Nibo Stone NL

Wat kosten keramische tegels?

25 januari 2017
De Eenvoud 6 Nibo Stone

Keramische vloertegels winnen de laatste tijd veel aan populariteit. Niet voor niets want keramische tegels bieden veel voordelen boven andere vloerbekleding zoals PVC of tapijt. Ze zijn onderhoudsvriendelijk, kunnen in iedere ruimte in huis en de diverse uitvoeringen zijn helemaal van deze tijd. Een keramische tegelvloer is hygiënisch, bijzonder slijtvast en prima te combineren met vloerverwarming. Maar wat kost nou precies de aanschaf van een keramische vloer?

Harold Lenssen Keukens 1500 900 85

De prijs van een keramische vloer is van een aantal factoren afhankelijk. Allereerst natuurlijk van de prijs van de tegels. Ook moet je voor jezelf overwegen of je de tegels zelf wilt leggen of dit door een ervaren vakman wilt laten doen. In dit laatste geval heb je te maken met arbeidskosten. Daarnaast heb je voor het leggen materialen nodig, zoals lijm en voeg. Verder is het zeker de moeite waard om vloerverwarming te overwegen. De aanschafprijs valt reuze mee en vloerverwarming biedt vele voordelen boven verwarming met radiatoren.

Keramisch Parket Nibo Stone 1

Soorten keramische tegels

Voordat gekeken kan worden naar de prijs van keramische tegels, is het belangrijk te onderzoeken om wat voor soort tegels het gaat. Want keramische tegels is eigenlijk een verzamelnaam voor alle soorten tegels die in een oven zijn gebakken. Grofweg kun je de keramische tegels onderverdelen in de volgende soorten:

Terracotta plavuizen

Dit zijn tegels van gebakken klei zonder toevoegingen en zonder glazuurlaag. De tegels hebben een roodbruine, zandkleurige of grijsblauwe kleur en worden ook wel estriken of boeren plavuizen genoemd. De plavuizen zie je veel terug in oude boerderijen waar ze veelal werden gebruikt omdat het een goedkoop materiaal is. De plavuizen zijn niet geglazuurd en poreus. Ze hebben dus een impregneermiddel nodig om ze minder vlekgevoelig te maken. De prijs varieert van € 15 - € 40 per m2.

Terracotta Plavuizen Nibo Stone

Faience tegels

Faience tegels zijn terracotta tegels die voorzien zijn van een waterdichte glazuurlaag. Omdat deze tegels krasgevoelig zijn, zijn ze eigenlijk alleen geschikt voor de wand. De prijs wisselt van € 10 - € 45 per m2.

Cementtegels

Cementtegels bestaan uit cement, zand en water en zijn voorzien van een toplaag van marmerpoeder en kleurpigment. Het cement zorgt als bindmiddel voor de uitharding van de tegels. De tegels worden niet gebakken in de oven en vallen dus eigenlijk buiten de categorie keramische tegels. De tegels hebben veelal verschillende bontgekleurde motieven. De tegels zijn poreus, kras- en vlekgevoelig. Ze moeten na plaatsing dus altijd voorzien worden van een vlekstop. De prijzen liggen tussen de € 60 - € 85 per m2.

Cementtegels Nibo Stone

Grestegels

Grestegels worden gemaakt van een kleisoort die bestand is tegen hoge temperaturen; hieraan worden mineralen toegevoegd. De tegels worden gebakken op een temperatuur die veel hoger ligt dan bij terracotta tegels. Hierdoor versintert het materiaal, wat het heel compact en sterk maakt. Bij grestegels wordt vaker de term porcellanato gebruikt, die verwijst naar de toevoeging van een porseleinaarde wat ook wordt gebruikt bij de productie van porselein. Porcellanato tegels worden onder zeer hoge druk geperst. Grestegels zijn met en zonder glazuurlaag verkrijgbaar. De prijzen van keramische grestegels lopen sterk uiteen, van € 13 tot ver over de € 100 per m2. Over het algemeen kun je stellen: Hoe hoger de prijs, des te hoger de kwaliteit van de tegel. Omdat grestegels de meest verkochte tegels zijn in Nederland, worden meestal deze tegels bedoeld wanneer men over keramische tegels spreekt.

