Nibo Stone NL

Een natuursteen vloer: Do's en Don'ts

05 september 2015
Champagne Interieur 4 1000 600 85 C1

Als er bezoekers bij ons in de showroom komen, merken we vaak dat ze heel wat vooronderzoek hebben gedaan op internet. Logisch ook, het internet biedt tegenwoordig een oneindige informatiestroom die je enorm kan helpen bij het maken van de juiste keuzes. Helaas betekent dit ook dat mensen vaak al met vooroordelen over natuursteen binnen komen. Soms terecht, maar vaker ook onterecht. Natuursteen heeft een gebruiksaanwijzing, maar als je die eenmaal snapt, heb je een vloer voor het leven. Maar waar moet je dan eigenlijk op letten?

DO

1. Kijk goed naar de functie van de ruimte waar de vloer komt te liggen

Het gebruik van de ruimte waar de vloer komt te liggen, bepaalt doorgaans welke steensoort daar het beste is. Een entree vraagt om een harde en slijtvaste tegel waar vuil relatief weinig vat op heeft, terwijl een badkamer of wellnessruimte om een vloer met een stroef oppervlak vraagt. In de keuken wil je liever niet een tegel waar snel vlekken in trekken en de trap moet moeiteloos duizenden voetstappen kunnen trotseren. Op een schaduwrijk terras kies je liever voor een compacte steen zodat algengroei en groene aanslag veel minder kans krijgen.

Titane 1 1500 1478 85

2. Laat het formaat en legpatroon van de tegels passen in de ruimte

Om de ruimte zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen, is het belangrijk om naar het formaat en het legpatroon van de tegel te kijken. Grote tegels zorgen voor een ruimtelijk en rustig effect. Kleine tegels zorgen vaak voor een gezellige en intieme sfeer. Ook het legpatroon bepaalt het uiteindelijke effect. Rechthoekige tegels kun je in een halfsteens verband leggen of juist recht. Vierkante tegels kun je gewoon recht leggen voor een strakke en moderne uitstraling. Wanneer je ze 45 graden draait, zorgen de diagonale lijnen ervoor dat de ruimte optisch groter lijkt. Je kunt ook kiezen voor verschillende formaten tegels die volgens een bepaald patroon zoals Romaans verband worden gelegd.

IMG 1787 1500 1000 85

3. Kies voor buiten een natuursteensoort die zijn kleur behoudt

Grijze hardsteen is razend populair als terrastegel. In gezoete uitvoering is de steen antraciet van kleur. Onder invloed van het weer, kleurt de terrastegel op den duur weer terug naar de oorspronkelijke muisgrijze kleur. Vind je dit storend, dan kun je de hardsteen regelmatig met een kleurverdiepend impregneermiddel behandelen. Beter nog is het te kiezen voor een steensoort die wel zijn kleur behoudt, zoals basalt of kwartszandsteen. Heb je kleine kinderen, kies dan liever niet voor een donkere kleur terrastegels. Deze absorberen het zonlicht en kunnen in de zomer behoorlijk warm worden. Misschien wel te warm voor kleine kindervoetjes. Kies dan liever voor lichtere soorten die het zonlicht weerkaatst, zoals kwartszandsteen.

Aurelia 1500 900 85 1

4. Ga voor de juiste keuze naar een gespecialiseerd natuursteenbedrijf

Hier hebben ze veel kennis van de eigenschappen van natuursteen en kunnen ze je voorzien van een persoonlijk advies voor een functionele vloer die past bij jouw persoonlijkheid en levensstijl. Neem ook gerust je bouwtekeningen mee. De verkoper kan dan het aantal benodigde vierkante meters uitrekenen.

080721 92 scherper 1500 900 85

DON'TS

1. De vloer kiezen aan de hand van een voorbeeldvloer

Kenmerkend voor natuursteen is het unieke uiterlijk. De variatie in kleur, structuur en glans is ongekend groot. Geen tegel is hetzelfde. Daarom is het niet verstandig om aan de hand van een voorbeeldtegel een vloer uit te kiezen. Zorg ervoor dat je de vloer van jouw keuze altijd op een grote oppervlakte heeft gezien. Nog beter is het om je eigen partij in het magazijn te reserveren.

