Nibo Stone NL

Kerst in de keuken

Nibo Stone natuursteen tegels keuken 9

Natuursteen en keramische tegels in de keuken

Met de Kerstdagen voor de deur, zullen we waarschijnlijk weer veel in de keuken staan. Daarom vertellen we in deze blog wat meer over natuursteen en keramische vloeren in de keuken. Want als er tijdens het koken van het kerstdiner etensresten op de grond vallen, is het wel zo handig als je je keukenvloer snel kunt schoonmaken. En je wilt natuurlijk liever niet dat de geknoeide slagroom voor permanente vlekken zorgt. Als er water wordt geknoeid, mag de keukenvloer niet spiegelglad worden. De vloer moet waterbestendig zijn en ook hygiëne speelt een belangrijke rol. Veel natuursteensoorten voldoen aan al deze eisen en daarom is natuursteen hèt materiaal voor de keuken. En natuurlijk zijn keramische tegels ook bij uitstek geschikt voor toepassing in de keuken.

Nibo Stone keramische tegels keuken 8

Voor welke vloer kies jij?

Natuurlijk kies je in de eerste plaats een vloertegel die je mooi vindt. Maar daarnaast is het belangrijk te kiezen voor een praktische vloer. Een keukenvloer is een sterk belopen oppervlak, vooral bij het aanrecht. Kies daarom voor een steensoort met een hoge slijtvastheid. Houdt bij je keuze ook rekening met de porositeit, dan krijgen vlekken geen kans en zijn de tegels makkelijk schoon te maken.

Nibo Stone keramische tegels keuken 1 vierkant

Keramische tegels in de keuken

Een keramische vloer is bij uitstek geschikt voor de keuken vanwege de eigenschappen van het materiaal. Keramische tegels zijn krasvast, vrij van schadelijke stoffen, slijtvast en niet poreus. Vloeistoffen kunnen niet in de tegel dringen en vuil aan de oppervlakte kan eenvoudig gereinigd worden. Net als natuursteen, kunnen keramische tegels prima gecombineerd worden met vloerverwarming. Laat het kerstbezoek maar komen, want jouw vloer kan wel tegen een stootje.

Nibo Stone natuursteen tegels keuken 3

Schoonmaken gaat van een leien dakje

Zoals gezegd zijn er ook vele natuursteen tegels geschikt als keukenvloer, zoals bijvoorbeeld leisteen. Het is een harde, compacte en weinig poreuze vloertegel waar je heel weinig op zult ziet. Een leisteen vloer heeft vaak een typische antraciete leikleur maar is er ook in bontere kleurencombinaties. Kenmerkend voor een leisteen vloer is de gelaagdheid, die het oppervlak stroef maakt, zelfs als je kleine spruit een glas drinken heeft omgegooid. De leisteen vloer is van nature een beetje vettig en heeft weinig poriën dus het schoonmaken zal van een leien dakje gaan. De vloer is wel wat gevoelig voor oppervlakkige krasjes van bijvoorbeeld de stoelpoten, maar die dweil je over het algemeen zo weer weg.

Natuursteen  Tegels  Keuken  Nibostone 3

Belgisch hardsteen in een landelijke keuken

Van oudsher wordt Belgisch hardsteen, ook wel bekend als Arduin of Blauwsteen, veel toegepast als aanrechtblad en vloertegel. Veel mensen kiezen voor deze hardsteen tegels vanwege de karakteristieke en tijdloze uitstraling. Tegenwoordig is de verweerde look een trend, waarbij de hardsteen tegels bij productie speciaal worden behandeld waardoor ze een verouderd uiterlijk krijgen alsof ze uit een eeuwenoud klooster zijn gekapt. Belgisch hardsteen vloertegels in deze verouderde look worden veel toegepast in keukens met een landelijke stijl.

