Nibo Stone NL

Tips voor het schoonmaken van keramische tegels

Na het leggen van uw keramische vloertegels, wil je deze natuurlijk zo mooi mogelijk houden. Keramische tegels vragen maar heel weinig onderhoud. Na de eerste opleveringsschoonmaak, volstaat regelmatig stofzuigen en wekelijks dweilen. Toch kun je beter niet zomaar ieder schoonmaakmiddel hiervoor gebruiken. We leggen je uit hoe dat zit.

Keramische tegels Nibo Stone 4

De productie van keramische tegels

Keramische tegels worden gemaakt van zuivere minerale grondstoffen zoals klei en zand. Deze worden (met respect voor flora en fauna) gewonnen in groeves. Daarna wordt deze relatief droge klei in een vorm geperst, uitgehard en daarna afgebakken. Omdat dit op zeer hoge temperaturen gebeurt, worden de poriën dicht gebrand. Dit maakt de keramische tegels hygiënisch en bestand tegen chemische invloeden, want vuil kan niet in de tegels dringen. Vuil dat aan de oppervlakte van de tegel is vast gehecht, kan eenvoudig worden gereinigd met een hiervoor bestemd reinigingsmiddel.

Keramisch Parket Nibo Stone 1

Keramische tegels schoonmaken na het plaatsen

Als de tegels eenmaal zijn geplaatst en gevoegd, dien je na een aantal dagen de vloer reinigen om de cementsluier, die is ontstaan tijdens het voegen, van de tegels te verwijderen. Het is belangrijk dat deze waas goed wordt verwijderd, omdat je het zichzelf anders onmogelijk maakt om de keramische tegelvloer goed te onderhouden.

Tip: Huur een waterzuiger. Dat scheelt een hoop werk.

Het beste resultaat krijg je met een snelle cementsluierverwijderaar op basis van verdund zoutzuur. Wees daarom voorzichtig met oppervlakken van RVS, chroom, blank metaal, hout, kunststoffen en geverfde- en gelakte oppervlakken. Omdat dit product zuren bevat is het niet geschikt voor kalkhoudende natuursteensoorten. Gebruik hiervoor cementsluierverwijderaar zuurvrij van ons eigen label. Overigens is deze zuurvrije cementverwijderaar ook prima geschikt om je keramische tegels mee schoon te maken, het product is wat minder agressief dan de snelle cementsluierverwijderaars.

Keramische tegels Nibo Stone 3

Al naar gelang van de soort en ernst van de aanwezige cementsluier kun je de cementsluierverwijderaar tot 1:4 - 1:20 verdunnen en op de vooraf nat gemaakte vloer aanbrengen. Zorg ervoor dat de vloerverwarming uitstaat en de keramische tegels hun natuurlijke temperatuur hebben aangenomen. Laat het middel enkele minuten inwerken terwijl je de vloer tussendoor schrobt. Laat de vloer niet indrogen en neem het vervuilde water op met een dweil of beter nog, met een waterzuiger. Spoel de keramische tegels hierna goed na met schoon water.

Tip: Doe een ontschuimer in de waterzuiger, zodat de schuimvorming wordt verminderd.
Keramisch Parket Nibo Stone 1

Onderhouden van keramische tegels

Na deze eerste schoonmaakbeurt wil je de keramische tegels natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Het beste is om de vloer te reinigen met een schoonmaakproduct dat zo neutraal mogelijk is, zoals dweilwas voor keramische tegels van Nibo Stone. Dit product heeft een dubbele werking: Aan de ene kant reinigt het grondig je vloer zonder een vettig laagje achter te laten en aan de andere kant verbetert het de kleur en de glans van de keramische tegels. Bovendien maakt het de vloer wat meer vuilafstotend. Een flinke scheut in het dweilwater is voldoende. Je kunt eventueel de vloer na het drogen nog opwrijven met een droge schone doek voor de glans.

Keramische tegels Nibo Stone 1

Het is belangrijk dat je geen reinigingsmiddel met bestanddelen van zeep, olie of was gebruikt, want die vormen laagjes op de keramische tegels. Iedere voetafdruk wordt dan zichtbaar en ook stof, haar en kruimels blijven dan aan de tegel vastplakken. Vuil hecht zich gemakkelijk tussen die laagjes en uiteindelijk zal je vloer eruit zien alsof deze nooit echt schoon is, ook al heb je deze net gedweild.

Keramisch Parket Nibo Stone 2

Waas op de keramische tegels verwijderen

Heb je zo’n waas op de keramische tegels, dan is het belangrijk dat je deze waas eerst verwijderd. Dit gaat gemakkelijk met Nibo Stone natuursteen strip. Dit middel is speciaal ontwikkeld voor de snelle en grondige verwijdering van oud en hardnekkig vuil alsmede oude was- en polymeerfilms. Het is belangrijk dat je de vloerverwarming uitzet en dat de keramische tegels koud zijn voordat je deze gaat strippen. Afhankelijk van de mate van vervuiling kun je het reinigingsmiddel puur of tot 1:5 verdund aanbrengen op de keramische tegels. Laat dit ca. 10 minuten inwerken, maar laat de vloer niet indrogen. Daarna schrob je de vloer grondig en neem je de vervuilde oplossing op met een dweil of waterzuiger. Daarna dien je de vloer nog een keer goed na te spoelen en ook dit water weer op dezelfde manier op te nemen.

Keramische tegels Nibo Stone 2
Tip: een grote droogloopmap vangt het eerste vuil op. Dit voorkomt al veel vuil op je vloer.

Heb je nog vragen over hoe je jouw keramische tegels mooi kunt houden? Stel ze aan onze adviseurs in de showroom.

Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

Blog

La Racholle - bijzondere Bourgondische Dallen

La Racholle is ongetwijfeld het paradepaardje uit onze collectie. Schitterende natuursteen tegels in ingetogen beige en…
18 oktober 2021

Blog

Hoe herken je een professionele tegelzetter?

Bij het leggen van je vloertegels komen een aantal aspecten kijken die van belang zijn om tot het mooiste eindresultaat…
01 oktober 2021

Blog

Binnenkijker: Volledig gestripte villa met gerecyclede bijzondere vloer

Na vijf jaar in Hong Kong te hebben gewoond, vonden Bregje van Bragt en haar man Joost Smeets het tijd om met hun vier…
02 september 2021
Klantenreviews Feedback Company
★★★★★ ★★★★★ op basis van 130 beoordelingen
★★★★★ ★★★★★
Koen Oosterbaan
Goede afspraken over levering en bemiddeling met de legger.
★★★★★ ★★★★★
Anoniem
Prima, correct, goede voorlichting