Keramische tegels Nibo Stone 1

Kwaliteit keramische tegels

Tijdens de productie van keramische grestegels kan een lichte afwijking ontstaan in afmeting, vlakheid en kleur. Daarom wordt de kwaliteit van keramische tegels onderverdeeld in gradaties.

1ste keus tegels: geen afwijkingen

2de keus tegels: lichte afwijkingen in de afmeting, vlakheid en/of kleur

3de keus tegels: grotere afwijkingen in de afmeting, vlakheid en/of kleur

Wanneer je kiest voor tegels met een 2e en 3e keus, koop je deze tegels met kortingen die fors op kunnen lopen. Maar als je niet tevreden bent met kleurverschillen of tegels die niet goed op elkaar aansluiten, kies je beter voor 1e keus tegels. Let er bij de aanschaf op dat de 2e en 3e keus ook wel onder de noemer eerste handelskeuze of commerciële keuze worden verkocht.

Betonlook tegels keramisch Nibo Stone 4

Technische eigenschappen verraden ook de kwaliteit

Het is ook goed om naar de technische eigenschappen van de keramische tegels te vragen want die verraden over het algemeen ook iets over de kwaliteit van de keramische vloertegel. Informeer bij de verkoper gerust naar de slijtklasse, de weerstand tegen vlekken of de absorptiewaarde van de tegel. Vanzelfsprekend dragen de tegels een CE-keur. Dat wil zeggen dat de producten zijn getest volgens de voor keramische tegels geldende Europese normen.

Betonlook tegels keramisch Nibo Stone 7

Slijtklasse

Keramische tegels zijn volgens Europese standaardnormen ingedeeld in 5 groepen die iets over de slijtweerstand van de tegels zeggen. Keramische tegels met een slijtklasse 1 zijn eigenlijk alleen bestemd voor ruimten waar men voornamelijk op schoenen met zachte zolen of blote voeten loopt en waar geen zand of andere schurende voorwerpen voorkomen, bijvoorbeeld badkamers en slaapkamers. Klasse 5 is geschikt voor zeer intensief gebruik van de ruimte en waar veel krassend vuil bij komt (bijvoorbeeld ingangen of openbare gebouwen). Wanneer u kiest voor een keramische tegel met een slijtklasse 4 of 5, weet u zeker dat u een krasvaste en slijtvaste vloer in huis haalt. Alle keramische tegels uit het assortiment van Nibo Stone voldoen aan slijtklasse 4 of 5.

Keramisch Parket Nibo Stone 4 1500 900 85

Waterabsorptie en weerstand tegen vlekken

Waterabsorptie geeft de mate van porositeit aan. Tegels met een hele lage absorptiewaarde, zijn ondoordringbaar voor de meeste vloeistoffen. Ook de bestendigheid tegen chemicaliën en de zuurbestendigheid zijn van belang. Bij de weerstand tegen vlekken worden keramische tegels ingedeeld in 5 klassen. Hoe hoger de klasse, hoe gemakkelijker een vlek uit een tegel is te halen. Alle keramische tegels uit ons assortiment voldoen aan klasse 5. Dus als je hond eens een ongelukje heeft gehad of er is een glas wijn omgevallen, is dit heel eenvoudig met warm water schoon te maken.

Mechanische weerstand

De mechanische weerstand zegt iets over hoe goed de tegels bestand zijn tegen druk en buiging. Hoeveel buiging kan de tegel verdragen voordat hij breekt?

Het Leggen Van Terrastegels Nibo Stone 7

Weerstand tegen temperatuurvariaties

Natuurlijk is het bij keramische terrastegels belangrijk dat de tegels vorstbestendig zijn. Maar daarnaast is het belangrijk dat de tegels snelle temperatuurverschillen kunnen verdragen. Een thermische schok kan schade veroorzaken zoals het loskomen of barsten van de tegels.

Slipweerstand

In sommige gevallen kan het van belang zijn om te kijken naar de slipweerstand. De vloer mag niet te glad zijn, maar ook niet te stroef. Een van de methodes om dit te testen wordt uitgedrukt in een R waarde. Houd er wel rekening mee dat tegels met een hoge anti slipwaarde zijn meestal een stuk lastiger te reinigen. Belangrijk om mee te nemen in uw overweging bij tegels voor de badkamer.

Betonlook tegels keramisch Nibo Stone 11

De prijs van keramische tegels

Zoals je ziet, zijn er diverse factoren die de kwaliteit en daarmee ook de prijs van keramische tegels bepalen. Laat je dus goed informeren door een ervaren vakman, zodat je geen appels met peren aan het vergelijken bent.

