Nibo Stone NL

Natuursteen vloertegels; welke soort kies jij?

21 november 2015
Aurelia Vloertegels Nibo Stone Liggend

Natuursteen is een verzamelnaam voor de vele tienduizenden soorten gesteenten uit onze aardkorst, gevormd in miljoenen jaren. Zo’n 5.000 soorten zijn geschikt voor de bouw en daarmee het interieur. Er bestaan veel handelsnamen voor hetzelfde natuursteen en dat schept vaak verwarring. Zie je door de bomen het bos niet meer? Hier zetten we de belangrijkste eigenschappen van de meest voorkomende natuursteen tegels voor je op een rijtje.

LEISTEEN VLOERTEGELS - STOER KARAKTER

Leisteen bestaat eigenlijk uit dunne laagjes steen en is ontstaan in de natuur doordat klei onder druk in de loop van miljoenen jaren is omgevormd tot een harde steen. De splijtruwe vloertegels hebben als voordeel dat de tegels, zelfs wanneer ze nat zijn, stroef blijven aanvoelen.

Leisteen vloertegels zijn er in donkere tinten van grijs tot diepzwart. Wil je een levendiger karakter in je interieur, kun je ook kiezen voor de bontere leisteen vloertegels met kleurnuances in okergeel, donkerrood en blauw.

Als leisteen vloertegels net zijn gelegd, kan het zijn dat er tijdens het dweilen schilfers loskomen. Dit is heel normaal en zal niet opvallen omdat de laag eronder van hetzelfde materiaal is. Uiteindelijk zal dit proces stoppen en zijn leisteen vloertegels zeer slijtvast.

Leisteen vloertegels zijn heel gemakkelijk in onderhoud. Leisteen is wat vettig en heeft weinig poriën. De vloertegels zijn daarom niet vlekgevoelig. Krasjes van stoelpoten dweil je over het algemeen zo weer weg.

Eigenschappen

 • Stoere uitstraling
 • Warmte-absorberend
 • Gemakkelijk in onderhoud
 • Er kunnen in het begin schilfers van het oppervlak loslaten
 • Geschikt voor alle ruimtes in huis
Himalaya Grey Nibo Stone 1500 900 85 1500 900 85

Himalaya Grey vloertegels uit de collectie Nibo Stone

KWARTSIET VLOERTEGELS – ROBUUST EN ONVERWOESTBAAR

Kwartsiet is ontstaan omdat zandsteen gedurende een zeer lange tijd onder enorme druk en temperatuurverschillen bij de vorming van gebergtes een gedaantewisseling heeft ondergaan.

Kwartsiet vloertegels zijn er in natuurlijke kleuren zoals grijs, grijsgroen of taupe, maar ook in warme zandtinten zoals oker of beige tot wit.

Net als leisteen is ook kwartsiet een gelaagd materiaal. De vloertegels worden dan ook meestal met een breukruw oppervlak verkocht. De vloertegels zijn haast onverwoestbaar en lenen zich bij uitstek voor natte ruimtes vanwege de hoge antislipwaarde en het slijtvaste karakter.

Krassen krijgen nauwelijks kans en de kwartsiet vloertegels zijn niet vlekgevoelig. Vanwege het ruwe karakter van de steen vraagt het onderhoud wel om een goede schrobber om het vuil los te maken.

Eigenschappen

 • Robuuste uitstraling
 • Stroef oppervlak
 • Vuil hecht sneller
 • Zeer slijtvast
 • Ideaal voor natte ruimtes
Img 0028

Kwartsiet vloertegels van Nibo Stone toegepast in project De Nieuwe Basis

KALKSTEEN VLOERTEGELS – WARME LANDELIJKE SFEER

Kalksteen is de meest voorkomende steensoort en is ontstaan door de opeenhoping van kalkhoudende stoffelijke overblijfselen van in zee levende organismen. Daarom zie je in kalksteen vloertegels vaak fossielen terug, zoals schelpen, zeeslakken en andere schaaldieren. Ook kun je soms nog de verschillende aardlagen ontdekken.

Hoe dieper in de aardkorst deze kalkafzettingen terecht zijn gekomen, hoe vaster de uiteindelijke kalksteen is. Daarnaast hangt de hardheid af van de mate waarin kalkdeeltjes gebonden zijn. Bij een sterke binding is de hardheid te vergelijken met marmer. Een lossere binding maakt de kalksteen zachter, zoals de Limburgse mergel. Veel hardere kalksteen vloertegels worden in de volksmond onterecht marmer genoemd. Een bijzondere kalksteen is travertin, ook wel travertijn genoemd. Takjes, blaadjes en ander materiaal zijn verteerd in kalkrijk warm water en veroorzaakten de karakteristieke gaatjes in de travertin vloertegels.

