Nibo Stone NL
Travertin Nibo Stone

Travertin

karakteristiek

Travertin, ook wel travertijn genoemd, is een bijzondere kalksteen met karakteristieke gaatjes die zijn ontstaan door afgestorven planten. Takjes, blaadjes en ander materiaal zijn verteerd in kalkrijk warm water en veroorzaken kenmerkende onregelmatige poriën van dit materiaal.

Travertin wordt al vele eeuwen als bouwmateriaal gebruikt, bijvoorbeeld in vloeren, wandbekleding, trappen en beeldhouwwerk. Het Colosseum in Rome is deels opgebouwd uit travertin, net als de Sacre Coeur in Parijs.

Mock lookbook natuursteen

Meer inspiratie nodig?

Vraag nu ons e-book over natuursteen vloeren. Boordevol informatie, tips en inspiratie.

Herkomst van travertin

Een belangrijke vindplaats van travertin is in Italië, ten oosten van Rome in het plaatsje Tivoli. Maar ook in andere delen van Italië, zoals in Toscane, vind je travertin groeves. Daarnaast is Turkije een grote leverancier van travertin en ook in landen als Iran, Mexico en Spanje zijn groeves voor travertin te vinden.

Meer over Nibo Stone
Wie houdt van mooie materialen en graag iets bijzonders in huis wil, vindt wat hij zoekt in de uitgebreide collectie van Nibo Stone.
Keramische tegels winnen steeds meer aan populariteit. Niet voor niets, want ze bieden veel voordelen boven andere vloerbekleding.
Een natuursteen vloer kan op vrijwel iedere ondergrond gelegd worden. Lees waar je op moet letten.
Het onderhoud van je vloer is eenvoudig en niet bewerkelijk. Wij leggen je uit hoe je dit doet.

Soorten travertin

Er zijn heel veel soorten travertin verkrijgbaar. Travertin komt vooral voor in de kleuren beige, bruin en grijs. De namen die aan de Italiaanse travertin gegeven zijn, zeggen vaak iets over de tintverschillen en de herkomst zoals Travertin Chiaro, Travertin Toscane Scuro, Travertin Toscane Noce, Travertin Romano Classico, Travertin Romana Oniciato, Travertin Romano Scuro. Scuro duidt de donkere soorten travertin aan, Chiaro of Claro wijst op de lichtere varianten. Noce (noot) verwijst naar de bruine kleuren. Ook in andere landen zegt de naam vaak iets over de kleur, zoals Yellow Travertin, Red Travertin, Travertin Silver en Ivory Travertin.

Toepassing

Travertin kan overal in huis worden toegepast. Travertin wordt veel toegepast als vloertegel in woonkamer, keuken of hal maar ook een travertin badkamer is zeer gewild, niet alleen als vloertegel maar ook travertin wandtegels geven je badkamer direct een luxe uitstraling.

Voor buiten in ons Nederlandse klimaat is travertin minder geschikt. Door de open structuur van travertin kan water makkelijk in de steen dringen. In de winter kan de vorst ervoor zorgen dat de steen kapot vriest.

Daarom kies je voor Nibo Stone
 • Groot assortiment in natuursteen en keramiek. En er komen regelmatig nieuwe soorten bij.
 • Directe inkoop bij producent of groeve. Dus een gegarandeerde kwaliteit en lage prijzen.
 • Grote beloopbare voorbeeldvloeren in onze XXL-showrooms. Zo zie je pas echt goed hoe de vloer eruit ziet.
 • Deskundig en persoonlijk advies. Wij helpen jou om je droomvloer uit te kiezen.
 • Alles onder 1 dak. We regelen ook de contacten voor het leggen en de vloerverwarming voor je.

Afwerking

Travertin wordt gewonnen in grote blokken waaruit later platen of tegels worden gezaagd. Dit zagen kan in twee richtingen gebeuren. Worden de platen haaks op de sedimentlagen gezaagd, dan spreek je van vein cut. De sedimentlagen zijn dan duidelijk zichtbaar in de tegels. Wordt er gekozen voor cross cut, dan krijgen de tegels een gewolkt uiterlijk.

Veel van de in Nederland verkochte travertin vloeren zijn cross cut gezaagd en worden vaak ook nog getrommeld afgewerkt. Door deze bewerking krijgen de tegels een verouderde uitstraling en een prachtig antiek doorleefd effect.

Soms worden de karakteristieke gaatjes van travertin in de fabriek gestopt. De poriën worden op kleur gevuld en daarna worden de tegels verder bewerkt, meestal gezoet. Hierdoor krijgt de travertin vloer een glad en strak oppervlak. Als de travertin tegels ongestopt worden geleverd, worden de poriën vaak tijdens het voegen gevuld met de voegmortel, die tevens op kleur van de steen is. Hierdoor behoudt de travertin meer van zijn natuurlijke uitstraling.

