Nibo Stone

De vier generaties

Sinds 1923

Eerste generatie

1923 - Nederland krabbelt op na de Eerste Wereldoorlog. Koningin Wilhelmina viert haar 25-jarig regeringsjubileum en de eerste publieke radioprogramma’s worden uitgezonden. In Egypte opent Howard Carter het graf van farao Toetanchamon. De opgaande economische conjunctuur die de korte tijd na de Eerste Wereldoorlog kenmerkte, was in 1920 omgeslagen in een crisis. Toch ziet Toon van Nieuwenborg in die tijd kansen om te starten als zelfstandig ondernemer. Hij opent een kleine steenhouwerij in Venlo waar hij op ambachtelijke wijze natuursteen bewerkt. De activiteiten liggen vooral op het gebied van kerkbouw en -restauratie en de vervaardiging van grafmonumenten. In die tijd leert hij ook zijn broer Pierre en diens kinderen Tom en Toën het ambachtelijke steenhouwersvak.

Tweede generatie

1952 - Na een moeilijke oorlogsperiode opent neef Toën van Nieuwenborg een steenhouwerij in Blerick (Venlo). De werkzaamheden hebben vooral betrekking op de restauratie van in de oorlog beschadigde bouwwerken. Zo wordt hij betrokken bij de restauratie van de Martinitoren in Groningen. Het gaat hem voor de wind en in 1956 opent hij een grotere steenhouwerij aan de Voltastraat in Venlo met een geavanceerde nieuwe zaagmachine en moderne polijstmachines. Toën verbreedt zijn markt en wordt ook actief in de productie van onder andere natuursteen dorpels en vensterbanken.

Derde generatie

1962 - In 1962 komt Toëns oudste zoon Tom in de zaak. Tom specialiseert zich vooral in het uitbreiden van de productiecapaciteiten met de aanschaf van een aantal nieuwe machines. Twee jaar later komt ook John, de tweede zoon, het familiebedrijf versterken. Hij richt zich vooral op de inkoop en handel van natuursteen. John verblijft veel in het buitenland. Hij brengt de bekende Jura marmeren platen naar Amerika en is pionier in de voormalige Sovjet-Unie waar hij de aanwezige natuursteen in kaart brengt. Later reist hij naar India, waar hij niet alleen een compleet nieuwe productie-unit opzet, maar ook meehelpt met de oprichting van een school voor de kinderen van de natuursteenbewerkers. In deze tijd brengt het bedrijf de bekende Anröchter Stein uit Duitsland op de markt, die in heel Nederland bekend wordt als ‘de Nibo Stone’. Tot op de dag van vandaag reist John, inmiddels vergezeld door zijn neef Maurice, nog frequent over de hele wereld om de beste natuursteensoorten naar Nederland te halen.

Vierde generatie

1992 - Marco, de oudste zoon van Tom, komt het bedrijf versterken. Hij specialiseert zich vooral in de verkoop van natuursteen afbouwelementen en in marktverbreding. Hij ontwikkelt bijvoorbeeld een natuurstenen onderdorpel die tot op de dag van vandaag als enige in Nederland KOMO-gecertificeerd is. Zijn broer Maurice volgt 3 jaar later. Hij richt zich voornamelijk op automatisering en operationele processen. Maurice leert veel van zijn oom over de inkoop van natuursteen. Later bezoekt hij, alleen of met zijn oom, regelmatig groeves, fabrieken en beurzen over de hele wereld. Tegenwoordig is hij verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de beide vestigingen van het bedrijf.