Nibo Stone

Hardsteen tegels; een klassieker onder de natuursteen vloeren

12 september 2015 Natuursteen tegels
Hardsteen Tegels  Nibo Stone 1000 600 1000 600 85 C1

Wie houdt van mooie materialen en graag iets bijzonders in huis wil, kiest voor natuursteen. Natuursteen is er in vele soorten, afmetingen, kleuren, legpatronen en oppervlaktebewerkingen. Kiezen is dan ook niet gemakkelijk met zoveel keus. Het is goed om te kijken naar een aantal aspecten zoals de ruimte waar de natuursteen vloer komt te liggen of de samenstelling van uw gezin. Maar ook de soort is van belang, want iedere steensoort heeft zijn eigen eigenschappen.

In deze blog gaan we in op de verschillende natuursteensoorten. Vandaag gaan we van start met hardsteen.

Hardsteen Nibo Stone 1 1000 600 85 C1

ONTSTAAN VAN HARDSTEEN

Hardsteen is een kalksteen met een uitgesproken blauwgrijze kleur. U ziet in het hardsteen vaak nog veel resten van skeletjes van zeediertjes die miljoenen jaren geleden in ondiepe zeeën leefden. Bij het afsterven bleef hun skelet op de bodem achter en samen met de kalkafzetting die het geheel aan elkaar plakte, vormde zich in de loop van de tijd de blauwe hardsteenlaag. De kleur wordt bepaald door zeer fijn verspreid koolstof.

Hardsteen  Tegels  Nibo  Stone 1 1500 2250 85

SOORTEN HARDSTEEN

Een van de meest bekende soorten is Belgisch hardsteen, ook wel arduin of petit granit genoemd. Dezelfde laag waaruit de Belgische hardsteen wordt gewonnen, komt, na honderden kilometers ondergronds, in Ierland weer naar boven. Deze Ierse hardsteen is iets fijner van structuur en de fossielen zijn over het algemeen wat kleiner en gelijkmatiger verdeeld. Maar ook in landen als China en Vietnam komt de blauwe hardsteen voor. Deze lagen zijn nog ongeveer 150 miljoen jaar ouder dan de hardsteen uit de Belgische Ardennen en hebben daarom weer andere eigenschappen en een ander uiterlijk.

Hardsteen  Tegels  Nibo  Stone 3 1500 2250 85

SOORTEN VLOERTEGELS

Hardsteen vloertegels zijn er in verschillende afwerkingen. Of u nu op zoek bent naar een strakke hardstenen tegel voor in een modern interieur of juist een rustieke verouderde tegel voor in een landelijke sfeer, er is genoeg keus. Ook zijn er diverse verschillende formaten verkrijgbaar.

Hardsteen  Tegels  Nibo  Stone 6 1500 2250 85

EIGENSCHAPPEN VAN HARDSTEEN TEGELS

Vlekgevoeligheid
Omdat hardsteen veel kalk bevat, is het gevoelig voor zuren. Ben dus voorzichtig met agressieve schoonmaakmiddelen en neem gemorst sinaasappelsap zo snel mogelijk op. Een hardstenen vloer kan goed beschermd worden met een impregneerlaag of een waslaag. Gaat er dan een kopje koffie of een glas wijn om, dan kunt u dat met een vochtige doek opnemen en is er niks aan de hand. Mocht er onverhoopt toch een vlek in de vloer komen, dan trekt deze na verloop van tijd vanzelf weer weg.

Hardsteen Nibo Stone 4 1000 1000 85

Krasgevoeligheid
Veel mensen vergissen zich in de hardheid van hardsteen (dat zal wel aan de naam liggen). Hardsteen is hard, maar niet zo hard dat er geen krasjes in komen. Deze krasjes zorgen er juist voor dat een hardsteen vloer een doorleefd karakter heeft en eigenlijk worden de hardsteen vloertegels in de loop der jaren alleen maar mooier.

Buiten toegepast
Hardsteen tegels kunt u prima buiten leggen. U moet er alleen wel rekening mee houden dat de terrastegels na verloop van tijd verkleuren. Dit hoort bij de steen. Hoe lichter de steen, hoe minder dat dit opvalt. Het verkleuren doet overigens niks af aan de kwaliteit.

Hardsteen Nibo Stone 6 1000 1000 85

Nibo Stone heeft een uitgebreide collectie hardsteen tegels voor binnen en buiten. U bent harte welkom in een van onze showrooms in Vianen en Venlo om de hardstenen vloeren te bekijken. Ze liggen gevoegd en wel op grote oppervlaktes zodat u goed de nuances en het levendige karakter van de vloeren kunt zien. Ook kunt u hier terecht voor maatwerk in hardsteen, zoals een hardsteen dorpel of een hardstenen vensterbank.

Bezoek onze showrooms