Nibo Stone NL

Kerst in de keuken

NATUURSTEEN TEGELS KEUKEN NIBOSTONE 8

Met de Kerstdagen voor de deur, zullen we waarschijnlijk weer veel in de keuken staan. Daarom vertellen we in deze blog wat meer over natuursteen en keramische vloeren in de keuken. Want als er tijdens het koken van het kerstdiner etensresten op de grond vallen, is het wel zo handig als je je keukenvloer snel kunt schoonmaken. En je wilt natuurlijk liever niet dat de geknoeide slagroom voor permanente vlekken zorgt. Als er water op wordt geknoeid, mag de keukenvloer niet spiegelglad worden. De vloer moet waterbestendig zijn en ook hygiëne speelt een belangrijke rol. Veel natuursteensoorten voldoen aan al deze eisen en is hèt materiaal voor de keuken. En natuurlijk zijn keramische tegels ook bij uitstek geschikt voor toepassing in de keuken.

NATUURSTEEN TEGELS KEUKEN NIBOSTONE 6

Voor welke vloer kies jij?

Natuurlijk kies je in de eerste plaats een vloertegel die je mooi vindt. Maar daarnaast is het belangrijk te kiezen voor een praktische vloer. Een keukenvloer is een sterk belopen oppervlak, vooral bij het aanrecht. Kies daarom voor een steensoort met een hoge slijtvastheid. Houdt bij je keuze ook rekening met de porositeit, dan krijgen vlekken geen kans en zijn de tegels makkelijk schoon te maken.

Keramisch keuken

Keramische tegels in de keuken

Een keramische vloer is bij uitstek geschikt voor de keuken vanwege de eigenschappen van het materiaal. Keramische tegels zijn krasvast, vrij van schadelijke stoffen, slijtvast en niet poreus. Vloeistoffen kunnen niet in de tegel dringen en vuil aan de oppervlakte kan eenvoudig gereinigd worden. Net als natuursteen, kunnen keramische tegels prima gecombineerd worden met vloerverwarming. Laat het kerstbezoek maar komen, want jouw vloer kan wel tegen een stootje.

Nibo Stone 1500

Met deze vloer gaat schoonmaken van een leien dakje

Een natuursteen soort die uitermate geschikt is als keukenvloer is leisteen. Het is een harde, compacte en weinig poreuze vloertegel waar je heel weinig op zult ziet. Een leisteen vloer heeft vaak een typische antraciete leikleur maar is er ook in bontere kleurencombinaties. Kenmerkend voor een leisteen vloer is de gelaagdheid, die het oppervlak stroef maakt, zelfs als je kleine spruit een glas drinken heeft omgegooid. De leisteen vloer is van nature een beetje vettig en heeft weinig poriën dus het schoonmaken zal van een leien dakje gaan. De vloer is wel wat gevoelig voor oppervlakkige krasjes van bijvoorbeeld de stoelpoten, maar die dweil je over het algemeen zo weer weg.

Natuursteen  Tegels  Keuken  Nibostone 9

Vlekken en krassen maken geen kans bij keihard kwartsiet

Een kwartsiet vloer is qua eigenschappen vergelijkbaar met een leisteen vloer, maar is over het algemeen wat ruwer. Dit ruwe karakter vraagt wel om een goede schrobber om het vuil los te maken. Daarentegen kun je rustig de kids laten uitleven aan de keukentafel met het versieren van de kerstkoekjes. Vlekken en krassen maken geen kans bij deze vloer.

Belgisch hardsteen in een landelijke keuken

Van oudsher wordt Belgisch hardsteen, ook wel bekend als Arduin of Blauwsteen, veel toegepast als aanrechtblad en vloertegel. Veel mensen kiezen voor deze hardsteen tegels vanwege de karakteristieke en tijdloze uitstraling. Tegenwoordig is de verweerde look een trend, waarbij de hardsteen tegels bij productie speciaal worden behandeld waardoor ze een verouderd uiterlijk krijgen alsof ze uit een eeuwenoud klooster zijn gekapt. Belgisch hardsteen vloertegels in deze verouderde look worden veel toegepast in keukens met een landelijke stijl.

