Nibo Stone NL

Binnenkijker: Een vintage design appartement in Amsterdam

Met een foto als voorbeeld, gingen Annique en John op zoek naar de volmaakte vloer voor hun nieuwe appartement in Amsterdam Oud-Zuid. Hun wensen waren specifiek, dus het bleek niet mee te vallen deze vloer te vinden. Maurice van Nieuwenborg, directeur van Nibo Stone, nam ze mee op reis naar Puglia, Italië. Daar vonden ze de travertinvloer van hun dromen.

Travertin Vloer Nibo Stone 5

Chique urbaan gebouw

Het nieuwe appartement is gelegen in De Fred, een chique gebouw dat werd ontworpen door Diederik Dam van Dam & Partners. Het woningbouwcomplex heeft een exclusieve uitstraling door de combinatie van bronskleurige aluminium kozijnen die prachtig afsteken bij de warme Portugeze kalkstenen gevels. Annique en John vonden het belangrijk dat de inrichting zou passen bij het karakter van het gebouw.

Travertin Vloer Nibo Stone 1

Op zoek naar de volmaakte vloer

De vloer zou heel bepalend worden voor de inrichting van het appartement. In hun zoektocht naar hun interieur waren Annique en John een afbeelding tegen gekomen die de belangrijkste inspiratie vormde. Op de afbeelding stond een travertin vloer afgebeeld, precies de vloer die ze voor ogen hadden. Deze travertin vloer zou perfect passen bij de meubels in vintage retro stijl die ze in gedachten hadden, evenals bij de grote palissanderhouten kubus die midden in het appartement de scheidingswanden bepaalde.

Ze bezochten diverse natuursteenbedrijven, maar kregen steeds nul op rekest. De travertin tegels die ze zochten werden in de vorige eeuw veel gemaakt, maar tegenwoordig kom je ze nauwelijks tegen. Uiteindelijk kwamen ze bij Maurice van Nieuwenborg, directeur van Nibo Stone, terecht. Hij begreep direct naar welke travertin het stel op zoek was.

Travertin Vloer Nibo Stone 7

Zelf de vloer uitkiezen in Puglia, Italië

Na een aantal leveranciers benaderd te hebben, kwam Maurice uit bij een leverancier in Italië. Deze had twee soorten travertin vloeren die, zo op de foto te zien, sterk leken op de vloertegels waar Annique en John naar op zoek waren. De travertin tegels waren gezaagd uit blokken van een groeve vlakbij Rome, een belangrijke vindplaats voor travertin. De fabriek van de leverancier staat in de buurt van Trani, in de buurt van Puglia. Maurice stelde voor om samen de partijen ter plekke te gaan bekijken, juist omdat de vloer zo beeldbepalend is in het interieur.

Travertin Vloer Nibo Stone 9

Open structuur

Travertin is een bijzondere kalksteen met karakteristieke gaatjes, die zijn ontstaan doordat takjes, blaadjes en andere materialen zijn verteerd in kalkrijk warm water. Hierdoor heeft het materiaal een gelaagd uiterlijk. Travertin wordt gewonnen in grote blokken waaruit later platen of tegels worden gezaagd. Dit zagen kan in twee richtingen gebeuren. Worden de platen haaks op de sedimentlagen gezaagd, dan spreek je van vein cut. De sedimentlagen zijn dan duidelijk zichtbaar in de tegels. Wordt er gekozen voor cross cut, dan krijgen de tegels een gewolkt uiterlijk. Veel van de in Nederland verkochte travertinvloeren zijn cross cut gezaagd en worden vaak ook nog getrommeld afgewerkt. Door deze bewerking krijgen de tegels een verouderde uitstraling. De gaatjes van travertin worden ook nog vaak gestopt. Annique en John zochten juist de vein cut variant en dan ook nog ongestopt. Van de twee varianten die ze in Italië te zien kregen, had de Classico meer van de karakteristieke gaatjes dan de andere travertintegels. Juist die open structuur vond het stel zo mooi. De tegels zouden gezoet worden afgewerkt, zodat de matte uitstraling van het materiaal behouden zou worden.

