Nibo Stone NL

Puur vakmanschap sinds 1923

24 september 2016

Wist je dat Nibo Stone al sinds 1923 bestaat? Misschien nog wel langer, maar we weten zeker dat de familie van Nieuwenborg al met het polijsten en slijpen van natuursteen bezig was in 1923 door onder andere een rekening die stamt uit die tijd.

Rekening uit 1923

Als ik Van Nieuwenborg senior vraag naar de verhalen van vroeger begint hij te vertellen en weet hij haast niet meer van ophouden. In al zijn verhalen klinkt de passie en liefde voor het steenhouwersvak.

In 1923 polijstten we al natuurstenen vensterbanken en nu nog steeds is dit een product dat dagelijks in grote aantallen onze steenhouwerij in Venlo verlaat voor levering aan de aannemerij. Maar in de loop van de afgelopen eeuw hebben we al heel wat meer uitdagende en gecompliceerde projecten van zowel woning- als utiliteitsbouw op onze naam staan.

Restauratie van kerken

Zo was het familiebedrijf na de Tweede Wereldoorlog betrokken bij de restauratie van gebouwen, met name kerken die waren beschadigd door bombardementen in de oorlog. Veel van de kerken langs de Maas en de Waal werden aan de buitenzijde gerestaureerd door de familie van Nieuwenborg, zoals de kerken van Zaltbommel, Nijmegen en Ysselsteyn. Ook werd Natuursteenhandel en Steenhouwerij van Nieuwenborg (zo luidde destijds de naam van het bedrijf) gevraagd voor de restauratie van de Martinitoren in Groningen. De toren, die is opgetrokken uit Bentheimer zandsteen, onderging een ingrijpende restauratie van de hele toren, die duurde van 1936 tot 1948. Nibo Stone leverde het natuursteen.

Renovatie van het priesterkoor

Toen de restauratiewerken op hun einde kwamen, werden we eind jaren ‘60 regelmatig gevraagd voor de renovatie van met name het priesterkoor in diverse kerken. Eén van de meest zichtbare veranderingen van de verregaande liturgische hervormingen uit die tijd was dat de priester, die tot dan toe met zijn rug naar de gelovigen de mis had opgedragen, zijn gezicht nu naar de gelovigen keerde. Om dit mogelijk te maken werd het priesterkoor volledig gerenoveerd, waarvoor Nibo Stone natuursteen tegels, traptreden, en bijvoorbeeld het natuursteen voor het altaarblok leverde.

500 vrachtwagens met natuursteen

Een ander bijzonder project waar we bij betrokken waren was de uitbreiding van het museumpark Orientalis in Gelderland eind jaren ‘70, dat toendertijd nog Bijbels Openluchtmuseum; Heilig Land Stichting heette. Maar liefst 500 vrachtwagens met blokken en platen Franse kalksteen werden geleverd voor de aanleg van bestrating en de bouw van nieuwe huizen in het park.

Nibo Stone naturstein Projekt Heilige Landstichting 1

- Museumpark Orientalis, Heilige Landstichting -

Vensterbanken en dorpels van natuursteen

Opa van Nieuwenborg had nog veel meer ideeën hoe hij zijn bedrijf in de markt kon zetten. Zo introduceerde hij natuursteen vensterbanken en raamdorpels voor eenzelfde prijs als de toen veel voorkomende keramische vensterbanktegels en raamdorpeltegels. Dit was mogelijk dankzij de vergevorderde ontwikkeling van het productieproces in de werkplaats in Venlo-Blerick.

Ook zette hij als eerste in Nederland hardsteen buitendeurdorpels in de markt, die een duurzame vervanging werden voor de houten onderdorpels van die tijd.

Deze bouwelementen vonden gretig aftrek bij de grote bouwbedrijven, die met name begin jaren tachtig grote nieuwbouwprojecten uitvoerden zoals de bouw van complete wijken of grote gebouwen. Bouwprojecten van tussen de 250 en 300 woningen waren in die tijd geen uitzondering. Als u in een woning uit die tijd woont, is de kans groot dat er een dorpel of vensterbank van Nibo Stone in ligt!

Nibo Stone naturstein Fensterbanke
Nibo Stone naturstein project VCS

Levendige gevels

Vanaf medio jaren negentig zijn we ook platen voor gevelbekleding gaan leveren in tal van natuursteensoorten zoals graniet, hardsteen en kalksteen. Er staan flink wat gebouwen in Nederland met een natuurstenen gevel van Nibo Stone.

Nibo Stone Natuurstein Projekt Leeuwenveld

- Leeuwenveld, Weesp -

Schat aan kennis

En zo werd in de loop van de afgelopen eeuw het werkgebied van onze productie steeds verder uit gebreid. De kennis en de expertise die daarbij werd opgebouwd, wordt van generatie op generatie over gedragen. Inmiddels is al de vierde generatie uit de familie in het bedrijf aan het werk.

Nibo Stone naturstein Projekt Winkelzentrum Den Bosch

Nibo Services

Vanaf 2010 hebben we de ondersteuning middels onze bouwtechnische ervaring wat meer geprofessionaliseerd door de oprichting van Nibo Services. Van engineering tot en met montage wordt volledig door ons verzorgd. Zo leverden wij het natuursteen dat door ons werd verwerkt in o.a. Centrumplan Vughtse Hart in Vught, Winkelcentrum Arena in Den Bosch, Intercity Hotel Enschede en Resort Maastricht.

Studio Baan Enschede Nibo Stone 7

Neem gerust je bouwtekeningen mee

Ook particulieren kunnen bij ons terecht voor vensterbanken, dorpels of andere maatwerkopdrachten in natuursteen. Ben je een huis aan het bouwen en bezoek je onze showroom voor vloertegels? Neemt u dan vooral ook uw bouwtekeningen mee. Onze verkoopadviseurs denken graag met je mee over de vele toepassingsmogelijkheden van natuursteen in en om jouw woning.

Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

Blog

Ontdek de elegante Suolo tegelserie bij Nibo Stone

Bij Nibo Stone introduceren we met trots onze nieuwste aanwinst: de Suolo tegelserie. Deze reeks is niet zomaar een…
20 maart 2024

Blog

Parket en vloerverwarming: een warme combinatie

Ben jij op zoek naar een nieuwe houten vloer en wil je weten wat er mogelijk is in combinatie met vloerverwarming? De…
09 februari 2024

Blog

Waarom de Arton één van onze meest populaire vloeren is

Betonlook is hot. Voor op de wand, in accessoires en natuurlijk op de vloer. Onze Asperi-serie past helemaal in het…
15 januari 2024
Klantenreviews Feedback Company
★★★★★ ★★★★★ op basis van 223 beoordelingen
★★★★★ ★★★★★
romijn
Prima service bij Nibostone, goed meedenkende mensen en flexibele instelling
★★★★★ ★★★★★
Van Dijk
Netjes geholpen in de showroom. De jongens die de tegels hebben gelegd, hebben het super gedaan!
★★★★★ ★★★★★
Bert
Mooi keramisch parket geleverd, ook kleine nalevering zeer snel geleverd