Nibo Stone NL

Parket en vloerverwarming: een warme combinatie

Ben jij op zoek naar een nieuwe houten vloer en wil je weten wat er mogelijk is in combinatie met vloerverwarming? De parketvloeren die Nibo Stone verkoopt gaan uitstekend samen met vloerverwarming, vloerkoeling en ook met warmte-win installaties. In deze blog geven we je tips en adviezen zodat jij jarenlang plezier hebt van jouw parketvloer in combinatie met vloerverwarming.

Parketenvloerverwarming 5

Kan een houten vloer op vloerverwarming?

Om maar meteen met de belangrijkste vraag te beginnen: kan een houten vloer wel op vloerverwarming? De perceptie dat een houten vloer niet gecombineerd kan worden met vloerverwarming, stamt nog uit de tijd dat er uitsluitend massief houten vloeren bestonden. Een massieve vloer reageert teveel op veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Maar tegenwoordig met lamelparket, dat is opgebouwd uit verschillende lagen, zijn die twijfels achterhaald. Parket op vloerverwarming is juist een ideale combinatie!

Praktijkervaring Parket en Vloerverwarming 03

Waarom kan lamelparket wel met vloerverwarming worden gecombineerd?

Lamelparket is opgebouwd uit een toplaag en een onderlaag. De toplaag is massief hout, de onderlaag is opgebouwd uit kruislings verlijmd mulitplex van berkenhout. Deze samenstelling zorgt voor extra stabiliteit van de planken en beperkt de kans op krimp, uitzetting over vervorming wordt tot een minimum beperkt. De houtsoort van de toplaag is hierbij ook van belang. Eikenhout is veruit het beste geschikt voor vloerverwarming maar ook verschillende soorten tropisch hardhout zoals merbau en teak zijn geschikt. Minder stabiele houtsoorten zoals beuken en essen zijn minder geschikt.

Parketenvloerverwarming 3

Goede warmteoverdracht

Bij vloerverwarming is het in de eerste plaats belangrijk dat de vloer voldoende warmte door laat. Dit wordt uitgedrukt in een Rc-waarde of te wel warmteweerstand. De minimale waarde die noodzakelijk is om een vloerverwarming efficient te gebruiken is 0,13 [m2K/W]. De warmteweerstand van onze parketvloeren ligt op 0,094. Hoe lager de warmteweerstand, hoe korter de opwarmtijd. De warmteweerstand van een PVC vloer ligt nog lager )(ca. 0,07 m2K/W). Maar dan komt er nog een tweede belangrijke factor om de hoek kijken:

Parketenvloerverwarming 2

Hout houdt warmte langer vast

Hout is een isolerend product en houdt warmte langer vast dan dat andere materialen zoals PVC dat doen. Dat komt het energieverbruik en de levensduur van een warmtepomp ten goede. Bij een vloer met een lage weerstand zal de woning sneller opwarmen en zal de warmtepomp uitschakelen. De vloer houdt echter de warmte niet goed vast, dus de warmtepomp zal snel weer moeten inschakelen om de ruimte op temperatuur te houden. Bij een parketvloer is het weliswaar zo dat het langer zal duren voordat de ruimte op temperatuur is en de warmtepomp dus langer aan zal staan, maar omdat de vloer de warmte veel beter kan vasthouden. De warmtepomp kan tot wel drie tot vier keer langer uitgeschakeld blijven dan bij een vloer met lage warmteweerstand.

Bekijk video: Waarom een houten vloer gunstig is bij vloerverwarming

Langere levensduur warmtepomp

Zeker bij goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen is dit heel gunstig omdat daar over het algemeen een goed geïsoleerde vloer in zit waardoor die opgeslagen warmte niet verloren zal gaan maar wordt afgegeven aan de ruimte. En omdat de warmtepomp minder in- en uitschakelmomenten heeft, komt dat de levensduur van met name de compressor heel gunstig is.

