Nibo Stone

Het schoonmaken van tuintegels

16 maart 2019  |  Keramische tegels, Schoonmaken, Terrastegels
Nibo Stone Natuursteen Terrastegels 6

Nu het lentezonnetje zich steeds vaker laat zien, ontwaakt de tuin langzaam uit zijn winterslaap. Bij de meeste mensen begint het te kriebelen om hun tuin eens goed onder handen te nemen en klaar te maken voor de komende zomer. Want of je nu een betonnen -, natuursteen -, of keramische terras hebt, onder invloed van regen, wind, bladeren en minder zonuren krijgen mos en algen in de wintermaanden de kans om een groene aanslag op je terrastegels achter te laten. Tijd dus om ook het terras eens grondig schoon te maken.

Nibo  Stone Keramische Terrastegels 1

Er zijn diverse reinigers bij het tuincentrum of de bouwmarkt verkrijgbaar die groene aanslag verwijderen. Over het algemeen zijn dit reinigers die niet schadelijk zijn voor gras en planten en veilig op je natuursteen tuintegels kunnen worden toegepast. Test het product wel altijd eerst op een klein stukje van je terras om te zien of er geen verkleuringen of andere schade optreedt.

Ook kun je de terrastegels reinigen met Nibo Stone natuursteen Strip. Dit is een middel dat speciaal is ontwikkeld voor de snelle en grondige verwijdering van oud en hardnekkig vuil en is veilig te gebruiken op iedere soort natuursteen terrastegels. Je kunt het middel verdund of onverdund aanbrengen, al naar gelang de vervuiling van je tuintegels. Laat het middel goed inweken, maar laat het niet opdrogen. Je kunt dit dus het beste doen bij bewolkt en droog weer. Daarna schrob je de terrastegels en spoel je deze goed na met schoon water. Anders verdeel je immers gewoon het vuil weer over de tegels. Een fles van 1 liter is voldoende voor ongeveer 15m2.


Nibo  Stone Keramische Terrastegels 2

BEN VOORZICHTIG MET HUISMIDDELTJES

Er bestaan heel wat huis- en tuinmiddeltjes om de problemen met mos- en algengroei aan te pakken, maar ben hier voorzichtig mee. Witte azijn of bleekwater lossen niet alleen de algen op, maar kunnen lelijke vlekken achter laten. Ook is met name die laatste niet erg bevordelijk voor de zich net ontluikende planten in je borders.

Nibo  Stone Natuursteen Terrastegels 1

EEN HOGE DRUKREINIGER IS IN DE MEESTE GEVALLEN NIET AAN TE RADEN

Ben ook voorzichtig met een hoge drukreiniger, want met een te krachtige straal kun je niet alleen je voegen beschadigen, maar bestaat ook de kans dat je de poriën van de tuintegels groter en ruwer maakt, waardoor vuil, mos en algen in de toekomst juist een nog beter hechtingsoppervlak krijgen. Alleen de echt harde natuursteensoorten zoals een kwartszandsteen of een kwartsiet kunnen de straal van de hoge drukreiniger prima verdragen. Zet ook dan de hogedrukstraal niet op de meest krachtige stand.

Nibo  Stone Natuursteen Terrastegels 2

HET ONDERHOUD VAN JE TERRASTEGELS

Zijn je tuintegels weer helemaal schoon, dan is het aan te raden om deze regelmatig te schrobben met een natuurzeep, zoals Nibo Stone natuursteen Goudzeep voor terrassen. Het voedende bestanddeel in deze natuurzeep zal zorgen voor bescherming, terwijl de PH-neutrale zeepbestanddelen de reiniging van het terras op zich nemen. Het oppervlak van je tuintegels krijgt een natuurlijk glanzend uiterlijk en de kleurstructuur wordt versterkt.

Goudzeep voor terrassen:

Nu tijdelijk van € 15 voor € 10,00 per liter in onze webshop met code VJR2019

Nibo  Stone Natuursteen Terrastegels 4

GEBRUIK BIJ KERAMISCHE TUINTEGELS GEEN OLIEHOUDENDE REINIGINGSPRODUCTEN

Keramische tegels van goede kwaliteit hebben over het algemeen een lage porositeit, waardoor vuil en vlekken niet kunnen door dringen in de tegel. Juist die lage porositeit vraagt om een reinigingsproduct zonder olie of vetten, want ook die blijven op het oppervlak van de tegel liggen. Als je net je terrastegels hebt schoongemaakt, ziet het er allemaal schoon en fris uit, maar zodra je op het terras gaat leven, zie je voetstappen en vlekken. Heb je je keramische tuintegels schoongemaakt met de verkeerde reinigingsmiddelen, dan zul je eerst die vetlaag moeten verwijderen. Dit kan met een intensiever reiniger zoals Nibo Stone natuursteen Strip.

Nibo  Stone Natuursteen Terrastegels 5

Belangrijk dus om ook bij keramische terrastegels te kiezen voor een juist reinigingsmiddel. De Nibo Stone Reiniger Universeel is prima geschikt voor keramische tuintegels. Hier zitten alleen reinigende componenten in en geen voedende bestanddelen die op de terrastegel kunnen achterblijven. Gebruik niet teveel van het reinigingsmiddel en zorg ervoor dat je het terras altijd goed naspoelt met schoon water.

Nibo Stone Reiniger Universeel:

Nu tijdelijk van € 15 voor € 10,00 per liter in onze webshop met code VJR2019

Nibo  Stone Natuursteen Terrastegels 3

VETVLEKKEN VERDWIJNEN VANZELF UIT JE NATUURSTEEN TUINTEGELS

Vetvlekken in natuursteen zoals hardsteen maken geen schijn van kans. De vlekken blijven oppervlakkig en dringen niet door in de steen. Door de patina vervagen ze na verloop van tijd.

Wie niet kan wachten om regen, weer en wind zijn natuurlijke reinigingswerk te laten doen, kan aan een emmer water 2 lepels ammoniak toevoegen en hiermee de terrastegels goed schrobben. Daarna wel goed naspoelen.

Nibo  Stone Natuursteen Terrastegels 7

KLEUR VERDIEPEN VAN HARDSTEEN TUINTEGELS

Sommige natuursteensoorten zoals Belgisch hardsteen verkleuren onder invloed van zon en regen na verloop van tijd terug naar hun oorspronkelijke kleur. Vind je deze natuurlijke patina niet mooi en heb je liever een donkerder terras, dan kun je je tuintegels beschermen met een kleurverdiepend impregneermiddel. Je kunt het impregneermiddel het beste met een pluisvrije schone doek of wisser aanbrengen. Hoe dunner de laag, hoe mooier het resultaat. Zorg ervoor dat je overvloedig materiaal direct afneemt, want dit kan leiden tot vlekvorming. Breng het middel ongeveer 1 x per jaar opnieuw aan, want onder invloed van de UV straling uit het zonlicht, regen en sneeuw, zal de kleurverdiepende werking na verloop van tijd verdwijnen.

Benieuwd naar onze tuintegels? We hebben een ruim assortiment in onze showrooms in Venlo en Vianen.

Wil je weten hoe je het beste binnen je tegels kunt schoonmaken? Lees onze tips!

Bezoek onze showrooms