Nibo Stone

Natuursteen vloertegels kunnen overal!

26 september 2015 Natuursteen tegels
Nibo Stone Natuursteen 2

We horen mensen wel eens zeggen: “Prachtig, zo’n natuurstenen vloer! Maar bij ons gaat dat helaas niet, want we hebben een houten ondervloer…” Deze misvatting helpen we graag de wereld uit. Over het algemeen kunnen natuursteen vloertegels worden toegepast in iedere ruimte en op iedere ondergrond.

Natuursteen vloertegels kunnen gelijmd worden of in cement gelegd worden. Marmeren vloertegels en tegenwoordig veel splijttegels zoals leisteen vloertegels worden vaak op dikte gefreesd en zijn goed te lijmen. In dit geval wordt de natuursteen vloertegel met een dunne lijmmortel op de bestaande cementdekvloer geplakt. Splijttegels die niet op dikte gefreesd leverbaar zijn, kunnen toch vaak goed verlijmd worden, omdat kleine dikteverschillen kunnen worden opgevangen door speciale middelbedlijmen.

Nibo  Stone Natuursteen (8)

Op een laag oude tegels of plavuizen

Natuursteen vloertegels kunnen prima op een bestaande vloer zoals oude plavuizen worden gelegd. De vloer wordt dan eerst met een egalisatiemortel vlak gemaakt en daarna worden de natuursteen vloertegels met een speciale natuursteenlijm aangebracht. Op die manier voorkomt u een hoop breekwerk en rommel. U heeft hiervoor maximaal 2,5 cm hoogte nodig (inclusief de dikte van de nieuwe tegel).

Aurelia

Op een houten ondervloer

Natuursteen vloertegels kunnen ook op een houten ondervloer worden gelegd. Er wordt dan eerst een speciale ondervloer aangelegd die het gewicht van de nieuwe vloertegels gelijkmatig over het vloeroppervlak verdeeld. Het voordeel van deze ondervloer is dat de constructie van de houten vloer niet verzwaard hoeft te worden.

Nibo  Stone  Interieur 39

In een flat of een appartement

In een flat of appartement heeft u te maken met de onderburen. Als u ze liever te vriend wilt houden, is het mogelijk de natuursteen zwevend te laten leggen op een geluiddempende ondervloer. Dit samengestelde materiaal isoleert niet alleen contactgeluid naar de aangrenzende woningen, maar absorbeert ook het akoestische geluid in je eigen flat. Vraag voor de zekerheid wel even bij de VVE na of er specifieke regels zijn voor uw appartementengebouw.

Nibo  Stone Natuursteen (7)

Met dunne opbouwlaag

Natuursteen vloertegels hebben over het algemeen een dikte tussen de 15 en 20 mm. Wanneer de natuursteen vloertegel op de bestaande cementdekvloer wordt gelijmd, heeft u hiervoor een lijmlaag nodig van maximaal 5 mm. In de meeste gevallen levert een totale hoogte van 2,5 cm geen problemen op. Heeft u minder ruimte voor de opbouwlaag, dan kunt u uitwijken naar gekalibreerde vloertegels. Dit zijn tegels die exact op dikte zijn gemaakt. Deze zijn vaak dunner, tussen de 10 en 18 mm. Ook kunt u kiezen voor de natuursteen vloertegels uit onze Crown Collection. Deze tegels hebben een toplaag van 100% natuursteen, maar zijn voorzien van een keramische onderlaag en zijn slechts 13 mm dik. Ze kennen nauwelijks maattolerantie waardoor volstaan kan worden met een dunner lijmbed.

Nibo  Stone Natuursteen (4)

In combinatie met vloerverwarming

Natuursteen vloertegels worden vaak gelegd in combinatie met vloerverwarming voor extra comfort. Natuursteen is hiervoor uitermate geschikt, want het is een echte warmte-accu. Zijn de natuursteen vloertegels eenmaal warm, dan geven ze de opgeslagen warmte heel langzaam vrij. Dat levert al snel een besparing in de energiekosten, die kan oplopen tot wel 25%. Daarnaast is er bij vloerverwarming sprake van een betere luchtvochtigheid en is er minder stofcirculatie en dus minder kans op huisstofmijt.

Nibo  Stone Natuursteen (3)

Natuursteen buiten

Buiten heeft u te maken met verschillende grondsoorten. Een degelijke fundering is hier heel belangrijk. Vuistregel is dat hoe minder draagkrachtig de bestaande ondergrond is, hoe zwaarder en dikker de funderingslaag moet zijn, om verzakking te voorkomen. Ook is het belangrijk om de funderingslaag te voorzien van een goede drainage, zodat het regenwater weg kan. Houdt ook rekening met de verwachte belasting (druk). Een oprit voor auto’s vraagt om een stevigere fundering dan een tuinpad waar u alleen over heen loopt.

Nibo  Stone Natuursteen (1)

Natuursteen kan dus overal. Het is alleen wel belangrijk dat u zich goed laat informeren door een specialist op dit gebied. Samen kunt u dan uw persoonlijke situatie bekijken en kan het juiste advies worden afgegeven. Dan bent u zeker van het mooiste resultaat en een vloer waar u jarenlang onbezorgd op kunt leven.

Bezoek onze showroom