NATUURSTEEN TEGELS KEUKEN NIBOSTONE 3

Een Belgisch hardsteen vloer bevat kalk en is daardoor gevoeliger voor zuren. Zorg er dus voor dat je het omgestoten glas glühwein direct opneemt en neem de vloer daarna af met water. Vetvlekken trekken na verloop van tijd vaak zelf weer weg uit de tegel.

Ook is Belgisch hardsteen niet zo hard als de naam doet vermoeden. Hardsteen is hard, maar niet zo hard dat er geen krasjes in komen. Als je houdt van een vloer die in een stoer en sober interieur zo mooi past, dan dragen deze krasjes juist bij aan het mooie doorleefde karakter van de vloer. En eigenlijk wordt de vloer door de jaren heen alleen maar mooier.

NATUURSTEEN TEGELS KEUKEN NIBOSTONE 2

Bourgondische Dallen en andere kalkstenen

Kalksteen is de meest voorkomende steensoort en is er in heel veel verschillende uitvoeringen met ieder zijn eigen eigenschappen. Er zijn hele poreuze, zachte soorten en er zijn soorten die qua hardheid te vergelijken zijn met marmer. Ook de oppervlaktebewerking speelt een rol mee in de vlekgevoeligheid van de steen. Er zijn speciale technieken waarmee de poriën van de steen worden dichtgeslepen en de steen hierdoor veel minder gevoelig is voor vlekken. Ook kan de kalksteen vloer met een impregneermiddel of een coatinglaag worden beschermd. Eenmaal behandeld hoef je niet bang te zijn dat de vetspatten die zijn ontstaan tijdens het aanbraden van de kerstkalkoen blijvende schade aan je Bourgondische Dallen zullen achterlaten.

NATUURSTEEN TEGELS KEUKEN NIBOSTONE 10
NATUURSTEEN TEGELS KEUKEN NIBOSTONE 7

Kies in de keuken liever niet voor een marmeren vloer met een hoogglans gepolijst oppervlak. Doordat er veel wordt gelopen in de keuken, zullen de vloertegels snel hun glans verliezen door het zand onder de schoenen. Beter is het om te kiezen voor gezoete vloertegels, die niet spiegelglad worden als je de afwas staat te doen. Door de matglans zijn ook krassen minder zichtbaar en minder storend.

NOIR OREL INTERIEUR 2
Nibo Stone Houtlook Wood
NATUURSTEEN TEGELS KEUKEN NIBOSTONE 4

Ben je ook op zoek naar een tegelvloer voor in de keuken? Bezoek een van onze showrooms en ontdek de mogelijkheden in natuursteen en keramiek.

Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

Blog

La Racholle - bijzondere Bourgondische Dallen

La Racholle is ongetwijfeld het paradepaardje uit onze collectie. Schitterende natuursteen tegels in ingetogen beige en…
18 oktober 2021

Blog

Hoe herken je een professionele tegelzetter?

Bij het leggen van je vloertegels komen een aantal aspecten kijken die van belang zijn om tot het mooiste eindresultaat…
01 oktober 2021

Blog

Binnenkijker: Volledig gestripte villa met gerecyclede bijzondere vloer

Na vijf jaar in Hong Kong te hebben gewoond, vonden Bregje van Bragt en haar man Joost Smeets het tijd om met hun vier…
02 september 2021
Klantenreviews Feedback Company
★★★★★ ★★★★★ op basis van 130 beoordelingen
★★★★★ ★★★★★
Anoniem
Fijn bedrijf waar we profecioneel zijn geholpen . Goed advies en geleverd volgens afspraak.
★★★★★ ★★★★★
Jenalyn
Geslaagd voor mooie plavuizen!
★★★★★ ★★★★★
de Haas
Goede ervaring. Komen afspraken netjes na en geven een goed advies.