Arbeidsloon

Overweeg goed of je de vloertegels zelf wilt gaan leggen of dit liever overlaat aan een tegelzetter. Zeker bij keramische tegels van groot formaat adviseren wij om een bekwaam tegelzetter in te huren. De tegels van formaten van 60 x 60 cm of groter zijn vaak moeilijk te hanteren. Daarnaast worden ze vaak met een smalle voeg geplaatst ook dat vraagt om vakmanschap. Een ervaren tegelzetter ziet in één oogopslag hoe de tegels het beste over de ruimte kunnen worden verdeeld, inclusief lastige hoekjes of leidingwerk. Ook zal hij rekening houden met een goede verdeling van de spanning op de vloer en waar nodig uitzettingsvoegen aanbrengen. Hij beschikt over het juiste vakkundige gereedschap en werkt snel en netjes. Je zit nooit langer in de rotzooi dan nodig is en mocht er onverhoopt iets mis gaan, direct of in de komende jaren, dan kun je erop rekenen dat het voor jou wordt opgelost.

Het Leggen Van Terrastegels  Nibo Stone 3 1500 900 85 1500 900 85

Bij het inhuren van een tegelzetter wordt meestal gekozen voor een arbeidsloon per m2. Er kan ook een vast bedrag voor de totale klus of een uurtarief worden afgesproken. In de eerste twee gevallen weet je van te voren precies wat je kwijt bent, ook al valt de klus misschien tegen en duurt het allemaal wat langer dan verwacht. Een tegelzetter vraagt wel vaker een meerprijs voor een groot formaat tegels. Ook wanneer de tegels in een bepaald motief gelegd moeten worden, stijgt het loon van de tegelzetter.

Materiaalkosten

Een tegelzetter heeft legmaterialen nodig zoals lijm, voegmaterialen en kit. Sommige tegelzetters hebben deze materiaalkosten in het arbeidsloon inbegrepen, dus het is wel even handig om hiernaar te informeren. Ook zijn er tegelzetters die voorrijkosten door berekenen aan de klant. Meestal is dit een prijs per kilometer. Informeer hiernaar bij je tegelzetter.

Nibo  Stone  Jk  Vloerverwarming 1000 600

Vloerverwarming

Keramische tegels kunnen koud aanvoelen zonder vloerverwarming, dus het is wel verstandig om de aanschaf van vloerverwarming mee te nemen in de kostprijs van je vloer. Vloerverwarming heeft nog meer voordelen als alleen geen koude voeten meer. Het zorgt voor een gelijkmatige verwarming van de totale ruimte en is onzichtbaar. Je hebt geen storende radiatoren meer. Er is sprake van een betere luchtvochtigheid en er is minder stofcirculatie. Ook bespaar je met vloerverwarming al snel op de stookkosten.

Kies je voor vloerverwarming als hoofdverwarming in een woonkamer van 60 m2, ligt de prijs rond de € 1500-€2000. Wanneer er wordt gekozen voor bijverwarming, ligt de prijs een paar € 100 lager.

Het totaalplaatje

Zoals je ziet zijn de kosten van een keramische vloer opgebouwd uit diverse componenten. Laat je vooral goed informeren door een erkend vakman, zoals de deskundige verkoopadviseurs in onze showrooms. Zo ben je altijd verzekerd van het beste resultaat.

Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

Blog

Ontdek de elegante Suolo tegelserie bij Nibo Stone

Bij Nibo Stone introduceren we met trots onze nieuwste aanwinst: de Suolo tegelserie. Deze reeks is niet zomaar een…
20 maart 2024

Blog

Parket en vloerverwarming: een warme combinatie

Ben jij op zoek naar een nieuwe houten vloer en wil je weten wat er mogelijk is in combinatie met vloerverwarming? De…
09 februari 2024

Blog

Waarom de Arton één van onze meest populaire vloeren is

Betonlook is hot. Voor op de wand, in accessoires en natuurlijk op de vloer. Onze Asperi-serie past helemaal in het…
15 januari 2024
Klantenreviews Feedback Company
★★★★★ ★★★★★ op basis van 223 beoordelingen
★★★★★ ★★★★★
Koen Oosterbaan
Goede afspraken over levering en bemiddeling met de legger.