Nibo Stone NL

Maak kennis met verschillende soorten hardsteen

Een van de populairste soorten natuursteen die gebruikt wordt voor het leggen van een mooie en duurzame vloer is hardsteen. Wat is hardsteen en wat zijn de eigenschappen? Welke verschillende soorten hardsteen kunnen gebruikt worden om een mooie vloer mee te maken? We leggen je in deze blog uit wat de verschillen zijn en geven je graag inspiratie door de mooie interieurfoto's.

Mock lookbook natuursteen

Nog meer lezen over natuursteen vloeren?

Download ons gratis ebook, boordevol inspiratie en informatie over natuursteen vloeren, waaronder hardsteen.

Hardsteen nibo stone 1

Wat is hardsteen en waar kun je het aan herkennen?

Hardsteen bestaat hoofdzakelijk uit kalksteen. Het heeft een kenmerkende blauwgrijze kleur. Bijzonder aan hardsteen is dat het meestal rijk is aan kleine fossielen. Vele miljoenen jaren geleden stierven kleine zeediertjes in een ondiepe zee. Het kalkskelet kwam op de bodem terecht en werd opgenomen in een calcietafzetting. In de loop van miljoenen jaren werd deze laag steeds dichter samengeperst en ontstond zo het hardsteen dat nu gebruikt om natuursteen vloeren van te maken. De kenmerkende grijsblauwe kleur van hardsteen wordt veroorzaakt doordat er in het gesteente koolstof aanwezig is.

Hardsteen nibo stone 9 900 900 85

Welke soorten hardsteen zijn er?

Hardsteen is verkrijgbaar in verschillende soorten en kwaliteiten. De herkomst en gebied waar de hardsteen gewonnen wordt, is de aanduiding die gebruikt wordt om de hardsteen soorten te onderscheiden. Goed om te weten is dat het land waar de hardsteen vandaan komt niet perse bepalend is voor de kwaliteit. Zowel in België, Ierland als uit China en Vietnam kan hardsteen van hoge kwaliteit gewonnen worden. In tegenstelling tot wat soms beweerd wordt bestaat er geen Indiaas hardsteen. Die benaming wordt vaker gegeven aan een limestone.

Nibo Stone Organic Gris Tegels 1500 900 85

Belgisch Hardsteen

De meest bekende hardsteen soort is Belgisch hardsteen dat ook wel wordt aangeduid met de benamingen Arduin of Petit granit. Belgisch hardsteen wordt gewonnen in de Ardennen en wordt ingedeeld in vier verschillende kwaliteitsklassen (A.B.C en D), waarbij de beste kwaliteit Belgisch hardsteen wordt aangeduid met A. In Belgisch hardsteen kunnen relatief grote fossielen voorkomen.

Hardsteen nibo stone 6 1000 1000 85

Iers Hardsteen

Ook in Ierland wordt hardsteen gewonnen. Bijzonder is dat Iers hardsteen uit dezelfde bodemlaag afkomstig is als Belgisch hardsteen. Vele honderden kilometers strekt deze hardsteen laag zich dus ondergronds uit. Alhoewel Iers hardsteen gewonnen wordt uit de zelfde laag als Belgisch hardsteen zijn toch kleine verschillen. Over het algemeen zijn de fossielen die in het Ierse hardsteen opgenomen zijn iets kleiner en wat gelijkmatiger verdeeld dan in Belgisch hardsteen. Bij Iers hardsteen wordt ook een kwaliteitsindeling gehanteerd in vier klassen (1e, 2e, 3e en 4e klasse). Hierbij geldt dat de 1e klasse Iers hardsteen de hoogste kwaliteit heeft.

Gris organic 80x80x1 cm van 72 voor 4750

Chinees en Vietnamees hardsteen

Chinees en Vietnamees hardsteen zijn zo’n 150 miljoen jaar ouder dan Belgisch en Iers hardsteen. In het Aziatische hardsteen zul je minder fossielen vinden. Aziatisch hardsteen is meestal herkenbaar doordat er kleine kalkbolletjes en witte aders met vlekken in het gesteente opgenomen zijn. Alhoewel de suggestie vaak anders gewekt wordt doet de kwaliteit van Chinees en Vietnamees hardsteen niet onder voor Europees hardsteen. Sterker nog, enkele fysische eigenschappen van Chinees hardsteen liggen zelfs hoger dan die Belgisch hardsteen. De kwaliteitscontrole van Chinees hardsteen is in het afgelopen decennium ook sterk verbeterd.

Noir de Sognies 4

Keramische tegels in hardsteen look

Tegenwoordig zijn er hele mooie imitaties verkrijgbaar in keramische tegels. In onze collectie hebben wij bijvoorbeeld de Noir de Sognies, dit is een keramische tegel met de uitstraling van een landelijke hardsteen vloer. Zo profiteer je van alle voordelen van keramische tegels en heb je toch de look en sfeer van een echte hardsteen vloer.

Marcel laat je de Noir de Sognies in onze showroom in Venlo zien.

Maurice 320 260

In onze showrooms hebben wij een uitgebreid assortiment hardsteen vloertegels in diverse uitvoeringen.

Maurice laat ze je graag zien en vertelt je over de mogelijkheden. Maak nu een afspraak.

Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

Blog

Onze Castle Stones Collection

Iedereen kent wel die prachtige historische stenen vloeren uit kastelen, kloosters en kerken. Zo’n natuurstenen vloer…
31 mei 2023

Blog

De 5 meest populaire tegelvloeren van Nibo Stone

Bij Nibo Stone hebben we een heel uitgebreid assortiment keramische en natuursteen vloeren. Toch zijn er altijd een…
21 juni 2022

Blog

Hardsteen tegels; een klassieker onder de natuursteen vloeren

In deze blog gaan we in op de verschillende natuursteensoorten. Vandaag gaan we van start met hardsteen en gaan we…
12 september 2015
Klantenreviews Feedback Company
★★★★★ ★★★★★ op basis van 223 beoordelingen
★★★★★ ★★★★★
Anoniem
Uitstekend! Heldere info voor aankoop, goede afspraken over levering, die ook goed zijn nagekomen.
★★★★★ ★★★★★
M. Woldring
Heel fijn geholpen! Goed advies, flexibele opslag en prima levering! De vloer is prachtig