Nibo Stone

Stappenplan voor het leggen van terrastegels

16 april 2016 Terrastegels, Tegels leggen

De basis van een terras waar u jarenlang onbezorgd van kunt genieten, ligt in een goede fundering. Om verzakkingen te voorkomen, adviseren wij om uw terrastegels te leggen op een drainerende ondergrond. Hoe u dit doet, vertellen we u in onderstaand stappenplan.

VOORAF

Of u nu kiest voor een natuurstenen terras of voor keramische buitentegels, let erop dat u tegels kiest die geschikt zijn voor buiten. Ze moeten dik genoeg zijn en natuurlijk vorstbestendig. Reken uit hoeveel terrastegels u nodig heeft en bestel in één keer. Houd daarbij rekening met een snijverlies van ongeveer 5%. Laat de terrastegels in de verpakking zitten tot het moment van plaatsing. Zo vermijdt u krassen.

Het Leggen Van Terrastegels  Nibo Stone (1)

STAP 1: LIJNEN UITZETTEN

Allereerst moet u natuurlijk bepalen waar het terras komt te liggen. De omtrek van uw terras kunt u uitzetten met kleine houten paaltjes waartussen u een koordje plaatst. Als uw terras moet aansluiten op een tuindeur of schuifpui, dan moet het hoogste gedeelte (dus inclusief de terrastegel) minstens 3 cm onder de deurdorpel liggen.

Tip: bedenk ook van te voren of u eventuele verlichting wilt aanleggen. Dan kunt u namelijk de bedrading alvast onder uw terras leggen.
Het Leggen Van Terrastegels  Nibo Stone (2)

STAP 2: VOORBEREIDEN VAN DE ONDERGROND

Een goede fundering bestaat uit twee lagen. De onderste laag bestaat uit breekpuin en dient minimaal 20 cm dik te zijn. Zorg ervoor dat u deze onderlaag goed verdicht in lagen van 10 cm met behulp van een trilplaat.

Hier bovenop komt de afwerklaag, die bestaat uit een 4 cm dikke, met cement gestabiliseerde, drainage-splitmortel van 2-5 mm. Gebruik hiervoor trascement in de verhouding 1:4. Trascement is een mengsel van gemalen tufsteen en kalk en zorgt er o.a. voor dat de mortel sterker en elastischer wordt. Zorg ervoor dat deze afwerklaag goed wordt afgevlakt met een rechte lat.

Deze drainerende fundering is nodig om het water onder uw terras weg te kunnen laten vloeien. Water dat onder de tegels blijft staan, kan vorstschade tot gevolg hebben.

Tip: een trilplaat is te huur bij een doe-het-zelf zaak of verhuurbedrijf.
Het Leggen Van Terrastegels Nibo Stone 7

Afschot voor goede afwatering
Om te voorkomen dat er water op uw terras blijft staan na een flinke regenbui, is het verstandig om het terras een beetje af te laten lopen. Het afschot, dus de lichte helling die uw terras moet maken om water weg te laten lopen, dient ca. 1,5% te zijn. Is uw terras bijvoorbeeld 3 meter diep, dan ligt de tuinzijde ongeveer 4,5 cm lager dan de zijde bij het huis. Leg de terrastegels ook hoger dan de tuin zodat vuil water bij de tegels wegblijft.

U kunt het verloop met behulp van een waterpas en een rechte lat aftekenen op de houten paaltjes. Begin met het paaltje dat het dichtst bij de woning staat en plaats het koordje op de juiste hoogte.

Het Leggen Van Terrastegels Nibo Stone 4

Uitzettingsvoeg voorkomt schade door thermische spanningen

Een terras krijgt extreme temperatuursschokken te verwerken. Denk maar eens aan een flinke zomerse onweersbui op een heet geworden terras of de warme zonnestralen op een koude winterdag. Hierdoor kunnen zowel de terrastegels als de ondergrond uitzetten. Als uw terras langer wordt dan 4 meter of als de oppervlakte groter zal zijn dan 20 m2, is het noodzakelijk om deze bewegingen en spanningen op te vangen door het plaatsen van een zogenaamde dilatatievoeg in zowel de funderingslaag als tussen de tegels. Ook als het terras tegen een buitenmuur/gevel wordt geplaatst, is het belangrijk steeds een uitzettingsvoeg te plaatsen.

