Nibo Stone

Terrastegels leggen

De basis is een goede fundering

Of je nu kiest voor natuursteen of keramische terrastegels, de basis van een terras waar je jarenlang onbezorgd van kunt genieten, ligt in een goede fundering. Een goede fundering bestaat uit twee lagen. De onderste laag bestaat uit breekpuin en dient minimaal 20 cm dik te zijn. Zorg ervoor dat deze onderlaag goed verdicht wordt in lagen van 10 cm met behulp van een trilplaat.

Op deze laag wordt de afwerklaag aangebracht die bestaat uit een 4 cm dikke, met cement gestabiliseerde, drainage-splitmortel van 2 – 5 mm. Gebruik hiervoor trascement in de verhouding 1:4. Zorg ervoor dat deze afwerklaag goed wordt afgevlakt met een rechte lat.

Voor een goede afwatering is een afschot van 1,5 cm per meter aanbevolen. Bij tegelvlakken groter dan 4 x 4 m1 en bij aansluitingen met de buitenmuur of gevel dienen delatatievoegen in zowel de funderingslaag als het tegeloppervlak te worden aangebracht.

Het aanbranden en verlijmen van de terrastegels

Voordat de terrastegels worden verlijmd, dienen deze eerst te worden aangebrand. Maak hiervoor een papje van trascement en water, waar Sopro Hechtemulsie 449 aan wordt toegevoegd. Door de tegels hiermee aan de onderzijde in te strijken, ontstaat er een betere hechting aan de ondergrond.

Hierna worden de tegels in een flexibele lijmmortel gelegd en op hoogte geklopt met een rubberen hamer. Gebruik hiervoor Sopro FKM XL MultiFlexlijm 444, die is aangebracht met een lijmkam van 15 mm. Houdt een minimale voegbreedte aan van 5 mm. Voor keramische terrastegels kun je gebruik maken van ons tegel levelling systeem. Het systeem zorgt ervoor dat de tegels gegarandeerd vlak en strak komen te liggen.

Voegen van de terrastegels

Na voldoende verharding van het geheel kunnen de tegels ingewassen worden met Sopro TFs 592 Titaanvoeg (zilvergrijs of grijs). Alle inwendige aansluitnaden (gevel/terras), putaansluitingen en dilataties uit de ondergrond moeten vrij van cementresten (mortel) en voegresten zijn en met een elastische blijvende kit (geschikt voor natuursteen) worden afgekit.

Alle genoemde producten van Sopro zijn bij Nibo Stone te koop. Heb je nog vragen over het leggen van terrastegels, neem dan gerust contact met ons op.

Relevante blog(s):

Interessant voor u


Bezoek Onze Showrooms
Bezoek onze showrooms
Nibo  Totaalgemak
Onbezorgd met Nibo totaalgemak
Banner Lifestye Magazine Wit Nl
Aanvragen inspirerend magazine