Nibo Stone

Do it yourself: 10 tips voor het leggen van vloertegels

16 juli 2016 Tegels leggen
Keramische Vloertegels Nibo Stone 4

Nu de zomervakantie (bijna) is begonnen, gaan veel mensen op vakantie. Thuisblijvers grijpen hun vrije tijd aan om in en om het huis te gaan klussen. Bent u van plan om zelf een nieuwe tegelvloer te gaan plaatsen? Dan heeft u vast iets aan onze handige tips. Binnen no time ligt de vloer erin en kunt u vol trots vertellen dat u de vloer zelf heeft gelegd. Do it yourself: keramische vloertegels leggen.

1. maak van tevoren een legplan

Meet het vloeroppervlak en bereken hoeveel vloertegels erin passen, waarbij u ook rekening houdt met de breedte van de voegen. Die komen tussen de vloertegels onderling en daar waar de vloer op de muren aansluit. Maak een schets op papier (op schaal) en bepaal van te voren hoe u de tegels wilt leggen en hoe u ze het beste over de ruimte kunt verdelen. In de meeste gevallen zult u met passtukken moeten werken. Zorg ervoor dat de passtukken aan beide zijden van de vloer even groot zijn.

Houdt er ook rekening mee dat, indien de oppervlakte groter is dan 6 x 6 m, de tegelvloer moet worden voorzien van zogenaamde uitzettingsvoegen. Hiermee maakt u een goede verdeling van de spanning op de vloer. Dit voorkomt dat de tegelvloer gaat scheuren. Bouwkundige dilataties in de ondergrond moeten ook worden doorgezet in het tegelwerk.

Harold Lenssen Keukens

2. Bestel altijd voldoende tegels

Bereken hoeveel vierkante meter u nodig heeft door de lengte met de breedte te vermenigvuldigen. Vermeerder dit met minimaal 5% voor snij- en breukverlies. Zorg ervoor dat u altijd voldoende vloertegels bestelt. U zult wellicht extra tegels nodig hebben om als passtuk te gebruiken en het is aan te raden altijd een aantal vloertegels reserve te houden. Als u om een of andere reden later eens extra tegels moet uitbreken, kunt u ze meteen vervangen.

Keramisch Parket Nibo Stone 1

3. Zorg voor een droge en vlakke ondergrond

Zorg ervoor dat de onderliggende dekvloer schoon, vrij van onthechtende middelen en voldoende droog is. Bij nieuwbouwwoningen duurt dit droogproces minimaal 4 weken, meestal zelfs nog langer. Als de vloertegels te vroeg worden geplaatst op een dekvloer die niet helemaal droog is, kunnen deze later loskomen. Bent u niet zeker of de vloer droog genoeg is, kunt u een vochtmeting laten uitvoeren. Onze verkoopadviseurs kunnen u hier meer over vertellen.

Controleer met een paslat of een rechte plank vanuit de hoeken naar het middel of de ondergrond vlak is. De meeste hoogteverschillen zitten in de hoeken of aan de deuren. Met behulp van een egalisatiemortel kunt u oneffenheden van een paar milimeter opheffen.

Afhankelijk van de ondergrond, kan het noodzakelijk zijn de vloer voor te strijken met een voorstrijk of een primer. Op die manier is het mogelijk om bijvoorbeeld een tegelvloer over een bestaande tegelvloer heen te leggen. Let er hierbij op dat u de bestaande tegelvloer ook voldoende heeft ontvet.

Indien de vloer waterdicht dient te zijn, zoals op een badkamer, dient er een dichtlaag te worden aangebracht. Dit kan bijvoorbeeld met Sopro TDS 823.

Ook is het mogelijk om een tegelvloer te plaatsen op een houten ondergrond met behulp van ontkoppelingsplaten. Zie hieronder de opbouw van de vloer.

Opbouw Hout

4. Bevestig spandraden als leidraad

Nu is het belangrijk om draden te spannen als leidraad voor de plaats van de vloertegels. U kunt hiervoor stalen spijkers in de vloer slaan en hieraan twee draden bevestigen. Het kruispunt van de twee draden dient haaks te zijn en bevindt zich recht tegenover de deur. De afstand van deze draden tot de muur dient even groot te zijn als de breedte van het passtuk (inclusief de voeg).

