Nibo Stone NL
A description of the image.

Kalksteen

Fossiele oudheid

Kalksteen komt van alle gesteenten het meeste voor en wordt overal ter wereld gewonnen in vele variaties. Het is een afzettings- of sedimentair gesteente dat is ontstaan door de opeenhoping van kalkhoudende stoffelijke overblijfselen van in zee levende organismen. Daarom vind je in kalksteen vaak fossielen terug, zoals schelpen, zeeslakken en andere schaaldieren. Ook kun je in deze natuursteen soms nog de verschillende aardlagen ontdekken.

Mock lookbook natuursteen

Meer inspiratie nodig?

Kies dan om ons gratis e-book over natuursteen vloeren te bekijken. Deze staat boordevol met foto’s die je kunt bekijken, zowel als dat er informatie en tips over deze tegels wordt meegegeven. Ook als hardcopy te bestellen.

23 Y7754

Hoe hard is kalksteen?

Hoe dieper in de aardkorst deze kalkafzettingen terecht zijn gekomen, hoe vaster de uiteindelijke kalksteen is. Daarnaast hangt de hardheid van kalksteen van de mate waarin kalkdeeltjes gebonden zijn. Bij een sterke binding is de hardheid te vergelijken met marmer. Een lossere binding maakt de kalksteen zachter, zoals de Limburgse mergel.

Aurelia

Welke kleuren kalksteen zijn er?

Kalksteen komt voor in vele variaties. Zuivere kalksteen is wit of lichtgrijs van kleur. Andere kleurtinten wijzen op de bijmenging van andere mineralen, zoals ijzer. Veel voorkomende kleuren zijn crème, geel, rood en bruin maar ook grijs en zwart komen voor. Per kalksteensoort kan het uiterlijk verschillen van regelmatig tot zeer onregelmatig.

Travertin Vloer Nibo Stone 7

Van travertin tot Belgisch hardsteen

Veel hardere kalksteensoorten worden in de volksmond onterecht marmer genoemd. Marmer is weliswaar ontstaan uit kalksteen, maar het is een andere natuursteensoort. Marmer ontstaat doordat kalksteenlagen diep in de aardkorst onderhevig waren aan hoge druk en immense temperaturen. De druk was zo hoog dat de voor kalksteen zo kenmerkende fossielen verdwenen. Marmer is vaak een beetje doorzichtig, heeft een kristallijne structuur en heeft vaak kenmerkende aders.

Een bijzondere kalksteen is travertin, ook wel travertijn genoemd. Takjes, blaadjes en ander materiaal zijn verteerd in kalkrijk warm water. Hierdoor werden de karakteristieke gaatjes in travertin vloertegels gevormd.

Ook het zo populaire Belgische hardsteen is in feite een kalksteen, die door de aanwezigheid van koolstof zijn karakteristieke blauwgrijze kleur heeft gekregen.

Direct naar
Himalaya Grey Nibo Stone
Wie houdt van mooie materialen en graag iets bijzonders in huis wil, vindt wat hij zoekt in de uitgebreide collectie van Nibo Stone.
Het Leggen Van Terrastegels Nibo Stone 4
Een natuursteen vloer kan op vrijwel iedere ondergrond gelegd worden. Lees waar je op moet letten.
Asperi 1
Keramische tegels winnen steeds meer aan populariteit. Niet voor niets, want ze bieden veel voordelen boven andere vloerbekleding.
Hardsteen organic gris
Zo’n vijfduizend soorten zijn geschikt om te gebruiken voor vloertegels, terrastegels, vensterbanken of andere toepassingen in natuursteen.
Champagne Interieur 4

De toepassing van kalksteen

Kalksteen wordt veelal binnen toegepast als vloertegel, maar ook wel als wandtegel. Omdat het uiterlijk per kalksteensoort behoorlijk kan verschillen, is een kalksteen vloer nooit saai. Geen ene tegel is hetzelfde, wat de vloer vaak een levendige karakter geeft.

In verouderde variant wordt de steensoort vaak toegepast in een rustieke en landelijke omgeving. Het materiaal leent zich er ook uitermate goed voor om strak afgewerkt te worden. De bovenzijde van de tegel wordt dan meestal gezoet afgewerkt en de randen krijgen strakke kanten. Dan passen de warm ogende tegels ook prachtig in een modern interieur, zeker wanneer ze in een groter formaat worden toegepast.

Sommige kalksteensoorten zijn vorstbestendig en kunnen dan ook buiten als terrastegel toegepast worden. Als gevelbekleding wordt kalksteen vaker toegepast in dunne platen die rondom kunnen ventileren. Maar ook als buitentegel onder de verkapping kunnen kalksteentegels prima toegepast worden.

Let bij de keuze kalksteen vloertegels op de toepassing. In een sterk belopen ruimte is het beter te kiezen voor een vloer met een gezoete uitvoering. Zou je kiezen voor een hogere glansgraad zoals gepolijst, dan zullen zanddeeltjes al snel zorgen voor minuscule krasjes die de glansgraad veranderen.

Landelijke vloeren nibo stone 3

Meer inspiratie nodig?

Kies dan om ons gratis e-book over landelijke interieurs bij onze vloeren te bekijken. Hier past kalksteen ook goed bij, dus kan je daar meer informatie lezen met ondersteuning van stijlvolle foto's.