Het plaatsen van parket in combinatie met vloerverwarming vraagt extra aandacht bij het installeren. Voordat de vloer gelegd wordt, vindt er een uitvoerige controle plaats. O.a. de volgende aspecten komen aan bod:
  • De vlakheid van de ondervloer
  • Het vochtgehalte van de ondervloer
  • Opstookprotocol
  • De oppervlaktetemperatuur tijdens het opstookprotocol
  • De aanvoertemperatuur van de vloerverwarming
  • Plaatsing van de Fidbox
  • Luchtbevochtiging na plaatsing

Laat je houten vloer plaatsen door een erkend parketteur

Er komt dus wel wat kijken bij het leggen van jouw parketvloer. Zorg ervoor dat zowel de plaatsing als de installatie van de vloerverwarming gebeurt door erkende partijen, dan kun jij lang en zorgeloos genieten van jouw vloer. Bij Nibo Stone kun je terecht voor deze partijen. We werken al jarenlang naar alle tevredenheid samen met Easywarm en hebben eigen parketteurs in dienst.

Banner31 Vloerverwarming en parket

Optimale klimaatbeheersing

Gedurende het jaar heb je in huis te maken met een veranderende luchtvochtigheid. In de winter is de lucht vaak erg droog, in de zomer is deze normaler. Het is juist die droge lucht die niet goed is voor je houten vloer. Dit kan kleine haarscheurtjes of krimpnaden en kieren veroorzaken. Daarom is het belangrijk om het vochtgehalte op peil te houden. Dit kan met een luchtbevochtiger. Er zijn vele soorten luchtbevochtigers. Er zijn zelfs luchtbevochtigers die de lucht filteren zodat schadelijke stoffen en bacteriën worden geëlimineerd. Ook zijn er waterverdampers die automatisch werken.

Parketenvloerverwarming 1

Meet de luchtvochtigheid

Het is belangrijk om de luchtvochtigheid tussen de 50 en 65% te blijven. Met een hygrometer kun je dit meten. Wacht niet te lang met het nemen van maatregelen. Het duurt even voordat de luchtbevochtiger het vochtgehalte weer op peil heeft. Voor een optimale klimaatbeheersing adviseren wij een klimaatpakket bestaande uit luchtbevochtiger, hygrometer en Fidbox.
Een Fidbox controleert continu het warmte- en vochtgehalte. De gegevens kunnen worden uitgelezen via een app op je telefoon. Wanneer je de Fidbox-app opent krijgt je een waarschuwing als er iets mis gaat. Zo kan er snel worden geschakeld en kunnen grote problemen worden voorkomen.

Parket specialist 01

Meer informatie?

Heb je nog vragen of wil je nog meer tips, ga dan naar www.parketenvloerverwarming.nl of bekijk hun video’s op youtube (@parketenvloerverwarming). Nibo Stone is als erkend parketspecialist aangesloten bij dit onafhankelijke informatiecentrum. Ook ben je natuurlijk van harte welkom in onze showroom om je vragen aan onze verkoopadviseurs voor te leggen.

Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

Blog

Ontdek onze Hout Collecties

Bij Nibo Stone begrijpen we dat de keuze voor een houten vloer een belangrijke investering is. Daarom bieden wij drie…
14 juni 2023

Blog

Een houten vloer is een duurzame keuze

Vind jij duurzaamheid belangrijk bij de aanschaf van jouw nieuwe vloer? Dan zit je met een eiken vloer van Nibo Stone…
10 juni 2023

Blog

De nieuwste vloerentrends van 2024

Ben jij benieuwd naar wat hot en trendy is in vloerenland, dan zal dit artikel je inspireren met de nieuwste vloeren…
11 december 2023
Klantenreviews Feedback Company
★★★★★ ★★★★★ op basis van 223 beoordelingen
★★★★★ ★★★★★
miranda
Vriendelijke verkopers, nemen de tijd en mooie showroom. Wij hebben hier onze leisteen vloer gekocht. Wordt medio september geleverd.
★★★★★ ★★★★★
Gerard Bijsterbosch
Zeer tevreden. Goede voorlichting. Goede ervaring met onderaannemers. Echte vaklui