Nibo Stone NL

Tips voor het schoonmaken van keramische tegels

Na het leggen van uw keramische vloertegels, wil je deze natuurlijk zo mooi mogelijk houden. Keramische tegels vragen maar heel weinig onderhoud. Na de eerste opleveringsschoonmaak, volstaat regelmatig stofzuigen en wekelijks dweilen. Toch kun je beter niet zomaar ieder schoonmaakmiddel hiervoor gebruiken. We leggen je uit hoe dat zit.

Keramische tegels Nibo Stone 4

De productie van keramische tegels

Keramische tegels worden gemaakt van zuivere minerale grondstoffen zoals klei en zand. Deze worden (met respect voor flora en fauna) gewonnen in groeves. Daarna wordt deze relatief droge klei in een vorm geperst, uitgehard en daarna afgebakken. Omdat dit op zeer hoge temperaturen gebeurt, worden de poriën dicht gebrand. Dit maakt de keramische tegels hygiënisch en bestand tegen chemische invloeden, want vuil kan niet in de tegels dringen. Vuil dat aan de oppervlakte van de tegel is vast gehecht, kan eenvoudig worden gereinigd met een hiervoor bestemd reinigingsmiddel.

Keramisch Parket Nibo Stone 1

Keramische tegels schoonmaken na het plaatsen

Als de tegels eenmaal zijn geplaatst en gevoegd, dien je na een aantal dagen de vloer reinigen om de cementsluier, die is ontstaan tijdens het voegen, van de tegels te verwijderen. Het is belangrijk dat deze waas goed wordt verwijderd, omdat je het jezelf anders onmogelijk maakt om de keramische tegelvloer goed te onderhouden. Het is ook belangrijk dat je dit op het juiste moment doet. Als de vloer net gevoegd is, hebben de voegen 1-2 dagen nodig om te drogen. Maar wacht je te lang, dan is de cementsluier teveel ingedroogd en is het lastiger om deze sluier te verwijderen. Een professionele tegelzetter maakt de vloer trouwens zelf ook al een heel eind schoon, dus heb je minder werk.

Tip: Huur een waterzuiger. Dat scheelt een hoop werk.
Nibo Stone keramisch landelijk 8

Kies de juiste cementsluierverwijderaar

Het beste resultaat krijg je met een snelle cementsluierverwijderaar op basis van verdund zoutzuur. Je koopt deze Cementsluierverwijderaar voor keramische tegels in onze webshop. Wees voorzichtig met oppervlakken van RVS, chroom, blank metaal, hout, kunststoffen en geverfde- en gelakte oppervlakken. Omdat dit product zuren bevat is het niet geschikt voor kalkhoudende natuursteensoorten. Gebruik hiervoor cementsluierverwijderaar zuurvrij van ons eigen label. Overigens is deze zuurvrije cementverwijderaar ook prima geschikt om je keramische tegels mee schoon te maken, het product is wat minder agressief dan de snelle cementsluierverwijderaars.

Keramische tegels Nibo Stone 3

Zet de vloerverwarming uit

Al naar gelang van de soort en ernst van de aanwezige cementsluier kun je de cementsluierverwijderaar tot 1:4 - 1:20 verdunnen en op de vooraf nat gemaakte vloer aanbrengen. Zorg ervoor dat de vloerverwarming uitstaat en de keramische tegels hun natuurlijke temperatuur hebben aangenomen. Laat het middel enkele minuten inwerken terwijl je de vloer tussendoor schrobt. Laat de vloer niet indrogen en neem het vervuilde water op met een dweil of beter nog, met een waterzuiger. Spoel de keramische tegels hierna goed na met schoon water.

Tip: Doe een ontschuimer in de waterzuiger, zodat de schuimvorming wordt verminderd.
Keramisch Parket Nibo Stone 1

Onderhouden van keramische tegels

Na deze eerste schoonmaakbeurt wil je de keramische tegels natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Het beste is om de vloer te reinigen met een schoonmaakproduct dat zo neutraal mogelijk is, zoals reiniger universeel van Nibo Stone. Dit product is speciaal ontwikkeld voor de dagelijks/wekelijkse reiniging van alle keramische en natuurstenen vloeren binnenshuis en laat geen residu achter. Een flinke scheut in het dweilwater is voldoende.

Ceppo di gre Nibo Stone 4

Gebruik geen schoonmaakmiddel met zeep, olie of was

Het is belangrijk dat je geen reinigingsmiddel met bestanddelen van zeep, olie of was gebruikt, want die vormen laagjes op de keramische tegels. Iedere voetafdruk wordt dan zichtbaar en ook stof, haar en kruimels blijven dan aan de tegel vastplakken. Vuil hecht zich gemakkelijk tussen die laagjes en uiteindelijk zal je vloer eruit zien alsof deze nooit echt schoon is, ook al heb je deze net gedweild.

Claros Taupe 2

Waas op de keramische tegels verwijderen

Heb je zo’n waas op de keramische tegels, dan is het belangrijk dat je deze waas eerst verwijderd. Dit gaat gemakkelijk met Nibo Stone natuursteen strip. Dit middel is speciaal ontwikkeld voor de snelle en grondige verwijdering van oud en hardnekkig vuil alsmede oude was- en polymeerfilms. Het is belangrijk dat je de vloerverwarming uitzet en dat de keramische tegels koud zijn voordat je deze gaat strippen. Afhankelijk van de mate van vervuiling kun je het reinigingsmiddel puur of tot 1:5 verdund aanbrengen op de keramische tegels. Laat dit ca. 10 minuten inwerken, maar laat de vloer niet indrogen. Daarna schrob je de vloer grondig en neem je de vervuilde oplossing op met een dweil of waterzuiger. Daarna spoel je de vloer nog een keer goed na.

Nibo Stone elements luxe silver grey
Tip: een grote droogloopmap vangt het eerste vuil op. Dit voorkomt al veel vuil op je vloer.
ONDERHOUD V02

Heb je nog vragen over het onderhoud?

Heb je nog vragen over hoe je jouw keramische tegels mooi kunt houden? Stel ze aan onze adviseurs in de showroom. Alle in deze blog genoemde producten zijn te koop in onze webshop.

Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

Blog

De grote schoonmaak

Door de voorzorgsmaatregelen ivm het coronavirus, zitten heel veel mensen noodgedwongen thuis. Veel van hen benutten…
28 maart 2020

Blog

Het schoonmaken van tuintegels

Nu het lentezonnetje zich steeds vaker laat zien, ontwaakt de tuin langzaam uit zijn winterslaap. Bij de meeste mensen…
16 maart 2019

Blog

Is het onderhoud van natuursteen tegels moeilijk?

Is het onderhoud van natuursteen tegels moeilijk? Met deze slimme onderhoudstips is het onderhoud van uw natuursteen…
02 juli 2016
Klantenreviews Feedback Company
★★★★★ ★★★★★ op basis van 223 beoordelingen
★★★★★ ★★★★★
Dhr. Ten Hof
Wij hebben een mooie tegelvloer voor binnen en buiten uitgezocht en zijn op het moment van aankoop klantvriendelijk geholpen. Ook de levering is goed verlopen. Wel hebben wij advies gemist over de onderhoud van de vloer, reiniging naar het leggen. Wij vinden dat bij een aankoop van een vloer van 11000 euro deze producten er bij geleverd mogen worden. Ook de klant attenderen op het niet kitten van de tegelvloer randen bij achterkant keukenmuren is goed voor een klant om te weten zodat zij dit met de keukenzaak kunnen bespreken. De vloer is prachtig !
★★★★★ ★★★★★
Zwager
Mooie tegels en goede service