DE GROTE SCHOONMAAK

  Schoonmaken van tegels, Natuursteen tegels

De feestdagen zijn weer achter de rug en de kerstboom is het huis uit. Tijd voor een frisse start van het jaar. Tijd voor de grote schoonmaak. Wij geven je tips hoe je je natuursteen vloertegels het beste een grondige schoonmaakbeurt kunt geven.

HET OPBOUWEN VAN WASLAGEN

Als je je natuursteen vloertegels regelmatig onderhoudt met een verzorgend product dat een synthetische was bevat, breng je eigenlijk steeds een heel dun beschermlaagje aan op de vloer. Na verloop van tijd raken de natuursteen vloertegels verzadigd en worden die opgebouwde waslagen te dik. Dan wordt het tijd om de vloer eens flink schoon te maken.

WANNEER IS HET TIJD?

Vaak merk je vanzelf wanneer het tijd is om de vloertegels duchtig te reinigen. De warmte in de kamer (bijvoorbeeld van de vloerverwarming) maakt de dikke waslaag zacht, waardoor vuil makkelijker hecht. Je krijgt de vloertegels niet meer zo goed schoon en het natuursteen voelt vaak wat stroever aan tijdens het dweilen. Ook kan je vloer een streperig uiterlijk hebben. Afhankelijk van hoe er op de natuursteen vloer geleefd wordt, is een grondige schoonmaakbeurt noodzakelijk tussen de één en drie jaar.

Strippen

Zo’n grondige schoonmaakbeurt doe je het beste met een remover, zoals Natuursteen Strip van ons eigen label onderhoudsmiddelen. Dit middels is speciaal ontwikkeld voor een snelle en grondige verwijdering van oud en hardnekkig vuil en van oude waslagen en is geschikt voor alle natuursteen vloertegels binnen- en buitenshuis.

Als je de vloer gaat strippen, zorg er dan voor dat de vloerverwarming uit is. De vloer moet koud zijn. Afhankelijk van de mate van vervuiling kun je de stripper puur of tot 1:5 verdund met lauwwarm water over de natuursteen vloertegels verdelen. Laat het ongeveer 10 minuten intrekken.

Zorg wel dat je goed ventileert, want het middel bevat ammoniak en ruikt dus behoorlijk sterk. Ook raden we aan handschoenen te dragen en de kinderen en de huisdieren buiten de ruimte te houden*. Laat de vloer niet indrogen.

Schrobben

Na 10 minuutjes zijn de oude waslagen en het vuil losgeweekt. Nu moeten de natuursteen vloertegels stevig geschrobd worden. Dat kan met de ouderwetse schrobber zoals oma ‘m had, maar zeker bij grotere oppervlaktes is dat best een flinke klus. Een schrobmachine is dan een hele uitkomst.

Je kunt er een aanschaffen, maar ze zijn behoorlijk prijzig, zeker in verhouding tot de weinige keren dat je de machine nodig hebt. Je kunt er ook een huren bij verhuurbedrijven zoals Bo-rent en Boels. Heb je natuursteen vloertegels met een wat ruwer oppervlak zoals leisteen of kwartsiet, vraag dan om schrobmachine met een borstel die geschikt is voor natuursteen. Voor gladdere natuursteensoorten vraag je om een schrobpad (groen). En om het werk nog wat makkelijker te maken, vraag je om een schrobzuigmachine. Deze zuigt direct het water op na het schrobben in dezelfde arbeidsgang.

Goed naspoelen

Zowel met als zonder het gebruik van een schrobmachine, is het belangrijk dat je de natuursteen vloertegels heel goed naspoelt. Doe je dit niet of niet voldoende dan kan vuil wat achter blijft op de vloer weer terug de tegels trekken. Indien noodzakelijk kun je hierna het strippen nog eens herhalen.

En schoon is je vloer!

Nu is je natuursteen vloer weer helemaal schoon. Het is verstandig om bij de eerste dweilbeurt na het strippen, de natuursteen vloertegels te dweilen met een middel dat een synthetische was bevat. Gebruik geen natuurlijke bijenwas voor je natuursteen vloer. Na het boenen zijn dan al snel voetsporen zichtbaar en bovendien kan de vloer gevaarlijk glad worden.

Een scheut natuursteen was in het dweilwater zorgt er niet alleen voor dat je natuursteen vloertegels gereinigd worden, maar het maakt je vloer ook vuilafstotend, anti-statisch, antislip en vergemakkelijkt de volgende schoonmaakbeurt. Bovendien bouw je weer een beschermende laag op.

Was of dweilwas?

Bij gladde natuursteen vloertegels kies je voor Natuursteen dweilwas. Bij natuursteen vloeren met een ruwer oppervlak kies je voor Natuursteen was. Een scheut in lauwwarm water is voldoende om je natuursteen vloertegels er weer mooi en verzorgd uit te laten zien. Het dweilen met een middel dat was bevat doe je ongeveer eenmaal per maand.

Natuursteen Was is overigens ook heel geschikt om jaarlijks als beschermlaag aan te brengen. Dit doe je dan onverdund en direct na het strippen, als de vloer volledig schoon en droog is. Breng de laag wel heel dun en gelijkmatig aan, anders kun je vervelende vlekken krijgen die alleen met Natuursteen Strip te verwijderen zijn.

Wekelijks dweilen

Tussendoor kun je dweilen met Natuursteen Reiniger Universeel. Dit frisgeurende middel reinigt de vloer, maar laat geen residu achter. Zorg ervoor dat je de dweil of mop goed uitwringt en dweil de vloer niet te nat.

Gebruik geen groene zeep. Dat geeft een vettig laagje op je natuursteen vloer en op den duur geeft dat een streperig en vlekkerig uiterlijk. 

Meer over het schoonmaken van je natuursteen vloer lees je in onze blog: Hoe houd je je natuurstenen vloer als nieuw

* Lees voor gebruik goed de aanwijzingen op de verpakking en vraag het veiligheidsinformatieblad op.

Deel via