Als de muren niet haaks op elkaar staan, wat vaker voorkomt in oudere huizen, zorg er dan voor dat de spandraden haaks op de deur staan. Dan loopt de zichtlijn van de tegelvloer voor uw gevoel mooi recht.

Keramische Vloertegels Nibo Stone 2

5. Begin met tegelen op het vloergedeelte recht tegenover de deur

Maak de tegellijm aan volgens de gebruiksaanwijzing. Onze tegelzetters gebruiken veelal Sopro FKM XL MultiFlexlijm 444. Dit is een flexibele multifunctionele lijm met een hoog kunststofaandeel. De lijm is geschikt voor vloerverwarming en kan worden toegepast voor alle ondergronden. Met de handige verbruikcalculator rekent u gemakkelijk uit hoeveel zakken lijm u nodig heeft.

Het Leggen Van Terrastegels  Nibo Stone 3 1500 900 85

Maak niet meer lijm aan dan u in één uur gebruikt, om uitdroging te voorkomen. Breng met een troffel de tegellijm aan en verdeel deze gelijkmatig met een vertande lijmkam. Druk hierbij de lijmkam stevig tegen de vloer. De lijm droogt snel, dus breng niet meer dan 1 m2 lijm aan. Houdt er ook rekening mee dat lijm minimaal 2 uur moet drogen voordat u over de vloer mag lopen. Werk dus altijd vanaf recht tegenover de deur naar de deur toe.

6. Gegarandeerd vlakke tegels met ons tegel levelling systeem

Het is verstandig om de keramische vloertegels te leggen met ons tegel levelling systeem. De vloer komt dan gegarandeerd vlak en strak te liggen. Het tegel levelling systeem bestaat uit een plastic strip, een cupje en een tang. De dikte van de strip bepaalt de voegbreedte. Er zijn verschillende diktes verkrijgbaar.

De strip heeft aan de onderkant een T-vorm die op de vier hoeken onder en tussen de tegels in de tegellijm wordt gedrukt. Op de strip wordt een cupje geplaatst dat wordt gefixeerd met een speciale tang. Zo komt de tegel op dezelfde hoogte te liggen als de naastliggende tegel. Tijdens het droogproces kunnen de tegels nu ook niet meer zakken door het krimpen van de lijm.

Tegel Levelling Systeem Nibo Stone

7. Gebruik tegels uit verschillende dozen door elkaar

Nadat u de lijm op de vloer heeft aangebracht, smeert u vervolgens de onderzijde van de vloertegel in met een zo dun mogelijke laag lijm. Dit gaat het best met de vlakke kant van uw lijmkam. Plaats de eerste tegel netjes in de hoek van de twee spandraden. Maakt u gebruik van ons unieke tegel levelling systeem, dan plaatst u nu op de hoeken van de vloertegel de strip met de t-vorm naar beneden. Druk nu de vloertegel stevig in de lijm vast terwijl u de tegel een beetje probeert te wiebelen. Zo wordt de achterkant van de tegel volledig van lijm voorzien. U kunt ook voorzichtig met een witte gummihamer op de tegels kloppen om zo de vloertegels in de lijm vast te drukken.

Als u tegels uit verschillende dozen door elkaar gebruikt, vallen eventuele kleurverschillen minder op.

Plaats de volgende tegel strak tegen de stripjes aan en druk deze ook weer vast in de lijm nadat u op de hoeken weer nieuwe stripjes heeft geplaatst. Op de stripjes tussen de twee vloertegels plaats u nu een cupje en fixeert dit met de bijgeleverde tang. Zo komt de tegel op dezelfde hoogte te liggen als de tegel ernaast. Ga zo verder met de volgende tegels en controleer regelmatig of de tegels op het oog “recht” liggen. Zolang de lijm nog niet droog is, kunt u de tegels nog wat verschuiven. Met een lange lat kunt u controleren of de vloertegels aan de voorkant nog netjes lijnen.

