Nibo Stone NL
A description of the image.

Terrastegels leggen

De basis is een goede fundering

Voordat je kunt beginnen met terrastegels leggen, zul je eerst een keuze moeten maken in de vele verschillende soorten en maten die er zijn. Je kunt tegenwoordig kiezen uit betontegels, natuursteen terrastegels of keramische tuintegels. Vroeger waren vooral de betontegels bekend. Wie kent niet de bekende betontegel in 30 x 30 cm met facetrand, ook wel de stoeptegel genoemd? Een van de eerste siertegels was de grindtegel, waarbij op de betonnen tegel een laag van grind was aangebracht. Ze zijn nog steeds te koop, maar tegenwoordig heb je gelukkig nog veel meer keuze. Er zijn van over de hele wereld natuursteen tegels te krijgen en ook keramische terrastegels winnen snel aan populariteit. Om het leggen van keramische tegels te vergemakkelijken, zijn er sinds een paar jaar ook keramische tegels met een betonnen onderlaag verkrijgbaar. Het grote voordeel van deze keramische tegels leggen is dat je ze gewoon op een zandbed kunt plaatsen.

Mock ebook nibo

Meer weten?

Vraag ons inspirerende e-magazine aan, boordevol prachtige fotografie, mooie projecten, praktische tips en adviezen voor jouw nieuwe vloer. Ook in hardcopy verkrijgbaar.

Direct naar:
Kwartsiet zwembad
Natuursteen wordt in miljoenen jaren door de natuur gevormd. Misschien dat natuursteen daarom zo goed past in de tuin.
Nibo Stone Keramische Terrastegels 1 1500 900 85
Keramische terrastegels zijn sterk in opkomst. Ze hebben een aantal eigenschappen die buiten goed van pas komen.
Vloer Leggen
Ben je een handige doe het zelver en wil je zelf je vloertegels leggen? Zorg dat je goed voorbereid te werk gaat.
Het Leggen Van Terrastegels Nibo Stone 1500 900
Je vloer laten leggen door een bekwame vakman geeft met zekerheid het mooiste resultaat.
Houtlook4

Welke ondergrond heeft jouw tuin?

Bij het leggen van terrastegels is de ondergrond erg belangrijk. De ondergrond is de fundering van ieder terras. Terrastegels leggen kan op verschillende manieren. De keuze is afhankelijk van de ondergrond en die verschilt per regio. Je kunt hiervoor een grondsoortenkaart raadplegen, maar het is nog verstandiger om hiervoor een vakman te raadplegen. Woon je bijvoorbeeld in Flevoland of Noord-Holland, dan is de kans groot dat je tuin snel verzakt. Hier moet je de legmethode op aan passen.

Op welke manieren kun je terrastegels leggen?
 • Terrastegels leggen op zand
 • Terrastegels leggen op een gestabiliseerde ondergrond
 • Terrastegels lijmen op een betonnen vloer
 • Terrastegels leggen op tegeldragers

Terrastegels leggen op zand komt het meest voor

Een natuursteen terras leggen of keramische tuintegels leggen kan op een van bovenstaande manieren. De methode die je kiest, is afhankelijk van de soort tegels die je hebt uitgekozen en de ondergrond.

Terrastegels leggen op zand of op een gestabiliseerd zandbed worden het meeste toegepast in Nederland. Woon je op een stabiele ondergrond en zijn er weinig gevallen bekend van verzakking, dan kun je kiezen voor terrastegels leggen op een gestabiliseerde ondergrond. Staat jouw regio erom bekend dat tuinen hier massaal verzakken, is terrastegels leggen op zand een betere optie. Je kunt dan namelijk gemakkelijk het terras ophogen, mocht dit nodig zijn.

Denk er wel aan dat niet alle terrastegels geschikt zijn voor het leggen op zand. Vuistregel voor tuintegels leggen op zand is dat ze minstens 4 cm dienen te zijn. Dit geldt voor betontegels en alle andere soorten tegels. De opkomst van keramische terrastegels, en daarmee dunnere tegels, vraagt om andere legmethodes. Ook natuursteen tegels buiten leggen vragen om een specifieke leginstructies.