De steensoort wordt veel toegepast in een rustieke en landelijke omgeving waarbij de vloertegels vaak in de steenhouwerij op een speciale manier worden bewerkt zodat de vloertegels een verouderd uiterlijk krijgen. Maar er zijn ook kalksteen vloertegels met strakke kanten, die prachtig staan bij een modern interieur.

Eigenschappen

 • Natuurlijke uitstraling
 • Warme beige kleurtinten met mooie fossielen
 • Zuren etsen in het oppervlak
 • Hardere soorten zijn ook voor druk belopen plaatsen geschikt
 • Vooral geschikt voor woonkamer, keuken en hal
Aurelia Vloertegels Nibo Stone Liggend

Aurelia vloertegels uit de collectie van Nibo Stone

HARDSTEEN VLOERTEGELS – STIJLVOL EN KLASSIEK

Hardsteen is ook een kalksteen, maar met een uitgesproken blauwgrijze kleur (koolstof). Je zie in het hardsteen vaak nog veel resten van skeletjes van zeediertjes die miljoenen jaren geleden in ondiepe zeeën leefden.

Een van de meest bekende soorten is Belgisch hardsteen. Dezelfde laag waaruit deze hardsteen wordt gewonnen, komt na honderden kilometers ondergronds, in Ierland weer naar boven. Deze Ierse hardsteen is iets fijner van structuur en de fossielen zijn over het algemeen wat kleiner en gelijkmatiger verdeeld. Maar ook in landen als China en Vietnam komt de blauwe hardsteen voor. Deze lagen zijn nog ongeveer 150 miljoen jaar ouder dan de hardsteen uit de Belgische Ardennen en hebben daarom weer andere eigenschappen en een ander uiterlijk.

Omdat hardsteen vloertegels veel kalk bevatten, zijn ze gevoelig voor zuren. Ben dus voorzichtig met agressieve schoonmaakmiddelen en neem gemorst sinaasappelsap zo snel mogelijk op.

Hardsteen vloertegels zijn hard, maar niet zo hard dat er geen krasjes in komen. Deze krasjes zorgen er juist voor dat hardsteen vloertegels een doorleefd karakter hebben en eigenlijk worden de vloertegels in de loop der jaren alleen maar mooier.

Eigenschappen

 • Tijdloos karakter
 • Duurzaam en slijtvast
 • Vlekgevoelig
 • Krasgevoelig
 • Kan zowel binnen als buiten worden toegepast
Img 0311

Louvre vloertegels uit de collectie van Nibo Stone

MARMEREN VLOERTEGELS – LUXE EN EXCLUSIVITEIT

Marmer ontstaat bij de vorming van gebergte uit kalksteen dat zeer lange tijd bij enorme temperatuurverschillen onder druk heeft gestaan. Kenmerkend voor marmer zijn de aders, kleurschakeringen en kristalstructuur. De fossielen die in kalksteen voorkomen zijn in marmer niet meer te herkennen.

Marmeren vloertegels zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. U heeft vast wel eens gehoord van het witte Carrara marmer uit Italie, maar ook kleuren zoals creme, rood en zwart komen voor.

Wat zo bijzonder aan marmer is, is het levendige karakter dat zowel past in een klassiek interieur als in een moderne en strakke omgeving. Bovendien is het erg praktisch, want het is makkelijk schoon te maken en te onderhouden, mits men zich houdt aan de juiste adviezen.

Kies liever niet voor een hoogglans gepolijste vloertegel in drukbelopen ruimtes. Door het zand onder de schoenen verliezen de vloertegels snel hun glans. Beter is het om te kiezen voor gezoete vloertegels. Door de matglans zijn krassen minder zichtbaar en minder storend.

Eigenschappen

 • Exclusieve uitstraling
 • Duidelijke kristalstructuur met aders en of wolken
 • Niet zuurbestendig
 • Slijtvast
 • Geschikt voor alle ruimtes binnen
Marmer Nibo Stone 13

Carrara vloertegels en wandtegels - Ontwerp door Thomas Griem van TG Studio

GRANIET – DUURZAAM EN SLIJTVAST

Graniet is ontstaan uit magma, dat is afgekoeld onder grote druk. Omdat dit heel geleidelijk is gegaan, hebben de mineralen de tijd gehad om kristallen te vormen. Deze kristallen zijn typerend voor het korrelige uiterlijk in granieten vloertegels.