Eigenschappen van travertin
 • Karakteristieke gaatjes
 • Meestal gezoet of getrommeld
 • Zeer veel variaties in soort en kleur
 • Goed te combineren met vloerverwarming
 • Niet goed bestand tegen zuren
 • Vorstgevoelig

Travertin onderhoud

Travertin is vanwege zijn open structuur onbehandeld gevoelig voor vlekken. Daarom is het raadzaam om de vloer, nadat deze gelegd is en goed droog is, te impregneren. Het impregneren van travertin vloertegels kan met zowel een kleurverdiepende als kleurloze impregneer gebeuren. Meestal wordt er gekozen voor de laatste optie, zodat de natuurlijke uitstraling van het materiaal niet verloren gaat.

Is de vloer eenmaal geïmpregneerd, dan de travertin schoonmaken niet meer lastig. Het volstaat om de vloer regelmatig te stofzuigen en te dweilen met dweilwater waar een scheutje Natuursteen dweilwas aan toegevoegd is. Ben voorzichtig met zuurhoudende producten, want die kunnen evengoed nog vlekken achter laten.

Onze adviseurs geven je graag een advies op maat dat past bij jouw natuursteen tegels en de toepassing en het gebruik hiervan in jouw huis.

Leggen van een travertin vloer

Bij het leggen van travertin vloertegels is het belangrijk te kiezen voor de juiste lijm en voegmaterialen. Deze materialen dienen vrij te zijn van zuren en flexibel genoeg om de werking van de travertin te kunnen dragen. Ook worden zo vlekvorming of randverkleuring voorkomen.

Wij adviseren om de travertin vloer te laten plaatsen door een ervaren natuursteenzetter. Travertin tegels kunnen namelijk maat- en dikteverschillen vertonen en een ervaren vakman weet hoe hij hiermee om moet gaan. Ook zal hij de travertin tegels mooi verdelen over de ruimte, waarbij hij niet alleen rekening houdt met de tekening van de aders maar ook met een goede verdeling van de spanning in de vloer.

Nibo Stone werkt met een uitgebreid landelijk netwerk van ervaren natuursteenzetters die je travertin vloer gegarandeerd goed kunnen leggen. Zo wordt met zekerheid het mooiste resultaat gehaald. In onze showroom kan onze verkoopadviseur meer informatie geven over de werkwijze van de legger en kan hij je een kostenindicatie geven of desgewenst in contact brengen met de legger.

Travertin tegels kopen bij Nibo Stone

Nibo Stone heeft enkele soorten travertin tegels op voorraad, die direct leverbaar zijn. Zo hebben wij een travertin vein cut (dus met mooie zichtbare gelaagdheid) in 80 x 80 cm, gezoet en gestopt. Het is een bijzondere tegel, want de 100% natuursteen toplaag is gelijmd op een ondergrond van keramiek. Hierdoor heb je een hele strakke tegel die met een zeer smalle voeg te leggen is.

Omdat wij onze travertin rechtstreeks in de groeve in kopen, zijn er weinig beperkingen. Dat bewijst het verhaal van John en Anniek uit Amsterdam wel. Laat dus gerust je wensen aan ons weten. We denken graag mee over de mogelijkheden.

Maurice 320 260

Maak een afspraak

Maurice helpt je graag op weg. Maak een afspraak in de showroom en bespreek de mogelijkheden.

Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

Blog

Binnenkijker: Een vintage design appartement in Amsterdam

Met een foto als voorbeeld, gingen Annique en John op zoek naar de volmaakte vloer voor hun nieuwe appartement in…
08 februari 2020

Blog

Is het onderhoud van natuursteen tegels moeilijk?

Is het onderhoud van natuursteen tegels moeilijk? Met deze slimme onderhoudstips is het onderhoud van uw natuursteen…
02 juli 2016

Blog

Een natuursteen vloer: Do's en Don'ts

Als er bezoekers bij ons in de showroom komen, merken we vaak dat ze heel wat vooronderzoek hebben gedaan op internet.…
05 september 2015
Klantenreviews Feedback Company
★★★★★ ★★★★★ op basis van 215 beoordelingen
★★★★★ ★★★★★
Fam. Noorman
Diverse keren in Nieuwegein geweest voor het uitzoeken van een mooie vloer. Ontvangst altijd alleraardigst. Goede informatie gekregen. Om een weloverwogen keuze te maken kregen wij een tegel mee om thuis te beoordelen. Dit was heel prettig. Want met deze voorbeeldtegel konden wij ook de keuze maken voor de rest van de renovatie. De vloer ligt er nu bijna een jaar en wij zijn er heel tevreden mee. De tegelzetter was aardig, wel moest er hier en daar even een kleinigheid gecorrigeerd worden. Naar tevredenheid.
★★★★★ ★★★★★
Sjoerd Beumer
We hebben een prachtige vloer. De afstemming over planning was wel wat lastig maar kwam uiteindelijk goed.
★★★★★ ★★★★★
Johan
Zeer ruim assortiment!!!