Terrastegels leggen moet wel goed gebeuren, zodat je ook over een aantal jaar nog kunt genieten van je terras. Nog te vaak wordt een terras niet goed gelegd, waardoor tegels kapot vriezen, los laten of scheuren.

Laat je dus goed informeren door een vakman. Onze verkoopadviseurs in Vianen en Venlo geven u graag een advies.

Paul 320 260

Maak een afspraak

Ben je van plan om een terras te plaatsen? Vraag Paul naar ons assortiment terrastegels in Vianen of Vianen.

Grote Tegels Leggen 2

Terrastegels leggen op zand

Een terras leggen op zand kan uitsluitend als de onderlaag goed waterdoorlatend is. Eerst maak je een zandbed van minimaal 20 cm. Werk alleen met schoon zand want terrastegels kunnen namelijk kalk uit vuil zand omhoog zuigen met vlekken in je tegels als gevolg.

Zorg ervoor dat je dit goed aantrilt. Hou rondom 6 cm vrij voor de opsluitbanden. Nu maak je het zandbed vlak met een afreilat of waterpas. Je maakt nu ook het afschot. Waar wil je dat het regenwater straks naar toe loopt? Maak daar het zandbed een beetje lager. Vuistregel is 2% afschot bij terrastegels leggen. Bij een flinke regenbui blijft het water niet op je terras staan, maar loopt het eenvoudig af.

Tip: Maak je terras precies zo groot dat je met hele tegels kunt werken. Dat scheelt een hoop snijwerk.

Nu kun je de terrastegels leggen. Leg de tegels voorzichtig op het zandbed en klop voorzichtig aan. Kies voor een witte rubberen hamer om de tegels aan te tikken na het leggen. Hiermee voorkom je vlekken op je terrastegels.

Leg de tegels niet te strak tegen elkaar, gewoon aansluiten is voldoende. Liggen je tegels er eenmaal in, dan kun je de opsluitbanden plaatsen. Deze komen ongeveer 2 cm onder de terrastegels te liggen, dus het kan zijn dat je aan de zijkant van het terras nog even wat zand moet weggraven.

Zorg ervoor dat je de voegen in veegt met speciaal voegzand. Dit voorkomt kalkuitbloei (witte uitslag) en vermindert de kans op onkruid.

Nibo Stone Natuursteen Terrastegels 3

Terrastegels leggen op een gestabiliseerde ondergrond

Kies je voor terrastegels leggen in drainagemortel, ben er dan zeker van dat de ondergrond bestaat uit een draagvast ondergrond zoals zand en klei. Veenachtige ondergronden zijn hiervoor niet geschikt .

Eerst dien je de plaats waar het terras moet komen voldoende af te graven. Het beste is om zo’n 40-50 cm diep te graven. Hierop breng je een dikke laag breekpuin aan, ongeveer 25 cm en deze tril je goed aan. Ook hier maak je de ondergrond weer vlak en hou je rekening met de afwatering van het terras. Daarna breng je een speciale drainagemortel aan.

Deze met trasscement gebonden mortel zorgt voor een stabiele waterdoorlatende ondergrond voordat je kunt beginnen met terrastegels leggen. Nadat deze laag voldoende is gedroogd, worden de terrastegels hierop “nat in nat” gelegd met een hechtmortel of flexibele lijm. Laat dit eerst 24 uur drogen voordat je de tegels gaat voegen.

Nibo Stone Keramische Terrastegels 6

Terrastegels leggen op een betonnen vloer

Soms komt het voor dat mensen dezelfde vloer van binnen ook buiten willen leggen. Je krijgt dan een mooie eenheid tussen binnen en buiten. Vaak zijn deze tegels maar 1 cm dik. Wil je deze keramische tegels buiten leggen, dan kan dat eigenlijk alleen op een betonnen ondervloer. Wat hierbij heel erg belangrijk is, is dat er beslist geen water onder de tegels mag komen. De terrastegels moeten dan ook gevoegd worden met een speciaal waterafstotend voegmiddel.