Keramisch Parket Nibo Stone 4
Tegelsnijder Huren 1000X1000

8. Zorg ervoor dat de snijlijn van het passtuk in de hoek komt

Als eenmaal alle vloertegels er in liggen, kunt u de passtukken gaan snijden. Op de tegel tekent u de maat af, bijvoorbeeld met een waskrijtje of een viltstift. Met een tegelsnijder kunt u nu de tegel snijden. Als u die niet heeft, is deze ook te huur bij een bouwmarkt.

Eventuele kleine hoekjes en randjes aan het breukvlak kunt u eventueel bijwerken met een zogenaamde knabbeltang, een tegelvijl of een schuurpapiertje. Als u gebogen uitsparingen moet maken, gebruik dan een tegelzaag. Met een profielmal kunt u lastige vormen zoals een wastafelafvoer of leidingen af tekenen.

9. Gebruik voor het aanmaken van voegmiddel een spiraalmenger

Medium

Na ca. 24 uur is de lijm uitgehard en kunnen de strips en cupjes eenvoudig worden verwijderd met wat handig voetenwerk of met een rubberen hamer. Het breekpunt onderaan de strip zorgt ervoor dat er geen resten in de voeg achterblijven.

Hierna kunnen de vloertegels gevoegd worden. Wij adviseren om hiervoor Sopro DF 10 DesigVoeg te gebruiken. Deze flexibele voeg is verkrijgbaar in diverse kleuren, zodat er altijd een bij de vloer passende voegkleur kan worden gekozen.

Maak de voegmortel aan volgens de gebruiksaanwijzing. Doe dit bij voorkeur niet met de hand maar met een laagtoerige spiraalmenger. Na het mengen moet de voegmorgtel nog enkele minuten blijven staan. Roer deze voor het gebruik nog even kort om en breng deze aan met een rubberen spaan.

Druk de voegmortel goed in de voegen en werk snel door. Voegmiddel wordt namelijk snel hard. Werk richting de deur en laat de vloer minimaal 2 uur drogen voordat u er weer overheen loopt. Beter is het om ca. 24 uur niet over de vloer te lopen, dus werk zoveel mogelijk naar de deur toe. Verwijder eventueel gemorst voegmiddel direct met een vochtige spons en let er daarbij op dat u geen voegmiddel uit de voeg veegt.

Alle inwendige aansluitingen (dus bijvoorbeeld in de hoek van de vloer-wand) moeten vrij zijn van lijm- en voegresten en met een elastisch blijvende kit te worden afgekit, bijvoorbeeld Sopro Keramiek silicone. Deze kit is in dezelfde kleur als de voeg verkrijgbaar voor een mooi geheel.

Na ca. 24 uur is de voeg uitgehard en kan de restwaas die op de tegels is achter gebleven worden verwijderd. Dit doet u het beste met een cementsluierverwijderaar, zoals Nibo Stone cementsluierverwijderaar zuurvrij.

10. Dek de vloer af met een vochtdoorlatend vlies

Om de vloer te beschermen tijdens verdere bouwwerkzaamheden in de woning, mag u de vloer enkel afdekken met een ademend afdekvlies (bijvoorbeeld Permafix 1120 Floorguard). Hierdoor kan het water, dat gebruikt is voor de lijm en de voegmortel, toch gewoon verdampen en voorkomt u vochtschade aan de vloertegels.

Overtuigd van uw eigen kunnen en klaar voor het leggen van uw eigen tegelvloer? Kom tegels uitzoeken in onze showroom.

Bezoek onze showrooms

Alle in deze blog genoemde materialen zijn verkrijgbaar via Nibo Stone. Aangezien het ontwerp, de hoedanigheid van de ondergrond en de omstandigheden bij verwerking buiten onze beoordeling vallen, kan op grond van bovengenoemde informatie geen aansprakelijkheid aanvaard worden voor uitgevoerde werken. De verkoopadviseurs in onze showroom kunnen u een situatiespecifiek advies geven.