Himalaya grey Nibo Stone 1500 900 85

2. Zelf de natuursteen vloer leggen

Natuursteen is een natuurproduct, waarbij geen enkele tegel hetzelfde is. Verschillen in maat en dikte kunnen zich voordoen. Gezien deze toleranties, kun je beter een natuursteenzetter de vloer laten leggen. Een ervaren vakman kent de eigenschappen van de steen en zal hier tijdens het leggen rekening mee houden. Zo wordt met zekerheid het mooiste resultaat behaald.

Van  Eikeren 070908 245 1500 900 85

3. De badkamer reinigen met antikalkmiddelen

Sommige natuursteensoorten zoals marmer en hardsteen, bestaan (gedeeltelijk) uit kalk. Bijtende schoonmaakproducten zoals chloor en antikalkmiddelen tasten de kalk aan en etsen in op de toplaag van het natuursteen. Dit geeft lichtere of wit uitgeslagen doffe plekken. Zorg ervoor dat je reinigingsproducten speciaal voor natuursteen gebruikt.

Aurelia 1500 900 85 1

4. Een hoogglans gepolijste marmeren tegel kiezen in een jong gezin

Let bij de keuze van het materiaal op de gezinssamenstelling. Een gezin met jonge kinderen in een eengezinswoning heeft immers heel andere eisen dan een echtpaar op leeftijd in een appartement. Kleine kinderen en een enthousiaste hond zullen moeite hebben met een spiegelgladde vloer. Brengt de hond bergen zand naar binnen, is het beter om te kiezen voor een keiharde vloer zoals tegels van basalt, graniet of kwartsiet. Vooral bij de wat zachtere natuursteensoorten kan zand na verloop van tijd krasjes veroorzaken. Een goede droogloopmat voor de deur houdt het meeste zand al van je vloer. Als je de vloer verder regelmatig stofzuigt of aanveegt, zul je zien dat de vloer door de jaren heen alleen maar mooier wordt. Zelfs na jaren intensief gebruik behoudt het materiaal zijn natuurlijke schoonheid.

Lenssen Sevenum 01 1500 900 85

Super bedrijf. Goede snelle en complete service. Zeer klantvriendelijk en meedenkend. Ik ben enorm blij met de vloer en het bedrijf. Heb ik ooit nog een vloer nodig dan zeker naar Nibo Stone

★★★★★ ★★★★★

Maurice laat je graag alle natuursteen vloeren uit de collectie zien.

Maak een afspraak met hem om alle soorten en mogelijkheden te bekijken.

Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

Blog

Ontdek de elegante Suolo tegelserie bij Nibo Stone

Bij Nibo Stone introduceren we met trots onze nieuwste aanwinst: de Suolo tegelserie. Deze reeks is niet zomaar een…
20 maart 2024

Blog

Parket en vloerverwarming: een warme combinatie

Ben jij op zoek naar een nieuwe houten vloer en wil je weten wat er mogelijk is in combinatie met vloerverwarming? De…
09 februari 2024

Blog

Waarom de Arton één van onze meest populaire vloeren is

Betonlook is hot. Voor op de wand, in accessoires en natuurlijk op de vloer. Onze Asperi-serie past helemaal in het…
15 januari 2024
Klantenreviews Feedback Company
★★★★★ ★★★★★ op basis van 223 beoordelingen
★★★★★ ★★★★★
Dackers
Belangrijk in het aankopen van een vloer is de communicatie met de verkoper en het bedrijf. Samen ga je het traject in om uiteindelijk tot naast een keuze, een mooi resultaat te krijgen. Dit is in onze situatie gelukt en hebben wij een mooie vloer.
★★★★★ ★★★★★
H. van Rees holding
Goed bedrijf ,je wordt goed begeleid met je keuze van vloer en in ons geval een prima oplossing gezocht voor het levertijd probleem, fantastisch mee gedacht en opgelost, super.