Keramische terrastegels leggen van slechts 1 cm vraagt dus nogal wat expertise. Wij adviseren om hier niet zelf aan te beginnen. Laat deze terrastegels leggen over aan een vakman. De verkoopadviseurs in onze showrooms kunnen je in contact brengen met zo’n vakman.

Terrastegels leggen op tegeldragers

Terrastegels leggen op tegeldragers is een optie wanneer je je balkon of terras wilt restylen en ook graag een nieuw terras wilt leggen. Ook op een oneffen ondergrond zijn tegeldragers een uitkomst. Er zijn namelijk verstelbare tegeldragers, zodat je hoogteverschillen kunt opvangen. Ook wat dunnere tegels, zoals keramische buitentegels van 2 cm dik, kunnen prima geplaatst worden op tegeldragers. Voordeel is dat je de tegels weer mee kunt nemen als je gaat verhuizen. Ook kun je leidingen en kabels mooi wegwerken in de vrije ruimte onder de tegels. Afhankelijk van de grootte van de tegels plaats je de tegeldragers alleen in de hoeken of ook in het midden van de tegel ter ondersteuning.

Tips voor terrastegels leggen
 • Begin haaks en blijf dit ook tijdens het leggen volhouden.
 • Zorg altijd voor een voeg tussen de tegels, hiermee voorkom je beschadigingen aan de randen.
 • Als je passtukken moet maken tijdens het terrastegels leggen, zaag dan altijd nat. Daarna even schoonspoelen.
 • Zorg tijdens het voegen van de tegels dat ze nat blijven.
 • Meng voor het beste resultaten de tegels uit de verschillende pakketten door elkaar.
 • Vraag hulp bij het leggen van tegels van 100x100 cm of groter. Het gewicht is namelijk aanzienlijk.
Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

Blog

Stappenplan voor het leggen van terrastegels

De basis van een terras waar je jarenlang onbezorgd van kunt genieten, ligt in een goede fundering. Om verzakkingen te…
16 april 2016

Blog

Hoe kun je grote tegels leggen?

Het leggen van grote tegels is een behoorlijk uitdagende klus. Een klus die veel geduld, vakkundigheid en een hoge mate…
27 maart 2017

Blog

Hoe herken je een professionele tegelzetter?

Bij het leggen van je vloertegels komen een aantal aspecten kijken die van belang zijn om tot het mooiste eindresultaat…
01 februari 2022
Klantenreviews Feedback Company
★★★★★ ★★★★★ op basis van 277 beoordelingen
★★★★★ ★★★★★
Peter K
In een woord TOP en Betrouwbaar
★★★★★ ★★★★★
Marja Hilders
Het terras is goed gelegd. Harold heeft ook mbt het te leggen patroon (Romaans) vakwerk geleverd. Zodat het mooi verticaal en horizontaal doorliep naar de paden. Marcel heeft al foto’s van het terras. Marcel heeft op verzoek ook cementsluiermiddel nagestuurd.
Algemeen
Kantoor
Postadres

Reubenberg 25
6071 PS Swalmen

Openingstijden
Ma - vrij
8.30 - 17.00
Wk 31-32-33
gesloten
Showroom Vianen
De Limiet 3r-3s
4131 NR Vianen
Openingstijden
Maandag
10:00 - 17:00
Dinsdag
10:00 - 17:00
Woensdag
10:00 - 17:00
Donderdag
10:00 - 17:00
Vrijdag
10:00 - 17:00
Zaterdag
10:00 - 16:00
Zondag
11:30 - 16:00

13 & 14 juli ivm 60-jarig jubileum gesloten

Showroom Venlo
Floralaan 1
5928 RD Venlo
Openingstijden
Maandag
gesloten
Dinsdag
08:30 - 17:00
Woensdag
08:30 - 17:00
Donderdag
08:30 - 17:00
Vrijdag
08:30 - 17:00
Zaterdag
10:00 - 16:00

13 juli ivm 60-jarig jubileum gesloten

In augstus di-vrij: 10:00-17:00u, za: 10:00-16:00u