Nibo Stone natuursteen tegels keuken 5

Een hardsteen vloer wordt door de jaren heen alleen maar mooier

Een Belgisch hardsteen vloer bevat kalk en is daardoor gevoeliger voor zuren. Zorg er dus voor dat je het omgestoten glas glühwein direct opneemt en neem de vloer daarna af met water. Vetvlekken trekken na verloop van tijd vaak zelf weer weg uit de tegel. Als je houdt van een vloer die in een stoer en sober interieur zo mooi past, dan dragen eventuele kleine krasjes die in de vloer ontstaan juist bij aan het mooie doorleefde karakter van de vloer. En eigenlijk wordt de vloer door de jaren heen alleen maar mooier.

Natuursteen  Tegels  Keuken  Nibostone 7

Bourgondische Dallen en andere kalkstenen

Kalksteen is de meest voorkomende steensoort en is er in heel veel verschillende uitvoeringen met ieder zijn eigen eigenschappen. Er zijn hele poreuze, zachte soorten en er zijn soorten die qua hardheid te vergelijken zijn met marmer. Ook de oppervlaktebewerking speelt een rol mee in de vlekgevoeligheid van de steen. Er zijn speciale technieken waarmee de poriën van de steen worden dichtgeslepen en de steen hierdoor veel minder gevoelig is voor vlekken. Ook kan de kalksteen vloer met een impregneermiddel of een coatinglaag worden beschermd. Eenmaal behandeld hoef je niet bang te zijn dat de vetspatten die zijn ontstaan tijdens het aanbraden van de kerstkalkoen blijvende schade aan je Bourgondische Dallen zullen achterlaten.

Nibo Stone natuursteen tegels keuken 2

Stroeve vloer voorkomt uitglijden

Kies in de keuken liever niet voor een marmeren vloer met een hoogglans gepolijst oppervlak. Doordat er veel wordt gelopen in de keuken, zullen de vloertegels snel hun glans verliezen door het zand onder de schoenen. Beter is het om te kiezen voor gezoete vloertegels, die niet spiegelglad worden als je de afwas staat te doen. Door de matglans zijn ook krassen minder zichtbaar en minder storend. Bovendien kan een gepolijste vloer gevaarlijk glad worden als er met vloeistoffen geknoeid wordt. Kies liever voor een vloer met een stroever oppervlak.

Nibo Stone keramische tegels keuken 4

Ben je ook op zoek naar een nieuwe tegelvloer in de keuken?

Bezoek een van onze showrooms en ontdek hoeveel keus Nibo Stone heeft in natuursteen en keramische keukenvloeren. Maak wel even een afspraak voor een gratis persoonlijk advies! Ook video-afspraak mogelijk.

Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

Blog

Ontdek de elegante Suolo tegelserie bij Nibo Stone

Bij Nibo Stone introduceren we met trots onze nieuwste aanwinst: de Suolo tegelserie. Deze reeks is niet zomaar een…
20 maart 2024

Blog

Parket en vloerverwarming: een warme combinatie

Ben jij op zoek naar een nieuwe houten vloer en wil je weten wat er mogelijk is in combinatie met vloerverwarming? De…
09 februari 2024

Blog

Waarom de Arton één van onze meest populaire vloeren is

Betonlook is hot. Voor op de wand, in accessoires en natuurlijk op de vloer. Onze Asperi-serie past helemaal in het…
15 januari 2024
Klantenreviews Feedback Company
★★★★★ ★★★★★ op basis van 223 beoordelingen
★★★★★ ★★★★★
Famvan Wezel
Goed geholpen, verkoper nam uitgebreid de tijd! De vloer is vervolgens op de afgesproken tijd geleverd ( goed verpakt) en vervolgens professioneel gelegd. De vloer is prachtig, iedereen die bij ons op bezoek komt zegt, jeetje wat een prachtige vloer ! Naar het allerbelangrijkste, de vloer is heel makkelijk, je ziet er weinig op !
★★★★★ ★★★★★
Marcel
Niets dan goeds. Mooie grote showroom; deskundig advies; en vooral het leggen van de vloer is uitstekend verlopen.