Nibo Stone

Hardsteen

Een klassieker

Hardsteen is een kalksteen met een min of meer uitgesproken blauwgrijze kleur die wordt gekenmerkt door de aanwezgheid van zeer veel resten skeletjes van zeediertjes die miljoenen jaren geleden op de boden van ondiepe zeeën leefden. Bij het afsterven bleef hun kalkskelet op de bodem achter en samen met de calcietafzetting die het geheel aan elkaar smeedde, vormde zich in de loop der tijd de blauwe hardsteenlaag. De kleur wordt bepaald door zeer fijn verspreid koolstof.

Een van de meest bekende soorten is Belgisch hardsteen, ook wel arduin of petit granit genoemd. Dezelfde laag waaruit de Belgische hardsteen wordt gewonnen, komt, na honderden kilometers ondergronds, in Ierland weer naar boven. Deze Ierse hardsteen is iets fijner van structuur en de fossielen zijn over het algemeen wat kleiner en gelijkmatiger verdeeld. Maar ook in landen als China en Vietnam komt de blauwe hardsteen voor. Deze lagen zijn nog ongeveer 150 miljoen jaar ouder dan de hardsteen uit de Belgische Ardennen en hebben daarom weer andere eigenschappen.

Hardsteen wordt al eeuwenlang gebruikt voor allerlei toepassingen, zowel binnen als buiten. Het heeft een tijdloos karakter en past bij iedere stijl.

Onze collectie kent diverse hardsteensoorten.

Relevante blog(s):

Bekijk in onze showrooms

Geschikt voor