Nibo Stone NL

Maak kennis met de verschillende soorten hardsteen

10 november 2018

Een van de populairste soorten natuursteen die gebruikt wordt voor het leggen van een mooie en duurzame vloer is hardsteen. Welke verschillende soorten hardsteen kunnen gebruikt worden om een mooie vloer mee te maken?

Hardsteen nibo stone 1

Wat is hardsteen en waar kun je het aan herkennen?

Hardsteen bestaat hoofdzakelijk uit kalksteen. Het heeft een kenmerkende blauwgrijze kleur. Bijzonder aan hardsteen is dat het meestal rijk is aan kleine fossielen. Vele miljoenen jaren geleden stierven kleine zeediertjes in een ondiepe zee. Het kalkskelet kwam op de bodem terecht en werd opgenomen in een calcietafzetting. In de loop van miljoenen jaren werd deze laag steeds dichter samengeperst en ontstond zo het hardsteen dat nu gebruikt om natuursteen vloeren van te maken. De kenmerkende grijsblauwe kleur van hardsteen wordt veroorzaakt doordat er in het gesteente koolstof aanwezig is.

Hardsteen nibo stone 9

Welke soorten hardsteen zijn er?

Hardsteen is verkrijgbaar in verschillende soorten en kwaliteiten. De herkomst en gebied waar de hardsteen gewonnen wordt, is de aanduiding die gebruikt wordt om de hardsteen soorten te onderscheiden. Goed om te weten is dat het land waar de hardsteen vandaan komt niet perse bepalend is voor de kwaliteit. Zowel in België, Ierland als uit China en Vietnam kan hardsteen van hoge kwaliteit gewonnen worden. In tegenstelling tot wat soms beweerd wordt bestaat er geen Indiaas hardsteen. Die benaming wordt vaker gegeven aan een limestone.

Hardsteen nibo stone 3

Belgisch Hardsteen

De meest bekende hardsteen soort is Belgisch hardsteen dat ook wel wordt aangeduid met de benamingen Arduin of Petit granit. Belgisch hardsteen wordt gewonnen in de Ardennen en wordt ingedeeld in vier verschillende kwaliteitsklassen (A.B.C en D), waarbij de beste kwaliteit Belgisch hardsteen wordt aangeduid met A. In Belgisch hardsteen kunnen relatief grote fossielen voorkomen.

Hardsteen nibo stone 6

Iers Hardsteen

Ook in Ierland wordt hardsteen gewonnen. Bijzonder is dat Iers hardsteen uit dezelfde bodemlaag afkomstig is als Belgisch hardsteen. Vele honderden kilometers strekt deze hardsteen laag zich dus ondergronds uit. Alhoewel Iers hardsteen gewonnen wordt uit de zelfde laag als Belgisch hardsteen zijn toch kleine verschillen. Over het algemeen zijn de fossielen die in het Ierse hardsteen opgenomen zijn iets kleiner en wat gelijkmatiger verdeeld dan in Belgisch hardsteen. Bij Iers hardsteen wordt ook een kwaliteitsindeling gehanteerd in vier klassen (1e, 2e, 3e en 4e klasse). Hierbij geldt dat de 1e klasse Iers hardsteen de hoogste kwaliteit heeft.

Hardsteen nibo stone 4

Chinees en Vietnamees hardsteen

Chinees en Vietnamees hardsteen zijn zo’n 150 miljoen jaar ouder dan Belgisch en Iers hardsteen. In het Aziatische hardsteen zul je minder fossielen vinden. Aziatisch hardsteen is meestal herkenbaar doordat er kleine kalkbolletjes en witte aders met vlekken in het gesteente opgenomen zijn. Alhoewel de suggestie vaak anders gewekt wordt doet de kwaliteit van Chinees en Vietnamees hardsteen niet onder voor Europees hardsteen. Sterker nog, enkele fysische eigenschappen van Chinees hardsteen liggen zelfs hoger dan die Belgisch hardsteen. De kwaliteitscontrole van Chinees hardsteen is in het afgelopen decennium ook sterk verbeterd.

Hardsteen nibo stone 8
Maurice 800 600 Witrand

In onze showrooms hebben wij een uitgebreid assortiment hardsteen vloertegels in diverse uitvoeringen.

Maurice laat ze je graag zien en vertelt je over de mogelijkheden. Maak nu een afspraak.

Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

Blog

Keramisch parket - Het beste van twee werelden

Wil je wel de warme uitstraling van hout maar heb je geen zin in het periodieke onderhoud van een houten vloer? Kies…
06 juli 2021

Blog

Zo kies je de vloer die bij je past

Elk interieur begint bij de keuze van de vloer. De vloer beslaat een groot oppervlak en is daarmee de basis van hele…
04 juli 2021

Blog

Nuvola, de nieuwste trend in keramische vloeren

Ben je op zoek naar een vloer die moet fungeren als rustige basis voor de rest van jouw interieur? Bekijk dan eens onze…
18 mei 2021
Klantenreviews Feedback Company
★★★★★ ★★★★★ op basis van 130 beoordelingen
★★★★★ ★★★★★
Anoniem
Voor de tweede keer een vloer gekocht. Opnieuw goed geholpen
★★★★★ ★★★★★
Anoniem
vriendelijk, behulpzaam
★★★★★ ★★★★★
Marco van Essen
Goede vakkundige verkoper en degene die de vloer is komen leggen. Zeer mooi en erg blij met het resultaat.