Nibo Stone NL

Leisteen vloertegels als blikvanger in je interieur

31 oktober 2015
Himalgrey

Leisteen vloertegels zijn niet alleen populair vanwege hun stoere uitstraling, maar ook dankzij de betaalbare prijs en het onderhoudsvriendelijke karakter. Het is een duurzame vloer die heel geschikt is voor in de woonkamer en keuken, maar ook voor de badkamer of buiten op het terras. Bovendien zijn leisteen vloertegels weinig gevoelig voor krassen en vlekken. Een ideale vloer voor een gezin met kinderen of een enthousiaste hond.

Image2

VAN INDUSTRIEEL TOT MODERN

Of je nu gaat voor een stoere industriële sfeer of juist een heel strak en modern interieur, een leisteen vloer past hier perfect bij. Leisteen vloertegels zijn er in donkere en natuurlijke tinten, afhankelijk van de samenstelling van de vroegere klei. Zo heb je leisteen in rustige donkere tinten zoals donkergroen, donkergrijs, donkerbruin en diepzwart.

Image3

Himalaya grey uit de collectie van Nibo Stone

Wil je een wat levendiger karakter in je interieur, dan kun je ook kiezen voor de wat bontere leisteen die prachtige kleurnuances hebben in okergeel, donkerrood en blauw. Leisteen vloertegels zijn verkrijgbaar in zowel vierkante als rechthoekige maten, van klein tot reusachtige vloertegels.

Image4

Titane uit de collectie van Nibo Stone

VERSTEENDE KLEI

Leisteen komt overal ter wereld voor. Het natuursteen wordt veel gewonnen in verre landen zoals Brazilië en China, maar ook dichterbij zoals in Noorwegen of België.

Leisteen bestaat eigenlijk uit hele dunne laagjes steen en is ontstaat in de natuur doordat klei onder druk in de loop van miljoenen jaren is omgevormd tot een harde steen. Juist die laagjes zijn zo kenmerkend voor leisteen. Ook bij de winning in de groeve wordt gebruik gemaakt van deze gelaagdheid. Grote schollen steen worden handmatig van de rots gespleten. De splijtlaag van de steen, ook wel het breukruwe oppervlak genoemd, wordt vaker niet meer bewerkt en behoudt hierdoor zijn natuurlijke karakter.

Image11

Nathal uit de collectie van Nibo Stone

STROEVE TEGELS

De splijtruwe tegels zijn niet alleen mooi om te zien, maar hebben als voordeel dat de leisteen vloertegels, zelfs wanneer ze nat zijn, stroef blijven aanvoelen. Daardoor glijd je niet makkelijk uit. De tegels zijn daarom niet alleen geschikt voor de woonkamer en de keuken, maar ook als vloer in de badkamer of wellnessruimte. De natuurlijk antislipwaarde van leisteen vloertegels is door geen enkele keramische tegel te evenaren.

Image6

Titane uit de collectie van Nibo Stone

SLIJTVAST

Als leisteen vloertegels met een breukruw oppervlak net gelegd zijn, kan het zijn dat er tijdens de wekelijkse dweilbeurt wat schilfers los komen. Dit is heel normaal en zal ook niet opvallen omdat de laag eronder dezelfde kleur heeft. Uiteindelijk, als je op de harde kern van de leisteen zit, zal dit proces stoppen. Hierna is de leisteen zeer slijtvast.

OOK MET EEN GLAD OPPERVLAK

Leisteen vloertegels worden ook wel in geslepen of gezoete variant geleverd. De oppervlakte van de vloertegel wordt dan met de hand met een steeds fijnere schuurschijf bewerkt tot een effen mat of licht glanzend oppervlak. De structuur en tekening van de leisteensoort komen dan nog meer tot hun recht. Nibo Stone heeft diverse geslepen leisteensoorten in haar assortiment zoals de Cuivre Chaumont, Noir Orel en de Sell Fjordane.

Image7

Noir Orel uit de collectie van Nibo Stone

WARME VLOER

Een belangrijke eigenschap van leisteen vloertegels is dat ze heel gemakkelijk de omgevingstemperatuur aan kunnen nemen. Daarom zijn leisteen vloertegels als vloerbedekking in een verwarmde ruimte beslist geen koude vloer. Doordat de vloertegel uit verschillende laagjes bestaat, blijft de warmte ook lang in de tegel zitten en de opgenomen warmte wordt slechts heel langzaam afgegeven. Hierdoor is de tegel bij uitstek geschikt voor vloerverwarming.

Image8

Mustang vloertegels van Nibo Stone

SCHOONMAKEN IS MAKKELIJK

De meeste leisteensoorten bevatten geen kalk. Hierdoor zijn leisteen vloertegels zeer eenvoudig in het onderhoud. Ook is het materiaal wat vettig en heeft weinig poriën. Schoonmaken van leisteen vloertegels gaat dan ook heel gemakkelijk. Wanneer je de leisteen tegels regelmatig stofzuigt en wekelijks dweilt met een geschikt verzorgingsproduct, heb je eigenlijk geen omkijken naar deze natuursteen.

Image9

Peacock vloertegels van Nibo Stone

VAKMAN AAN HET WERK

Leisteen vloertegels zijn verkrijgbaar in steeds grotere formaten. Om de tegel nog handzaam te houden en om het leggen te vergemakkelijken, worden de tegels vaker aan de onderkant op gelijke dikte gezaagd. Zeker bij de grotere en/of dunnere leisteen vloertegels kan dit problemen opleveren als de tegel niet met de juiste lijm of niet door een vakman wordt gelegd. Door het vocht uit de lijm kan de tegel aan de onderzijde uitzetten. Hierdoor kan de tegel gaan schotelen. Als de tegel weer droogt, trekt deze weer recht. Maar de lijm is dan inmiddels ook al opgedroogd en dan ligt de tegel dus niet goed vast. Om dit soort problemen te voorkomen, adviseren wij altijd om de leisteen vloertegels door een gespecialiseerde natuursteenzetter te laten leggen.

Image10

Noir Orel uit de collectie van Nibo Stone

Wil je de leisteen vloeren in het echt bekijken? Kom dan naar onze showroom in Vianen of Venlo.

Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

Blog

Ontdek de elegante Suolo tegelserie bij Nibo Stone

Bij Nibo Stone introduceren we met trots onze nieuwste aanwinst: de Suolo tegelserie. Deze reeks is niet zomaar een…
20 maart 2024

Blog

Parket en vloerverwarming: een warme combinatie

Ben jij op zoek naar een nieuwe houten vloer en wil je weten wat er mogelijk is in combinatie met vloerverwarming? De…
09 februari 2024

Blog

Waarom de Arton één van onze meest populaire vloeren is

Betonlook is hot. Voor op de wand, in accessoires en natuurlijk op de vloer. Onze Asperi-serie past helemaal in het…
15 januari 2024
Klantenreviews Feedback Company
★★★★★ ★★★★★ op basis van 223 beoordelingen
★★★★★ ★★★★★
Michael
Leuke en vakkundige mensen om mee te werken.
★★★★★ ★★★★★
sunny faassen
Goed geholpen goede service
★★★★★ ★★★★★
Bergers
Prima bedrijf met goede tegelleggers