De winning van graniet vindt bijna overal ter wereld plaats en de natuursteen vloertegels komen in vele verschijningvormen en kleuren voor. Om de kleur het beste tot zijn recht te laten komen wordt graniet vaak gepolijst.

Velen kennen de natuursteensoort van de aanrechtbladen, maar graniet is ook bijzonder geschikt als vloertegel, want het is heel duurzaam en slijtvast. Granieten vloertegels behouden zelfs hun glans in druk belopen ruimtes zoals de hal. Daarnaast wordt graniet ook vaak toegepast in gevelbekleding en natuurlijk grafstenen.

Pas je graniet toe in natte ruimtes, dan is het verstandiger te kiezen voor een granieten vloertegel met een stroever oppervlak. Door speciale steenhouwerstechnieken zoals boucharderen, branden of stralen profiteer je van de slijtvaste eigenschappen van graniet, maar is het gevaar op uitglijden een stuk minder.

Eigenschappen

 • Luxe uitstraling
 • Gespikkeld uiterlijk
 • Niet vlek- of vuilgevoelig
 • Erg slijt- en krasvast
 • Strak karakter met smalle voegen
Granieten Vloertegels Winkelcentrum Arena Nibo Stone

Granieten vloertegels van Nibo Stone toepgepast in project Winkelcentrum Arena

BASALT VLOERTEGELS - VOOR EEN MINIMALISTISCHE STIJL

Basalt is net als graniet een stollingsgesteente. Waar graniet diep onder de aardkorst is ontstaan, ontstond basalt daarentegen door een snelle afkoeling van magma dat door de aardkorst aan de oppervlakte is getreden (via een vulkaan). Door de snelle afkoeling hebben zich geen kristallen gevormd zoals bij graniet. De krimp die optreedt bij de stolling van de basaltlava leidt tot de typische zeshoekige structuren (basaltzuilen). In Nederland zie je die vorm nog terug als dijkbekleding en op golfbrekers en strandhoofden.

Basalt vloertegels zijn meestal grijs tot zwart van kleur. Er zitten weinig nuances in de kleur en de structuur van de steen. Dit gelijkmatige uiterlijk past goed bij een moderne, minimalistische stijl. De vloertegels worden dan ook meestal geleverd met strak gezaagde kanten en kunnen goed worden gelegd met een kleine voeg.

Basalt is keihard. Basalt wordt niet voor niets vaak vergeleken met graniet en kent veel van dezelfde eigenschappen. Basalt is ook voor toepassingen buiten zeer geschikt vanwege zijn goede slijt- en weervastheid. Het materiaal verkleurt niet en is vorstbestendig.

Eigenschappen

 • Homogene kleur past goed bij minimalistisch interieur
 • Zeer slijtvast
 • Gemakkelijk in onderhoud
 • Krasvast
 • Behoudt ook buiten zijn kleur
Basalt Vloertegels Bron Boniti

Basalt vloertegels bron: Boniti

Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

Blog

Ontdek de elegante Suolo tegelserie bij Nibo Stone

Bij Nibo Stone introduceren we met trots onze nieuwste aanwinst: de Suolo tegelserie. Deze reeks is niet zomaar een…
20 maart 2024

Blog

Parket en vloerverwarming: een warme combinatie

Ben jij op zoek naar een nieuwe houten vloer en wil je weten wat er mogelijk is in combinatie met vloerverwarming? De…
09 februari 2024

Blog

Waarom de Arton één van onze meest populaire vloeren is

Betonlook is hot. Voor op de wand, in accessoires en natuurlijk op de vloer. Onze Asperi-serie past helemaal in het…
15 januari 2024
Klantenreviews Feedback Company
★★★★★ ★★★★★ op basis van 223 beoordelingen
★★★★★ ★★★★★
Susanne
Onze tegels zijn prachtig! Bij het uitzoeken heb we prima advies gehad welke tegel we het beste konden nemen voor onze situatie en wat het beste paste bij onze stijl. Ook een uitstekende service na afloop. Toen er een tegel gebroken was, leverde Nibo voldoende extra tegels, vanwege de lastige plek waar de tegel vervangen moest worden. We hebben een ronde muur en precies bij het kozijn moest deze vervangen worden. We zijn heel blij met onze vloer!
★★★★★ ★★★★★
Ockeloen
Het bedrijf heeft een prachtige toonzaal met vakkundige mensen. De vloer is geweldig goed gelegd en de tegels zijn van uitstekende kwaliteit.