terrassen. Een tegelzetter die ervaring heeft met natuursteen, is ook op de hoogte van de specifieke eigenschappen van de steen die van belang zijn tijdens de plaatsing. Wanneer u een bekwame vakman inschakelt, wordt met zekerheid het mooiste resultaat behaald.

Maar ook voor van keramische vloertegels leggen adviseren wij een bekwaam tegelzetter in te huren. Keramische tegels zijn vaak van groot formaat en om die reden moeilijker te hanteren. Daarnaast worden ze vaak met een smallere voeg geplaatst dan natuursteen en ook dat vraagt om vakmanschap.

Wanneer je je tegelvloer wilt laten leggen, kunnen wij voor je in onze showroom ook uitrekenen wat de prijs is voor vloertegels en voor het leggen. Dan heb je een compleet plaatje wat het kost. Maak hiervoor een afspraak met een van onze verkoopadviseurs.

Paul 320 260

Maak een afspraak

Wil je je tegelvloer laten leggen? Paul rekent graag voor je uit wat dit gaat kosten.

Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

Blog

Hoe kun je grote tegels leggen?

Het leggen van grote tegels is een behoorlijk uitdagende klus. Een klus die veel geduld, vakkundigheid en een hoge mate…
27 maart 2017

Blog

Do it yourself: 10 tips voor het leggen van vloertegels

Ben je van plan om zelf een nieuwe tegelvloer te gaan plaatsen? Dan heb je vast iets aan onze handige tips. Binnen no…
20 september 2022

Blog

Stappenplan voor het leggen van terrastegels

De basis van een terras waar je jarenlang onbezorgd van kunt genieten, ligt in een goede fundering. Om verzakkingen te…
16 april 2016
Klantenreviews Feedback Company
★★★★★ ★★★★★ op basis van 277 beoordelingen
★★★★★ ★★★★★
Gerard Bijsterbosch
Zeer tevreden. Goede voorlichting. Goede ervaring met onderaannemers. Echte vaklui
★★★★★ ★★★★★
Miriam
Goed geholpen,mooie winkel erg overzichtelijk
Algemeen
Kantoor
Postadres

Reubenberg 25
6071 PS Swalmen

Openingstijden
Ma - vrij
8.30 - 17.00
Wk 31-32-33
gesloten
Showroom Vianen
De Limiet 3r-3s
4131 NR Vianen
Openingstijden
Maandag
10:00 - 17:00
Dinsdag
10:00 - 17:00
Woensdag
10:00 - 17:00
Donderdag
10:00 - 17:00
Vrijdag
10:00 - 17:00
Zaterdag
10:00 - 16:00
Zondag
11:30 - 16:00

13 & 14 juli ivm 60-jarig jubileum gesloten

Showroom Venlo
Floralaan 1
5928 RD Venlo
Openingstijden
Maandag
gesloten
Dinsdag
08:30 - 17:00
Woensdag
08:30 - 17:00
Donderdag
08:30 - 17:00
Vrijdag
08:30 - 17:00
Zaterdag
10:00 - 16:00

13 juli ivm 60-jarig jubileum gesloten

In augstus di-vrij: 10:00-17:00u, za: 10:00-16:00u