Nibo Stone

Hoe kunt u grote tegels leggen?

27 maart 2017 Keramische tegels, Tegels leggen

Het leggen van grote tegels is een behoorlijk uitdagende klus. Een klus die veel geduld, vakkundigheid en een hoge mate van zorgvuldigheid vergt. Ook fysiek is het leggen van grote tegels een vrij zware klus. De vloertegels wegen behoorlijk zwaar en zijn door de grote afmetingen moeilijk te hanteren. Om ervoor te zorgen dat u een mooie en egale tegelvloer krijgt waarvan u jarenlang plezier kunt hebben, is het van belang dat u de tegelvloer op een goede manier legt. Hieronder wordt uitgelegd hoe u grote tegels kunt leggen en waarmee u rekening moet houden.

Grote Tegels Leggen 5

Aantal benodigde tegels uitrekenen

Voordat u aan de slag gaat moet u goed uitrekenen hoeveel tegels u voor de vloer nodig hebt. Hierbij moet u rekening houden met de afmetingen van de vloertegels en het verlies dat u krijgt om de tegelvloer passend te krijgen (het snijverlies). Natuurlijk kunt u ervoor kiezen om vloertegels van verschillende afmetingen te gebruiken. Dit maakt de berekeningen alleen nog wat lastiger. Om ervoor te zorgen dat u zeker weet dat u voldoende vloertegels hebt is het vooraf maken van een goed legplan het beste advies. Uiteraard kan Nibo Stone u goed helpen met het uitrekenen van het aantal benodigde vloertegels en het maken van het legplan.

Vloer egaliseren

De ondervloer waarop de vloertegels komen te liggen moet goed geëgaliseerd zijn. Een verschil van zo’n 3 millimeter is het maximale wat acceptabel is. Is het verschil groter dan is het van belang om de ondervloer eerst te egaliseren.

Grote Tegels Leggen 8

Tegels op proef uitleggen

De volgende stap die u zet is het op proef uitleggen van de vloertegels op basis van het vooraf gemaakte legplan. Het beste kunt u van links naar rechts werken en u begint achterin de ruimte en werkt daarvandaan naar de deur toe. Hou bij het proefleggen goed rekening met de voegen die tussen de tegels komen. Er is vrijwel altijd kleurverschil tussen de vloertegels. U gebruikt daarom het proefleggen ook om te bepalen welke tegels u het beste bij elkaar vindt passen. Als u de vloertegels hebt liggen in het patroon dat u wilt hebben, kunt u ze het beste een nummer geven op de achterzijde. Nummer van links naar rechts en van boven naar beneden.

Grote Tegels Leggen 7

Spandraad spannen

Voordat u met het lijmen van de tegels begint, moet u eerst een spandraad spannen op de plek waar u de eerste hele tegel gaat leggen. De spandraad helpt u bij het zo recht leggen van de vloertegels.

Grote Tegels Leggen 6

Hele vloertegels lijmen en leggen

Nu kunt u gaan beginnen met het leggen van de eerste hele vloertegels. U brengt met een troffel de tegellijm aan op de achterzijde van de vloertegel. Deze vloertegel plaatst u in de hoek bij de spandraad. Met een rubberen hamer tikt u daarna de vloertegel aan tot deze vlak en egaal ligt. Hierna plaatst u een voegkruisje op hoek van de vloertegel. De volgende vloertegel plaatst u nu in de andere zijde van het voegkruisje. Bij het leggen van grote vloertegels controleert u elke keer met een waterpas of een rechte houten lat of de tegels vlak liggen en goed aansluiten. U kunt ook gebruik maken van ons tegel levelling systeem dat bestaat uit een plastic strip, een cupje en een tang. De dikte van de strip bepaalt de voegbreedte. De strip heeft aan de onderkant een T-vorm die op de vier hoeken onder en tussen de tegels in de tegellijm wordt gedrukt. Op de strip wordt een cupje geplaatst dat wordt gefixeerd met een speciale tang. Zo komt de tegel op dezelfde hoogte te liggen als de naastliggende tegel. Na het uitharden van de tegellijm kunnen de strips en cups eenvoudig worden verwijderd met een rubber hamer of met wat handig voetenwerk. Het breekpunt onderaan de strip zorgt ervoor dat er geen resten in de voeg achterblijven.

Grote Tegels Leggen 3

Randtegels op maat maken en leggen

Eerst tekent u op de vloertegel exact af wat er afgesneden moet worden. Hou hierbij goed rekening met de voegbreedte. Afhankelijk van het materiaal van de tegel kunt u nu met een tegelsnijmachine of tegelzaag de vloertegel op maat maken. Hierna kunt u de randtegel leggen op de zelfde wijze als de andere tegels. Werkt u op een plek waar er leidingen uit de grond komen voor bijvoorbeeld de verwarming dan moet u hier uiteraard rekening mee houden. U tekent op de tegel goed af wat eruit gezaagd moet worden. Het beste kunt u hiervoor trouwens een speciale mal gebruiken.

Grote Tegels Leggen 1

Voegen van de vloertegels

Voordat u de vloertegels kunt gaan voegen moet u de tegellijm goed laten opdrogen. Meestal duurt dit ten minste 24 uur. Als de tegellijm voldoende uitgehard is kan het voegmiddel met een rubberen spaan aangebracht worden in de voegen. Doe dit met beleid en verwijder daarna het overtollige voegmiddel met een vochtige spons. Hou er rekening mee dat voegmiddel vrij snel uithardt. Laat hierna het voegmiddel uitharden waarna u de waas van het voegmiddel van de tegels kunt verwijderen.

Grote Tegels Leggen 4

Naden afkitten

Het laatste wat gedaan moet worden is het afkitten van naden aan de randen van de tegelvloer. Het beste kan hiervoor een schimmelwerende elastische kit gebruikt worden.

Zoals u heeft kunnen lezen is het leggen van grote vloertegels geen eenvoudige klus. Naast het feit dat het best een zware fysieke klus is, de grote vloertegels zijn zeer zwaar en hebben onhandige afmetingen, vergt het behoorlijk wat vakkundigheid. Als u enigszins twijfelt of u over de vakkundigheid of de fysieke kracht beschikt, is het beste advies om de tegelvloer te laten leggen door een goed en gespecialiseerd bedrijf. Onze verkoopadviseurs kunnen u hierover informeren.