Nibo Stone NL
Kwartsiet 1

Kwartsiet

gedaantewisseling

Kwartsiet is een van de meest slijtvaste en duurzame materialen voor vloertegels. Deze natuursteensoort bestaat uit lagen die warmte goed vast kunnen houden en zorgen voor een hoge natuurlijke antislipwaarde. Hierdoor is het materiaal ook heel geschikt om toe te passen in natte ruimtes zoals de badkamer of wellnessruimte. Maar ook buiten rondom het zwembad of op het terras kan kwartsiet prima worden toegepast, want het materiaal is vorstbestendig. Kwartsiet is verkrijgbaar in veel, meestal natuurlijke, kleuren en afmetingen.

Mock 00016 800 600

Meer inspiratie nodig?

Bestel nu kosteloos ons ebook over natuursteen vloeren. Boordevol informatie, tips en inspiratie.

Het ontstaan van kwartsiet

Kwartsiet is ontstaan omdat zandsteen gedurende een zeer lange tijd onder enorme druk en temperatuurverschillen bij de vorming van gebergtes een gedaantewisseling heeft ondergaan. Daarom wordt kwartsiet ook wel een metamorf gesteente genoemd. Kenmerkend voor kwartsiet is de gelaagdheid, net als leisteen. Bij winning in de groeve wordt ook deze steen gekloven en de oppervlakte van de vloertegel wordt meestal niet meer verder bewerkt. Het grootste verschil tussen beide soorten is waarschijnlijk de aanwezigheid van zogenaamde “glimmers”, kleine glinsterende mineralen.

Wat zijn de voordelen van kwartsiet?

Omdat kwartsiet zo enorm onder druk heeft gestaan, is het een harde steen met een zeer hoge slijtvastheid. De vloertegels zijn haast onverwoestbaar. Het materiaal leent zich bij uitstek voor natte ruimtes vanwege de hoge antislipwaarde en het slijtvaste karakter. Krassen krijgen nauwelijks kans en de meeste kwartsietsoorten bevatten weinig kalk, dus het materiaal is minder gevoelig voor zuren.

Bekende voorbeelden van kwartsiet

Een mooi voorbeeld van de slijtvastheid en duurzaamheid van kwartsiet, is Alta kwartsiet. Deze grijsgroene klassieker uit Noorwegen wordt al jaar en dag toegepast op de trappen en bevloeringen in de stations van Nederland, waar het materiaal niet gebukt gaat onder de duizenden voetstappen die het dagelijks moet trotseren. Het is een van de hardste en meest slijtvaste natuursteensoorten van de wereld.

Flagstones worden ook vaker gemaakt van kwartsiet. De onregelmatig gevormde breukstenen waren tussen de jaren 50 en 70 razend populair in huis en op het terras. Tegenwoordig zien we een comeback van de grillige stenen in en rondom het huis.

Meer over Nibo Stone

Natuursteen tegels

Wie houdt van mooie materialen en graag iets bijzonders in huis wil, vindt wat hij zoekt in de uitgebreide collectie van Nibo Stone.

Keramische tegels

Keramische tegels winnen steeds meer aan populariteit. Niet voor niets, want ze bieden veel voordelen boven andere vloerbekleding.

Vloertegels leggen

Een natuursteen vloer kan op vrijwel iedere ondergrond gelegd worden. Lees waar je op moet letten.

Vloeronderhoud

Het onderhoud van je vloer is eenvoudig en niet bewerkelijk. Wij leggen je uit hoe je dit doet.

Het onderhoud van kwartsiet

Vanwege het ruwe karakter van de steen vraagt het onderhoud wel om een goede schrobber om het vuil los te maken. Desgewenst kunnen de kwartsiet tegels beschermd worden met een (kleurloze) impregneer. Zo’n middel zorgt voor een waterafstotende laag in de toplaag van de tegel waardoor vuil lastiger in het materiaal kan dringen. Ook buiten kun je de kwartsiet terrastegels behandelen met een voedende zeep die de steen onderhoud en ervoor zorgt dat mos en algen minder makkelijk aan de steen hechten.

