Nibo Stone

Hoe houd je je natuursteen vloer als nieuw?

03 oktober 2015 Natuursteen tegels, Schoonmaken
Van Rijn 0145 0070 1000 600 85 C1

Een natuursteen vloer gaat een leven lang mee

Natuursteen staat bekend om zijn duurzaamheid en slijtvastheid. Natuursteen onderhoud is eenvoudig en niet bewerkelijk, mits de juiste onderhoudsmiddelen worden toegepast. Zelfs na jaren intensief gebruik behoudt het materiaal zijn natuurlijke schoonheid. Maar hoe zorg je ervoor dat je je vloer als nieuw houdt?

Na de oplevering

Vlak na plaatsing van de natuursteen vloer is het belangrijk dat je de cementsluier, die ontstaan is door het voegen van de vloer, direct verwijdert. Dit doe je het beste met een zuurvrije cementsluierverwijderaar vermengd met water. Met een schrobmachine en een waterstofzuiger heb je dit klusje snel geklaard.

Is de vloer eenmaal gelegd, dan is het belangrijk dat het water, dat gebruikt is voor de mortel en het voegmateriaal, uit de vloer kan trekken. Zijn er nog bouwwerkzaamheden in je huis, zorg er dan voor dat je de vloer afdekt met een ademend afdekvlies. Het vocht uit de vloer kan op die manier verdampen, terwijl vuil en vloeistoffen van bovenaf geen kans krijgen in de vloer te dringen.

080721 227 Scherper 1500 977 85

Wekelijkse reiniging

Na deze eenmalige reinigingsbeurt, volstaat het wekelijks stofzuigen en dweilen met een daarvoor geschikt middel om je natuursteen vloer zijn optimale uitstraling te laten behouden. Het is afhankelijk van de natuursteensoort en het gewenste effect welk product je daarvoor het beste kunt gebruiken. Nibo Stone heeft een eigen label reinigings- en verzorgingsmiddelen voor het wekelijkse onderhoud van natuursteen, die eenvoudig in onze webshop zijn te bestellen.

Vermijd teveel water

Als je je natuursteen vloer schoonmaakt, mag je niet teveel water gebruiken. Water beschadigt de vloer aangezien het kan binnendringen via voegen, plinten en muren.

Louvre  Nibo  Stone 1500 2250 85

Fabeltjes over het schoonmaken van natuursteen

Er wordt vaker gezegd dat je een natuursteen vloer moet schoonmaken met groene zeep. Schoonmaken met groene zeep geeft een vettig laagje op je vloer en op den duur geeft dit een streperig en vlekkerig uiterlijk. Een goede vervanger is Nibo Stone Natuursteen goudzeep, een verzorgingsmiddel dat de vloer bij regelmatig gebruik een mooie natuurlijke glans geeft en de kleurstructuur van de natuursteen tegel versterkt.

Soms wordt geadviseerd de natuursteen vloer te behandelen met natuurlijke bijenwas. Het nadeel hiervan is dat de vloer gevaarlijk glad kan worden en dat na het boenen vaak alle voetsporen zichtbaar zijn. Je kunt de vloer beter beschermen met een synthetische was.

Himalaya Grey  Nibo  Stone 1 1500 2250 85

Heb je een matte natuursteen vloer en wil je dat liever zo houden?

Kies dan niet voor een product op basis van zeep, (lijn)olie of was. Deze producten laten je vloer glanzen. Beter is het om je natuursteen vloer wekelijks te dweilen met een product zoals Nibo Stone Natuursteen reiniger universeel. Deze reiniger laat geen residu achter en is geschikt voor alle natuursteen vloeren.

Preventieve behandeling van je natuursteen vloer

Je kunt je vloer beschermen tegen indringen van vuil of vlekken, al is dat lang niet altijd noodzakelijk. Dit is sterk afhankelijk van de gekozen natuursteensoort. Kies dus in de eerste plaats voor een natuursteensoort die past bij de toepassing en het gebruik. Let er wel op dat je een beschermlaag of impregneermiddel pas aan mag brengen als je pas gelegde vloer volledig droog is. Dit kan wel enkele maanden duren. Zou je de vloer al eerder afsluiten met een beschermend product, dan kan het aanwezige vocht lelijke vlekken in de natuursteen tegels veroorzaken.

Noir  Orel  Interieur 2 1 1500 1000 85

Synthetische beschermlaag

Je kunt je natuursteen vloer beschermen tegen het indringen van vlekken en vuil door deze jaarlijks met een synthetische was te behandelen. Deze was legt een beschermende acryllaag op je vloer. Ben niet al te scheutig met dit product, maar zorg ervoor dat je steeds een dun laagje aanbrengt. Een dikke laag kan zorgen voor vlekken die achteraf nog maar moeilijk te verwijderen is. Heb je de vloer een aantal keren met was behandeld, dan kan het voorkomen dat de vloer er dof uit gaat zien. Dit komt omdat vuil in de waslaag gaat zitten. Je kunt met een remover vrij eenvoudig alle voorgaande lagen verwijderen.

Voor een langzamere verzadiging kun je er ook voor kiezen de natuursteen vloer wekelijks te dweilen met een dweilwas. Hiermee reinig je niet alleen de vloer, maar voorzie je deze van een dunne waslaag die de vloer vuilafstotend, anti-statisch en minder glad maakt.

Van  Eikeren 070908 95 1500 2302 85

Impregneren van je vloer

Poreuzere natuursteensoorten kunnen geïmpregneerd worden. Het impregnerend product trekt in de poriën van de vloer en beschermt de vloer van binnen uit. Er zijn zowel kleurloze als kleurverdiepende producten verkrijgbaar. Gaat er dan een kopje koffie of een glas wijn om, dan kan je dat met een vochtige doek opnemen en is er niks aan de hand. Mocht er onverhoopt toch een vlek in je vloer komen, dan trekt deze vaak na verloop van tijd vanzelf weer weg.

Zand werkt als schuurpapier

Vooral bij de wat zachtere natuursteensoorten kan zand na verloop van tijd krasjes veroorzaken en ervoor zorgen dat de glans op de tegels afneemt. Een goede mat voor de deur houdt het meeste zand al van je vloer. Kies bij voorkeur voor een droogloop/schoonloopmat. Ook is het is verstandig om de poten van je meubilair te voorzien van viltjes of rubber dopjes. Zorg er verder voor dat je de natuursteen vloer regelmatig stofzuigt of aanveegt.

Onderhoud 1500 1000 1500 1000 85

WEES VOORZICHTIG MET ZUUR

Veel natuursteensoorten bevatten kalk en wanneer deze natuursteen in aanraking komt met zure producten, dan kan dit doffe plekken veroorzaken. Het oppervlak wordt als het ware geëtst. Om dit te voorkomen, gebruik je zeker geen zure schoonmaakproducten zoals antikalk of middelen met citroen. Als er een glas wijn omgaat, zorg ervoor dat je het gemorste dan direct verwijderd met een vochtige doek.

Benieuwd hoe je het beste je keramische tegels kunt reinigen? Lees ze in onze blog.