Travertin Vloer Nibo Stone 10

Eigen maatvoering

Omdat de travertin tegels nog gezaagd moesten worden, kon er gekozen worden voor een maatvoering die aansloot bij de plattegrond van het appartement. Van te voren werd een legplan gemaakt, waarbij de vloer volledig werd uitgetekend. Hierbij wordt gekeken naar belangrijke zichtlijnen, die als hart voor de vloer worden gekozen. Door de tegels op 52,5 cm breedte te zagen, kon er zoveel mogelijk worden gewerkt met hele tegels en was er nauwelijks snijverlies. Voor de lengte van de tegels werd gekozen voor 105 cm zodat er een mooie verhouding ontstond. Ook in de lengte van het appartement zou dit goed passen.

Travertin Vloer Nibo Stone 2

De vloer oogt heel rustig

De vloer oogt in zijn geheel heel rustig. Dit komt ook omdat de voegen tussen de travertin tegels heel smal zijn gelaten en zijn gevoegd in dezelfde kleur als de tegels. Die smalle voeg kan ook alleen als de tegels van goede kwaliteit zijn. Ze moeten echt maatvast zijn en bovendien mogen er geen hoekjes afgebroken zijn. Dat zou afbreuk doen aan de strakke uitstraling van de travertin vloer.

Travertin Vloer Nibo Stone 8

Blij met Nibo Stone

John en Annique zijn heel blij dat Maurice aanbood om in Italië de vloeren te bekijken. Als ze op basis van de foto's hadden gekozen, was er een andere vloer uitgekomen die uiteindelijk niet helemaal was wat ze zochten. Ook waardeerden ze het enorm dat Maurice tijdens het hele project heeft meegedacht. Doordat hij de moeite had genomen van te voren te gaan kijken en een legplan te maken, is de levering en het leggen heel voorspoedig verlopen en is er een schitterende vloer uitgekomen waar het stel nog steeds veel positieve reacties op krijgt.

Lees hier het hele interview

Maurice 320 260

Wil jij ook zo'n VIP behandeling?

Maak een afspraak met Maurice en bespreek de mogelijkheden.

Travertin Vloer Nibo Stone 6
Travertin Vloer Nibo Stone 3
Travertin Vloer Nibo Stone 4
Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

Blog

Nuvola, de nieuwste trend in keramische vloeren

Ben je op zoek naar een vloer die moet fungeren als rustige basis voor de rest van jouw interieur? Bekijk dan eens onze…
01 november 2023

Blog

Ammirazione; keramische tegels van Italiaanse topkwaliteit

Graag willen we je inspireren met een nieuwe trendtegel uit onze collectie: De Ammirazione. Gespot op dé internationale…
07 oktober 2023

Blog

Ontdek onze Hout Collecties

Bij Nibo Stone begrijpen we dat de keuze voor een houten vloer een belangrijke investering is. Daarom bieden wij drie…
14 juni 2023
Klantenreviews Feedback Company
★★★★★ ★★★★★ op basis van 223 beoordelingen
★★★★★ ★★★★★
Marja Hilders
Het terras is goed gelegd. Harold heeft ook mbt het te leggen patroon (Romaans) vakwerk geleverd. Zodat het mooi verticaal en horizontaal doorliep naar de paden. Marcel heeft al foto’s van het terras. Marcel heeft op verzoek ook cementsluiermiddel nagestuurd.
★★★★★ ★★★★★
Anoniem
Vriendelijk en behulpzaam
★★★★★ ★★★★★
Ockeloen
Het bedrijf heeft een prachtige toonzaal met vakkundige mensen. De vloer is geweldig goed gelegd en de tegels zijn van uitstekende kwaliteit.