Eigenschappen van kwartsiet
  • Robuuste uitstraling
  • Stroef oppervlak
  • Vuil hecht sneller
  • Zeer slijtvast
  • Ideaal voor natte ruimtes

Ook voor buiten geschikt

Vrijwel alle kwartsietsoorten zijn vorstbestendig, dus ze kunnen prima als buitentegel worden toegepast. Het breukruwe oppervlak zorgt ervoor dat je niet snel uitglijdt, ook niet na een flinke regenbui. Kwartsiet tuintegels rondom een zwembad zijn dus ook een prima oplossing. Kwartsiet is bestand tegen het Nederlandse klimaat en zal niet verkleuren. De natuurlijke kleuren waarin kwartsiet verkrijgbaar is, zullen een aangename aanvulling zijn op het tuinontwerp.

Het leggen van een kwartsiet vloer

De verschillen in dikte en maatvoering in deze natuursteen tegels maken het niet gemakkelijk om deze vloer zelf te leggen. Wij adviseren om dit over te laten aan een ervaren natuursteenlegger. Hij zal de kwartsiet tegels netjes en vlak verwerken en er ook voor zorgen dat de natuurlijke kleurnuances van het materiaal mooi over de vloer verdeeld zijn. Hij weet precies welke lijm- en voegmortel er gebruikt dient te worden zodat je jarenlang onbezorgd kunt genieten van deze robuuste en duurzame vloer.

Daarom kies je voor Nibo Stone
  • Groot assortiment in natuursteen en keramiek. En er komen regelmatig nieuwe soorten bij.
  • Directe inkoop bij producent of groeve. Dus een gegarandeerde kwaliteit en lage prijzen.
  • Grote beloopbare voorbeeldvloeren in onze XXL-showrooms. Zo zie je pas echt goed hoe de vloer eruit ziet.
  • Deskundig en persoonlijk advies. Wij helpen jou om je droomvloer uit te kiezen.
  • Alles onder 1 dak. We regelen ook het leggen, de levering en de vloerverwarming voor je.

Kwartsiet in combinatie met vloerverwarming

Omdat kwartsiet is opgebouwd uit lagen, kan warmte goed geleiden en vastgehouden worden. Kwartsiet kan daarom ook heel gemakkelijk de omgevingstemperatuur aanhouden en zal als vloer in een verwarmde ruimte niet koud aanvoelen. Deze natuursteensoort is ook uitermate geschikt om te combineren met vloerverwarming.

Ons assortiment kwartsiet

Kwartsiet vloertegels zijn er in natuurlijke kleuren zoals grijs, grijsgroen of taupe, maar ook in warme zandtinten zoals oker of beige tot wit. Nibo Stone levert zowel kwartsiet vloertegels als tuintegels. Omdat wij dit materiaal rechtstreeks inkopen in de groeve, kunnen we de prijzen laag houden.

Paul 320 260

Ben je benieuwd naar onze natuursteen vloeren?

Maak een afspraak met Paul in onze showroom en bekijk onze collectie.

Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

Blog

Natuursteen vloertegels; welke soort kies jij?

Natuursteen is een verzamelnaam voor de vele tienduizenden soorten gesteenten uit onze aardkorst, gevormd in miljoenen…
21 november 2015

Blog

Natuursteen tegen de wand

Inspirerende voorbeelden van natuursteen tegen de wand. Ontdek de talloze mogelijkheden bij Nibo Stone in Venlo of…
08 mei 2016

Blog

7 ideeën voor natuursteen in huis

Wat kun je allemaal met natuursteen in huis? Vloertegels zijn voor de hand liggend. Maar wat kun je allemaal nog meer…
14 mei 2016
Klantenreviews Feedback Company
★★★★★ ★★★★★ op basis van 130 beoordelingen
★★★★★ ★★★★★
Gerard Bijsterbosch
Zeer tevreden. Goede voorlichting. Goede ervaring met onderaannemers. Echte vaklui
★★★★★ ★★★★★
René van der Velde
Prachtige showroom, waarin de vloeren op een prima wijze zijn uitgesteld. Nette en correcte manier van adviseren. Ook na de overeenkomst was gesloten, was de ondersteuning prima.
★★★★★ ★★★★★
Peter K
In een woord TOP en Betrouwbaar