Nibo Stone NL

Hoe kun je grote tegels leggen?

Het leggen van grote tegels is een behoorlijk uitdagende klus. Een klus die veel geduld, vakkundigheid en een hoge mate van zorgvuldigheid vergt. Ook fysiek is het leggen van grote tegels een vrij zware klus. De vloertegels wegen behoorlijk zwaar en zijn door de grote afmetingen moeilijk te hanteren. Om ervoor te zorgen dat je een mooie en egale tegelvloer krijgt waarvan je jarenlang plezier kunt hebben, is het van belang dat je de tegelvloer op een goede manier legt. Hieronder wordt uitgelegd hoe je grote tegels kunt leggen en waarmee je rekening moet houden.

Grote Tegels Leggen 5

Aantal benodigde tegels uitrekenen

Voordat je aan de slag gaat moet je goed uitrekenen hoeveel tegels je voor de vloer nodig hebt. Hierbij moet je rekening houden met de afmetingen van de vloertegels en het verlies dat je krijgt om de tegelvloer passend te krijgen (het snijverlies). Natuurlijk kun je ervoor kiezen om vloertegels van verschillende afmetingen te gebruiken. Dit maakt de berekeningen alleen nog wat lastiger. Om ervoor te zorgen dat je zeker weet dat je voldoende vloertegels hebt is het vooraf maken van een goed legplan het beste advies. Uiteraard kan Nibo Stone je goed helpen met het uitrekenen van het aantal benodigde vloertegels en het maken van het legplan.

Vloer egaliseren

De dekvloer waarop de vloertegels komen te liggen moet goed geëgaliseerd zijn. Een verschil van zo’n 3 millimeter is het maximale wat acceptabel is. Is het verschil groter dan is het van belang om de vloer eerst te egaliseren.

Is er in je woning een calciumsulfaatgebonden gietdekvloer, zoals een anhydrietvloer gelegd, dan heeft deze een extra behandeling nodig voordat je de tegels kunt gaan leggen. In de blog Do-it-yourself: 10 tips voor het leggen van vloertegels leggen we je uit wat je moet doen.

Grote Tegels Leggen 8

Tegels op proef uitleggen

De volgende stap die je zet is het op proef uitleggen van de vloertegels op basis van het vooraf gemaakte legplan. Het beste kun je van links naar rechts werken en je begint achterin de ruimte en werkt daarvandaan naar de deur toe. Hou bij het proefleggen goed rekening met de voegen die tussen de tegels komen. Er is vrijwel altijd kleurverschil tussen de vloertegels. Je gebruikt daarom het proefleggen ook om te bepalen welke tegels je het beste bij elkaar vindt passen. Als je de vloertegels hebt liggen in het patroon dat je wilt hebben, kun je ze het beste een nummer geven op de achterzijde. Nummer van links naar rechts en van boven naar beneden.

Grote Tegels Leggen 7

Spandraad spannen

Voordat je met het lijmen van de tegels begint, moet je eerst een spandraad spannen op de plek waar je de eerste hele tegel gaat leggen. De spandraad helpt je bij het recht leggen van de vloertegels.

Grote Tegels Leggen 6

Hele vloertegels lijmen en leggen

Nu kun je gaan beginnen met het leggen van de eerste hele vloertegels. Je brengt met een troffel de tegellijm aan op de achterzijde van de vloertegel. Deze vloertegel plaats je in de hoek bij de spandraad. Met een rubberen hamer tik je daarna de vloertegel aan tot deze vlak en egaal ligt. Hierna plaats je een voegkruisje op hoek van de vloertegel. De volgende vloertegel plaats je nu in de andere zijde van het voegkruisje. Bij het leggen van grote vloertegels controleer je elke keer met een waterpas of een rechte houten lat of de tegels vlak liggen en goed aansluiten. Je kunt ook gebruik maken van ons tegel levelling systeem dat bestaat uit een plastic strip, een cupje en een tang. De dikte van de strip bepaalt de voegbreedte. De strip heeft aan de onderkant een T-vorm die op de vier hoeken onder en tussen de tegels in de tegellijm wordt gedrukt. Op de strip wordt een cupje geplaatst dat wordt gefixeerd met een speciale tang. Zo komt de tegel op dezelfde hoogte te liggen als de naastliggende tegel. Na het uitharden van de tegellijm kunnen de strips en cups eenvoudig worden verwijderd met een rubber hamer of met wat handig voetenwerk. Het breekpunt onderaan de strip zorgt ervoor dat er geen resten in de voeg achterblijven.

Grote Tegels Leggen 3

Randtegels op maat maken en leggen

Eerst teken je op de vloertegel exact af wat er afgesneden moet worden. Hou hierbij goed rekening met de voegbreedte. Afhankelijk van het materiaal van de tegel kun je nu met een tegelsnijmachine of tegelzaag de vloertegel op maat maken. Hierna kun je de randtegel leggen op de zelfde wijze als de andere tegels. Werk je op een plek waar er leidingen uit de grond komen voor bijvoorbeeld de verwarming dan moet je hier uiteraard rekening mee houden. Je tekent op de tegel goed af wat eruit gezaagd moet worden. Het beste kun je hiervoor trouwens een speciale mal gebruiken.

Grote Tegels Leggen 1

Voegen van de vloertegels

Voordat je de vloertegels kunt gaan voegen moet u de tegellijm goed laten opdrogen. Meestal duurt dit ten minste 24 uur. Als de tegellijm voldoende uitgehard is kan het voegmiddel met een rubberen spaan aangebracht worden in de voegen. Doe dit met beleid en verwijder daarna het overtollige voegmiddel met een vochtige spons. Hou er rekening mee dat voegmiddel vrij snel uithardt. Laat hierna het voegmiddel uitharden waarna je de waas van het voegmiddel van de tegels kunt verwijderen met bijvoorbeeld Cementsluierverwijderaar van Nibo Stone, te bestellen in onze webshop.

Grote Tegels Leggen 4

Naden afkitten

Het laatste wat gedaan moet worden is het afkitten van naden aan de randen van de tegelvloer. Het beste kan hiervoor een schimmelwerende elastische kit gebruikt worden.

Zoals je hebt kunnen lezen is het leggen van grote vloertegels geen eenvoudige klus. Naast het feit dat het best een zware fysieke klus is, de grote vloertegels zijn zeer zwaar en hebben onhandige afmetingen, vergt het behoorlijk wat vakkundigheid. Als je enigszins twijfelt of je over de vakkundigheid of de fysieke kracht beschikt, is het beste advies om de tegelvloer te laten leggen door een goed en gespecialiseerd bedrijf. Onze verkoopadviseurs kunnen je hierover informeren.

Lees hier meer over XXL-tegels

Marcel rond

Marcel geeft je graag tips over het leggen van vloertegels

Maak met hem een afspraak in onze showroom en kom meteen tegels in natuursteen of keramiek bekijken.

Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

Blog

Ontdek de elegante Suolo tegelserie bij Nibo Stone

Bij Nibo Stone introduceren we met trots onze nieuwste aanwinst: de Suolo tegelserie. Deze reeks is niet zomaar een…
20 maart 2024

Blog

Parket en vloerverwarming: een warme combinatie

Ben jij op zoek naar een nieuwe houten vloer en wil je weten wat er mogelijk is in combinatie met vloerverwarming? De…
09 februari 2024

Blog

Waarom de Arton één van onze meest populaire vloeren is

Betonlook is hot. Voor op de wand, in accessoires en natuurlijk op de vloer. Onze Asperi-serie past helemaal in het…
15 januari 2024