Nibo Stone

De grote schoonmaak

09 januari 2016 Schoonmaken
Grote Schoonmaak Bron Schoon Shop Nl

De feestdagen zijn weer achter de rug en de kerstboom is het huis uit. Tijd voor een frisse start van het jaar. Tijd voor de grote schoonmaak. Wij geven u tips hoe u uw natuursteen vloertegels het beste een grondige schoonmaakbeurt kunt geven.

HET OPBOUWEN VAN WASLAGEN

Als u uw natuursteen vloertegels regelmatig onderhoudt met een verzorgend product dat een synthetische was bevat, brengt u eigenlijk steeds een heel dun beschermlaagje aan op de vloer. Na verloop van tijd raken de natuursteen vloertegels verzadigd en worden die opgebouwde waslagen te dik. Dan wordt het tijd om de vloer eens flink schoon te maken.

Van  Eikeren 070908 245 1500 900 85

WANNEER IS HET TIJD?

Vaak merkt u vanzelf wanneer het tijd is om de vloertegels duchtig te reinigen. De warmte in de kamer (bijvoorbeeld van de vloerverwarming) maakt de dikke waslaag zacht, waardoor vuil makkelijker hecht. Dan krijgt u de vloertegels niet meer zo goed schoon en het natuursteen voelt vaak wat stroever aan tijdens het dweilen. Ook kan de vloer een streperig uiterlijk hebben. Afhankelijk van hoe er op de natuursteen vloer geleefd wordt, is een grondige schoonmaakbeurt noodzakelijk tussen de één en drie jaar.

Lenssen  Sevenum 06

Strippen

Zo’n grondige schoonmaakbeurt doet u het beste met een remover, zoals Natuursteen Strip van ons eigen label onderhoudsmiddelen. Dit middel is speciaal ontwikkeld voor een snelle en grondige verwijdering van oud en hardnekkig vuil en van oude waslagen en is geschikt voor alle natuursteen vloertegels binnen- en buitenshuis.

Als u de vloer gaat strippen, zorg er dan voor dat de vloerverwarming uit is. De vloer moet koud zijn. Afhankelijk van de mate van vervuiling kunt u de stripper puur of tot 1:5 verdund met lauwwarm water over de natuursteen vloertegels verdelen. Laat het ongeveer 10 minuten intrekken.

Zorg wel dat u goed ventileert, want het middel bevat ammoniak en ruikt dus behoorlijk sterk. Ook raden we aan handschoenen te dragen en de kinderen en de huisdieren buiten de ruimte te houden. Laat de vloer niet indrogen.

Klooster  Interieur 1 800 X600 800 600 85

Schrobben

Na 10 minuutjes zijn de oude waslagen en het vuil losgeweekt. Nu moeten de natuursteen vloertegels stevig geschrobd worden. Dat kan met de ouderwetse schrobber zoals oma ‘m had, maar zeker bij grotere oppervlaktes is dat best een flinke klus. Een schrobmachine is dan een hele uitkomst.

U kunt er een aanschaffen, maar ze zijn behoorlijk prijzig, zeker in verhouding tot de weinige keren dat u de machine nodig hebt. U kunt er ook een huren bij verhuurbedrijven zoals Bo-rent en Boels. Heeft u natuursteen vloertegels met een wat ruwer oppervlak zoals leisteen of kwartsiet, vraag dan om een schrobmachine met een borstel die geschikt is voor natuursteen. Voor gladdere natuursteensoorten vraagt u om een schrobpad (groen). En om het werk nog wat makkelijker te maken, vraagt u om een schrobzuigmachine. Deze zuigt direct het water op na het schrobben in dezelfde arbeidsgang.

Schrobmachine

Goed naspoelen

Zowel met als zonder het gebruik van een schrobmachine, is het belangrijk dat u de natuursteen vloertegels heel goed naspoelt. Doet u dit niet of niet voldoende dan kan vuil wat achter blijft op de vloer weer terug de tegels trekken. Indien noodzakelijk kunt u hierna het strippen nog eens herhalen.

Bron Topperz Be

En schoon is uw vloer!

Nu is de natuursteen vloer weer helemaal schoon. Het is verstandig om bij de eerste dweilbeurt na het strippen, de natuursteen vloertegels te dweilen met een middel dat een synthetische was bevat. Gebruik geen natuurlijke bijenwas voor de natuursteen vloer. Na het boenen zijn dan al snel voetsporen zichtbaar en bovendien kan de vloer gevaarlijk glad worden.

Een scheut natuursteen dweilwas in het dweilwater zorgt er niet alleen voor dat uw natuursteen vloertegels gereinigd worden, maar het maakt uw vloer ook vuilafstotend, anti-statisch, antislip en vergemakkelijkt de volgende schoonmaakbeurt. Bovendien bouwt u weer een beschermende laag op.

080721 234 Scherper

Was of dweilwas?

Bij gladde natuursteen vloertegels kiest u voor Natuursteen dweilwas. Bij natuursteen vloeren met een ruwer oppervlak kiest u voor Natuursteen was. Een scheut in lauwwarm water is voldoende om uw natuursteen vloertegels er weer mooi en verzorgd uit te laten zien. Het dweilen met een middel dat was bevat doet u ongeveer eenmaal per maand.

Natuursteen Was is overigens ook heel geschikt om jaarlijks als beschermlaag aan te brengen. Dit doet u dan onverdund en direct na het strippen, als de vloer volledig schoon en droog is. Breng de laag wel heel dun en gelijkmatig aan, anders kunt u vervelende vlekken krijgen die alleen met Natuursteen Strip te verwijderen zijn.

Champagne  Interieur 4 1000 600 85 C1

Wekelijks dweilen

Tussendoor kunt u dweilen met Natuursteen Reiniger Universeel. Dit frisgeurende middel reinigt de vloer, maar laat geen residu achter. Zorg ervoor dat u de dweil of mop goed uitwringt en dweil de vloer niet te nat.

Gebruik geen groene zeep. Dat geeft een vettig laagje op de natuursteen vloer en op den duur geeft dat een streperig en vlekkerig uiterlijk.

01070916  Melun  Nef Groot

Meer over het schoonmaken van je natuursteen vloer lees je in onze blog: Hoe houdt u uw natuurstenen vloer als nieuw

* Lees voor gebruik goed de aanwijzingen op de verpakking en vraag het veiligheidsinformatieblad op.