Aurelia tegels Nibo Stone

Het onderhoud van een kalksteen vloer

De meeste kalksteen vloeren zijn van nature wat poreus. Daarom adviseren wij onze klanten altijd om de vloer na het leggen goed te behandelen. Onbehandeld is kalksteen gevoelig voor zure producten zoals bepaalde reinigingsproducten of zure regen. De kalkdeeltjes lossen op waardoor bijvoorbeeld matte sporen of kleurveranderingen in het oppervlak kunnen komen. Dit effect kan worden vertraagd of zelfs voorkomen door de kalksteen te behandelen met speciale impregneermiddelen.

Eigenschappen van kalksteen
 • Aantrekkelijke kleurschakeringen
 • Natuurlijke uitstraling
 • Bevat fossielen
 • Zure etsen in het oppervlak
 • Hardere soorten zijn ook voor druk belopen plaatsen geschikt
01

Het leggen van kalksteentegels

Bij het leggen van kalksteen vloertegels is het belangrijk te kiezen voor de juiste lijm en voegmaterialen. Deze materialen dienen vrij te zijn van zuren en flexibel genoeg om de werking van natuursteen te kunnen dragen. Kalksteen tegels hebben altijd een zeker mate van tolerantie in dikte en maatvoering. Een ervaren natuursteenzetter weet deze toleranties in het werk op te vangen en zal ook de kleurnuances in de tegels goed over de vloer verdelen. Wij adviseren daarom altijd door de tegels te laten leggen door een erkende vakman.

7 klein

Ruime keuze in kalksteen vloeren

In ons assortiment hebben wij een ruime keuze in kalksteen vloertegels. Populair is bijvoorbeeld de Aurelia, die door haar onderhoudsvriendelijk karakter en warme uitstraling past in iedere woonstijl. Net als alle kalksteen vloeren is de Aurelia ook uitermate geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Verder hebben we natuurlijk de bekende Franse kalksteen. De meeste mensen denken dan direct aan Bourgondische Dallen die met hun verouderde uitstraling meteen een authentieke sfeer aan een landelijke woning geven. De vloeren worden meestal in banen of andere verbanden geleverd, wat het karakter van de vloer versterkt.

La Racholle 1500 900

La Racholle

Een mooi voorbeeld van zo’n prachtige verouderde kalkstenen vloer is La Racholle uit onze collectie. Dit is echt ons paradepaardje. De natuursteen tegels hebben een prachtig warm kleurenpallet van beige en taupe tinten met af en toe een blauwe tegel. Ze worden gewonnen in een Franse kalksteengroeve en zijn op ambachtelijke wijze met de hand geproduceerd. In dit interview lees je hoe Erica en Laurien deze vloer hebben toegepast in hun appartement in strandhuisstijl.

Larochegrey 2

Kalksteen look keramische vloertegels

Kies je liever voor keramische vloertegels, dan hebben wij in ons assortiment ook diverse kalksteen look vloertegels in beige, zand, grijs of gebroken wit. Het voordeel van keramische tegels met een kalksteen look is de gebruikersvriendelijkheid. De tegels zijn niet gevoelig voor zuren, krassen en vlekken en zijn gemakkelijker te onderhouden dan wanneer je kiest voor het pure en natuurlijke karakter van echte kalksteen vloertegels.

Nibo Stone heeft de meeste kalksteen vloertegels op voorraad staan. Deze tegels kunnen al binnen enkele dagen bij je geleverd worden. Heb je ze nog niet direct nodig? Ook geen probleem. We slaan de tegels kosteloos voor je op!

Natuursteen vloeren E book 2

Benieuwd naar kalksteen?

Kies dan om ons gratis e-book over natuursteen vloeren te bekijken. Hierin vind je impressievolle fotocollecties om je de beste indruk van kalksteen en andere natuurstenen te geven.

Daarom kies je voor Nibo Stone
 • Groot assortiment in natuursteen en keramiek. En er komen regelmatig nieuwe soorten bij.
 • Directe inkoop bij producent of groeve. Dus een gegarandeerde kwaliteit en lage prijzen.
 • Grote beloopbare voorbeeldvloeren in onze XXL-showrooms. Zo zie je pas echt goed hoe de vloer eruit ziet.
 • Deskundig en persoonlijk advies. Wij helpen jou om je droomvloer uit te kiezen.
 • Alles onder 1 dak. We regelen ook de contacten voor het leggen en de vloerverwarming voor je.
Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

Blog

Natuursteen in landelijke stijl

Een landelijke stijl kenmerkt zich door robuuste en authentieke materialen. Hout, linnen, leer en natuurlijk ook…
20 oktober 2020

Blog

Natuursteen vloertegels; welke soort kies jij?

Natuursteen is een verzamelnaam voor de vele tienduizenden soorten gesteenten uit onze aardkorst, gevormd in miljoenen…
21 november 2015

Blog

Natuursteen tegels, wat kosten die nou eigenlijk?

Natuursteen tegels duur? Is dat wel terecht? En waarom is de ene tegel zoveel duurder dan de andere? Wat kost het…
14 november 2015
Klantenreviews Feedback Company
★★★★★ ★★★★★ op basis van 223 beoordelingen
★★★★★ ★★★★★
Dackers
Belangrijk in het aankopen van een vloer is de communicatie met de verkoper en het bedrijf. Samen ga je het traject in om uiteindelijk tot naast een keuze, een mooi resultaat te krijgen. Dit is in onze situatie gelukt en hebben wij een mooie vloer.
★★★★★ ★★★★★
Gerard Bijsterbosch
Zeer tevreden. Goede voorlichting. Goede ervaring met onderaannemers. Echte vaklui