Nibo Stone

Kalksteen

Fossiele oudheid

Kalksteen is ontstaan door de opeenhoping van kalkhoudende stoffelijke overblijfselen van in zee levende organismen. Daarom vind je in kalksteen vaak fossielen terug, zoals schelpen, zeeslakken en andere schaaldieren. Ook kun je soms nog de verschillende aardlagen ontdekken. Hoe dieper in de aardkorst deze kalkafzettingen terecht zijn gekomen, hoe vaster de uiteindelijke kalksteen is. Daarnaast hangt de hardheid af van de mate waarin kalkdeeltjes gebonden zijn. Bij een sterke binding is de hardheid te vergelijken met marmer. Een lossere binding maakt de kalksteen zachter, zoals de Limburgse mergel.

Kalksteen komt van alle gesteenten het meeste voor en wordt overal ter wereld gewonnen in vele kleurvariaties.

Onbehandeld is kalksteen gevoelig voor zure producten zoals bepaalde reinigingsproducten of zure regen. De kalkdeeltjes lossen op waardoor bijvoorbeeld matte sporen of kleurveranderingen in het oppervlak kunnen komen. Dit effect kan worden vertraagd door een specifieke behandeling. Als buitentegel is het materiaal daarom minder geschikt. Onder een overkapping zoals een veranda is het materiaal wel toe te passen. Diverse soorten kalksteen zijn vorstbestendig. Als gevelbekleding wordt kalksteen vaker toegepast in dunne platen die rondom kunnen ventileren.

De steensoort wordt veel toegepast in een rustieke en landelijke omgeving waarbij de tegels vaak in de steenhouwerij op een speciale manier worden bewerkt waardoor de tegels een verouderd uiterlijk krijgen. In onze collectie hebben we echter ook een aantal hardere kalksteensoorten met strakke kanten, die prachtig staan bij een modern interieur.

Relevante blog(s):

Natuursteen vloertegels; welke soort kies jij?

Bekijk in onze showrooms

Geschikt voor