Nibo Stone

De grote schoonmaak

28 maart 2020 Natuursteen tegels, Schoonmaken
Grote Schoonmaak Bron Schoon Shop Nl

Door de voorzorgsmaatregelen ivm het Coronavirus, zitten heel veel mensen noodgedwongen thuis. Veel van hen benutten deze tijd om in huis of in de tuin aan de slag te gaan. Gelukkig laat het lente-zonnetje zich geregeld zien en geeft je energie om aan de grote schoonmaak te beginnen. Wij geven je tips hoe je je natuursteen vloertegels het beste een grondige schoonmaakbeurt kunt geven. Natuursteen schoonmaken doe je zo:

Het opbouwen van waslagen

Als je je natuursteen vloertegels regelmatig onderhoudt met een verzorgend product dat een synthetische was bevat, breng je eigenlijk steeds een heel dun beschermlaagje aan op de vloer. Na verloop van tijd raken de natuursteen vloertegels verzadigd en worden die opgebouwde waslagen te dik. Dan wordt het tijd om de vloer eens flink schoon te maken.

Van  Eikeren 070908 245 1500 900 85

Wanneer natuursteen schoonmaken?

Vaak merk je vanzelf wanneer het tijd is om de vloertegels duchtig te reinigen. De warmte in de kamer (bijvoorbeeld van de vloerverwarming) maakt de dikke waslaag zacht, waardoor vuil makkelijker hecht. Dan natuursteen schoonmaken steeds lastiger en krijg je de vloertegels vaak niet meer zo goed schoon. Het natuursteen voelt vaak wat stroever aan tijdens het dweilen. Ook kan de vloer een streperig uiterlijk hebben. Afhankelijk van hoe er op de natuursteen vloer geleefd wordt, is natuursteen schoonmaken noodzakelijk tussen de één en drie jaar.

Lenssen  Sevenum 06

Natuursteen schoonmaken: eerst strippen

Zo’n grondige schoonmaakbeurt doe je het beste met een remover, zoals Natuursteen Strip van ons eigen label onderhoudsmiddelen. Dit middel is speciaal ontwikkeld voor een snelle en grondige verwijdering van oud en hardnekkig vuil en van oude waslagen en is geschikt voor het schoonmaken van alle natuursteen tegels binnen- en buitenshuis.

Als je begint met natuursteen tegels schoonmaken, zorg er dan voor dat de vloerverwarming uit is. De vloer moet koud zijn. Afhankelijk van de mate van vervuiling kun je de stripper puur of tot 1:5 verdund met lauwwarm water over de natuursteen vloertegels verdelen. Laat het ongeveer 10 minuten intrekken.

Zorg wel dat je goed ventileert, want het middel bevat ammoniak en ruikt dus behoorlijk sterk. Ook raden we aan handschoenen te dragen en de kinderen en de huisdieren buiten de ruimte te houden als je bezig bent met natuursteen schoonmaken. Laat de vloer niet indrogen.

Klooster  Interieur 1 800 X600 800 600 85

Schrobben

Na 10 minuutjes zijn de oude waslagen en het vuil losgeweekt. Nu moeten de natuursteen vloertegels stevig geschrobd worden. Dat kan met de ouderwetse schrobber zoals oma ‘m had, maar zeker bij grotere oppervlaktes is dat best een flinke klus. Het geeft natuurlijk wel meteen een stukje lichaamsbeweging. Of je kiest ervoor om het natuursteen schoonmaken makkelijker te maken door het gebruik van een schrobmachine.

Je kunt er een aanschaffen, maar ze zijn behoorlijk prijzig, zeker in verhouding tot de weinige keren dat je de machine nodig hebt. Je kunt er ook een huren bij verhuurbedrijven zoals Bo-rent en Boels. Heb je natuursteen vloertegels met een wat ruwer oppervlak zoals leisteen of kwartsiet, vraag dan om een schrobmachine met een borstel die geschikt is voor natuursteen. Voor gladdere natuursteensoorten vraag je om een schrobpad (groen). En om het werk nog wat makkelijker te maken, vraag je om een schrobzuigmachine. Na het schrobben, zuigt deze direct het water op in dezelfde arbeidsgang.

Schrobmachine

Goed naspoelen

Zowel met als zonder het gebruik van een schrobmachine, is het belangrijk dat je de natuursteen vloertegels heel goed naspoelt. Doe je dit niet of niet voldoende dan kan vuil wat achter blijft op de vloer weer terug de tegels trekken en kun je weer opnieuw beginnen met natuursteen schoonmaken. Indien noodzakelijk kun je hierna het strippen nog eens herhalen.

Bron Topperz Be

En schoon is je vloer!

Nu is je natuursteen vloer weer helemaal schoon. Het is verstandig om bij de eerste dweilbeurt na het strippen, de natuursteen vloertegels te dweilen met een middel dat een synthetische was bevat. Gebruik geen natuurlijke bijenwas voor de natuursteen vloer. Na het boenen zijn dan al snel voetsporen zichtbaar en bovendien kan de vloer gevaarlijk glad worden.

Als je voor het onderhoud van je natuursteen vloer een scheut natuursteen dweilwas in het dweilwater toevoegt, zorgt dit er niet alleen voor dat je de natuursteen schoonmaakt, maar het maakt je vloer ook vuilafstotend, anti-statisch, antislip en vergemakkelijkt de volgende schoonmaakbeurt. Bovendien bouw je weer een beschermende laag op.

080721 234 Scherper

Natuursteen onderhouden: Was of dweilwas?

Bij gladde natuursteen vloertegels kies je voor Natuursteen dweilwas. Bij natuursteen vloeren met een ruwer oppervlak kies je voor Natuursteen was. Een scheut in lauwwarm water is voldoende om je natuursteen vloertegels er weer mooi en verzorgd uit te laten zien. Het dweilen met een middel dat was bevat doe je ongeveer eenmaal per maand.

Natuursteen Was is overigens ook heel geschikt als beschermlaag aan te brengen. Het beschermen van natuursteen doe je onverdund en direct na het strippen, als de vloer volledig schoon en droog is. Breng de laag wel heel dun en gelijkmatig aan, anders kun je vervelende vlekken krijgen die alleen met Natuursteen Strip te verwijderen zijn. Je natuursteen behandelen op deze manier, doe je ongeveer eens per jaar.

Champagne  Interieur 4 1000 600 85 C1

Wekelijks dweilen

Je natuursteen reinigen tussendoor, doe je met Natuursteen Reiniger Universeel. Dit frisgeurende middel reinigt de vloer, maar laat geen residu achter. Zorg ervoor dat je de dweil of mop goed uitwringt en dweil de vloer niet te nat.

Gebruik geen groene zeep. Regelmatig je natuursteen schoonmaken met groene zeep geeft een vettig laagje op de natuursteen vloer en op den duur geeft dat een streperig en vlekkerig uiterlijk.

01070916  Melun  Nef Groot

Meer over het schoonmaken van je natuursteen vloer lees je in onze blog: Hoe houdt u uw natuurstenen vloer als nieuw. Hierin vind je ook meer informatie over natuursteen impregneren.

Heb je keramische tegels? Dan vind je hier Tips voor het schoonmaken van keramische tegels.

* Lees voor gebruik goed de aanwijzingen op de verpakking en vraag het veiligheidsinformatieblad op.