Nibo Stone NL
Foto Historie 3 1500 300 85 C1

De vier generaties

Sinds 1923
Rekening Uit 1923 1000 600 85 C1

Eerste generatie

1923 - De opgaande economische conjunctuur die de korte tijd na de Eerste Wereldoorlog kenmerkte, was in 1920 omgeslagen in een crisis. Toch ziet Toon van Nieuwenborg in die tijd kansen om te starten als zelfstandig ondernemer. Hij opent een kleine steenhouwerij in Venlo waar hij op ambachtelijke wijze natuursteen bewerkt, vooral voor de kerkbouw en -restauratie. Ook houdt hij zich bezig met het maken van grafmonumenten. In die tijd leert hij ook zijn broer Pierre en diens kinderen Tom en Toën het ambachtelijke steenhouwersvak.

Nibo Stone Naturstein Projekt Martinitoren 1500 900 85

Tweede generatie

1952 - Na een moeilijke oorlogsperiode opent neef Toën van Nieuwenborg een steenhouwerij in Blerick (Venlo). De werkzaamheden hebben vooral betrekking op de restauratie van in de oorlog beschadigde bouwwerken. Zo wordt hij betrokken bij de restauratie van de Martinitoren in Groningen. Het gaat hem voor de wind en in 1956 opent hij een grotere steenhouwerij aan de Voltastraat in Venlo met een geavanceerde nieuwe zaagmachine en moderne polijstmachines. Toën verbreedt zijn markt en wordt ook actief in de productie van onder andere natuursteen dorpels en vensterbanken.

Groeve china

Derde generatie

1962 - In 1962 komt Toëns oudste zoon in de zaak. Tom specialiseert zich vooral in het uitbreiden van de productiecapaciteit met de aanschaf van een aantal nieuwe machines. Twee jaar later komt ook zoon John het familiebedrijf versterken. Hij richt zich vooral op de inkoop en handel van natuursteen. John reist veel naar het buitenland, zoals naar India, waar hij een compleet nieuwe productie-unit opzet en bovendien ook meehelpt met de oprichting van een school voor de kinderen van de natuursteenbewerkers. In deze tijd brengt het bedrijf de bekende Anröchter Stein uit Duitsland op de markt, die in heel Nederland bekend wordt als ‘de Nibo Stone’. John reist nog steeds frequent over de hele wereld om de beste stenen naar Nederland te halen.

Maurice 320 260

Vierde generatie

1992 - Marco, de oudste zoon van Tom, komt het bedrijf versterken. Hij specialiseert zich vooral in de verkoop van natuursteen afbouwelementen en in marktverbreding. Hij ontwikkelt bijvoorbeeld een natuurstenen onderdorpel die als eerste in Nederland KOMO-gecertificeerd is. Zijn broer Maurice volgt 3 jaar later. Hij richt zich voornamelijk op automatisering en operationele processen. Maurice leert veel van zijn oom over de inkoop van natuursteen. Later bezoekt hij, alleen of met zijn oom, regelmatig groeves, fabrieken en beurzen over de hele wereld. Tegenwoordig is hij verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de beide vestigingen van het bedrijf.