Het Leggen Van Terrastegels  Nibo Stone (5)

STAP 3: HET AANBRANDEN EN LIJMEN VAN DE TERRASTEGELS

Omdat natuursteen een natuurproduct is, zijn geen twee tegels hetzelfde. Om die mooie variatie van kleur en structuur zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen, is het belangrijk dat de tegels uit de verschillende verpakkingen goed vermengd worden. Maar ook bij keramische tegels is het van belang dat de tegels goed gemengd worden om het repeterende karakter van de print zo min mogelijk op te laten vallen. Zo krijgt u een mooi harmonieus geheel. Het meest eenvoudige is om te starten met het leggen vanaf het huis. Begin met volle tegels.

Het Leggen Van Terrastegels  Nibo Stone (3)

Aanbranden van de terrastegels
Door de tegels aan de onderzijde te voorzien van een hechtlaag, zorgt u voor een betere hechting aan de ondergrond. Hiervoor gebruikt u een papje van trascement en water, waar u een hechtmiddel aan toevoegt, bijvoorbeeld Sopro Hechtemulsie 449. Dit noemen ze ook wel het aanbranden van de terrastegels. Door de tegels te voorzien van deze hechtlaag, voorkom je dat ze los gaan liggen.

Lijmen van de terrastegels
Hierna wordt de tegel in een flexibele lijmmortel gelegd die is aangebracht met een lijmkam van 15 mm. Wij adviseren hiervoor Sopro FKM XL MultiFlexlijm 444 te gebruiken. Dit is een waterafstotende, vorstbestendige flexibele lijm die is versterkt met een vezel.

Met een rubberen hamer kan de plaatsing van de tegel lichtjes worden gecorrigeerd. Bij keramische tegels kunt u gebruik maken van ons unieke tegel levelling systeem, zodat de terrastegels gegarandeerd vlak en strak komen te liggen.

Het Leggen Van Terrastegels Nibo Stone 1500 900

Houd bij het plaatsen van de terrastegels een voeg aan met een breedte van minimaal 5 mm. Deze voeg werkt als een elastische brug tussen de tegels. Zonder deze voeg is de kans op randbeschadigingen van de terrastegels aanwezig zodra de tegels worden belast. Daarbij komen vooral bij natuursteen tegels vaker maatverschillen voor, die door deze voeg kunnen worden opgevangen. Houd hierbij de vuistregel aan: Hoe grover het materiaal, hoe breder de voeg.

Nadat de tegels in de lijm zijn gelegd, kunt u nog voorzichtig met water en een spons het oppervlak van de terrastegels schoonmaken om cementresten te voorkomen. Laat hierna het aangelegde terras goed uitharden en zorg ervoor dat u het zo min mogelijk belast. Dit duurt tussen de 24 uur en een paar dagen, afhankelijk van de buitentemperatuur. Hierna kunt u gaan voegen.

STAP 4: HET VOEGEN VAN DE TERRASTEGELS

Wij adviseren hiervoor de SoproDur TFs 592 (Titaanvoeg) te gebruiken in een grijze of zilvergrijze kleur. Dit is een snelhardende en slijtvaste voegmortel op basis van cement die, door de speciale Mikrodur®–technologie, zeer zwaar belast kan worden. De voegen zijn bij het gebruik van deze voegmortel bestand tegen vorst en dooizout. Ook kunt u er met een gerust hart de hogedrukspuit op zetten, hoewel we (ook om beschadigingen aan de terrastegels te voorkomen) adviseren om deze niet op de hardste stand te zetten. Zorg ervoor dat u de terrastegels tijdens en onmiddellijk na het voegen goed schoonmaakt om mogelijke resten van de voegspecie op de tegels te verwijderen.

Het Leggen Van Terrastegels  Nibo Stone (9)

Raadpleeg bij twijfel de vakman
Iedere ondergrond is anders en ook de verwachte belasting speelt een rol mee. Het is logisch dat de fundering voor een oprit waar personenauto’s overheen rijden, steviger en dikker moet zijn dan voor een tuinpad waar alleen voetgangers komen. Als u twijfelt over de draagkracht van de bestaande ondergrond, is het verstandig om een hovenier ter plaatse de situatie te laten bekijken. Als de fundering niet goed is, zal uw terras gaan verzakken met als gevolg dat uw mooie tegels gaan scheuren, de voegen barsten en de tegels los laten.

Alle genoemde legproducten van Sopro zijn te koop bij Nibo Stone. Heeft u nog vragen over het leggen van terrastegels, neem dan gerust contact met ons op.

In de showrooms van Nibo Stone vindt u een ruim assortiment natuursteen en keramische terrastegels. Onze adviseurs kunnen u in contact brengen met een hovenier of natuursteenzetter indien u het leggen van de terrastegels toch liever aan een vakman overlaat.

Bezoek onze showrooms