Nibo Stone NL

Natuursteen tegels, wat kosten die nou eigenlijk?

14 november 2015
Hardsteen nibo stone 31500 900

Natuursteen tegels worden vaak geassocieerd met een hoog prijskaartje. Maar is dat wel terecht? En waarom is de ene tegel zoveel duurder dan de andere? Wat kost het leggen van natuursteen tegels? We zetten alles voor je op een rijtje.

VERSCHILLENDE KWALITEITSKLASSEN

De prijs van natuursteen tegels is sterk afhankelijk van de natuursteensoort en de kwaliteit. Neem bijvoorbeeld tegels van Belgisch hardsteen. Belgisch hardsteen is een blauwgrijze kalksteen en wordt ook wel blauwsteen of Arduin genoemd. Je vindt in Belgisch hardsteen veel fossielen van zeelelies, schelpen, koraal en sponsdieren. Daarnaast vindt je mineralen in de vorm van aders of vlekken. De mate van aanwezigheid van aders, vlekken en fossielen in de tegels zegt iets over de kwaliteitsklasse van de steen en bepaalt mede de prijs van de tegels. De prijs van Belgisch hardsteen tegels varieert dan ook van € 40,- per vierkante meter tot wel € 140,-.

Img 8530

fossiel van honingraat koraal

WINNING IN DE GROEVE

Ook de kosten van de winning, het transport en het aanbod spelen een rol in de prijs van natuursteen tegels. Erg populair in Nederland zijn de zwarte leisteen tegels uit Brazilië. Deze Braziliaanse leisteen wordt ook wel Mustang leisteen, Black Slate, Montauk Black of Graphite slate genoemd. De winning is relatief eenvoudig en het aanbod is groot. Je koopt Mustang leisteen tegels al vanaf € 15,- per m2.

Hardsteen Tegels    Nibo  Stone 1000 1500

Noorse leisteen tegels daarentegen, kennen een ingewikkelde winning die vaak gepaard gaat met erbarmelijke (weers)omstandigheden. Daarnaast is het materiaal schaars. De prijzen van Noorse leisteen beginnen daarom ook pas bij € 150 en kunnen oplopen tot over de € 300 per m2.

VRAAG OOK NAAR DE ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN

Wij vinden het daarbij belangrijk dat er tijdens de winning wordt gelet op de arbeidsomstandigheden waaronder natuursteen wordt gewonnen. Lage lonen, verkapte slavernij of kinderarbeid brengt de prijs van bepaalde soorten natuursteen tegels weliswaar omlaag, maar je moet zich afvragen of je zo’n vloer in huis wilt hebben.

Image8

AFMETING

De afmeting van de tegels telt ook mee in de prijsvorming. Natuursteen tegels zijn verkrijgbaar in vierkante formaten zoals 30 x 30, 60 x 60 tot wel 100 x 100 cm. Ook rechthoekige formaten zoals 60 x 30 cm worden veel toegepast. Wanneer er een vaste breedtemaat is en een wisselende lengtemaat, spreekt men over banen. Over het algemeen geldt dat grote tegels duurder zijn dan kleinere tegels. Banen liggen vaker iets lager in prijs dan vierkante tegels. Kleine tegels of mozaïeken liggen weer hoger in prijsklasse omdat hier in de fabriek meer werk aan is.

Ook de dikte van de tegels speelt een rol mee. Meestal worden natuursteen tegels geleverd in diktes van 1,5 of 2 cm. Tegenwoordig worden de tegels ook dunner geleverd (bijvoorbeeld 1 cm) en zijn dan over het algemeen goedkoper. Let daarbij wel op. Het leggen van dunne natuursteen tegels vereist wel extra kennis van het product en de te gebruiken materialen. Het is niet verstandig dergelijke tegels zelf te leggen. Beter is het een tegelzetter te zoeken die ook veel ervaring heeft met natuursteen. Lees hier meer over het leggen van natuursteen tegels.

01070917    Melun  Tut Groot 1173 1500 85

HOUD REKENING MET DE LEVENSDUUR

Houd bij de aanschaf van een nieuwe vloer ook rekening met de levensduur. Laminaat is goedkoper dan natuursteen tegels, maar een natuursteen vloer gaat veel langer mee. De tegels hebben een zo goed als onbeperkte levensduur en de vloer wordt door de jaren heen eigenlijk alleen maar mooier. Zelfs na jaren intensief gebruik behouden de tegels hun natuurlijke schoonheid. Houd je daar rekening mee, dan zijn natuursteen tegels zelfs goedkoper dan de meeste vloerbedekkingen.

BOUWMATERIALEN

Natuursteen tegels kunnen op verschillende manieren gelegd worden. De keuze is afhankelijk van de ondergrond en de tegels zelf. Het verlijmen van natuursteen tegels heeft de meeste voorkeur, maar dan moeten de tegels wel gezaagd zijn op gelijke dikte. Is de ondergrond wat minder vlak of hebben de tegels dikteverschillen, dan kunnen de natuursteen tegels worden gelegd met een speciale mortellaag of in de specie, een ter plekke bereide laag van zand en cement. Oneffenheden kunnen hiermee opgevangen worden. De gemiddelde prijs voor de bouwmaterialen die gebruikt worden om de natuursteen tegels te leggen, bedraagt ongeveer € 17,50 per m2.

080721 227 Scherper 1500 977 85

LEGLOON

Niet iedere tegelzetter kan natuursteen tegels leggen. De tegels zijn groot en zwaar. Daarnaast moet tijdens het leggen rekening worden gehouden met de gebruikelijke toleranties in maatvoering en diktes. Het verdient dus de aanbeveling een vakman op dit gebied de tegels te laten leggen. Het gemiddelde legloon voor het professioneel laten leggen van een natuursteen vloer gaat vanaf € 42,50 per m2.

Aurelia 1500 900 85

VLOERVERWARMING

Natuursteen tegels zijn bij uitstek geschikt voor vloerverwarming. Vloerverwarming heeft veel voordelen ten opzichte van verwarming door radiatoren. Er is een betere luchtvochtigheid en is er minder stofcirculatie en dus minder kans op huisstofmijt. Vloerverwarming geeft een aangenamere warmte af en er is minder sprake van tocht. Natuursteen heeft de eigenschap warmte goed te kunnen geleiden en lang vast te houden en kan in combinatie met vloerverwarming tot wel 25% besparing opleveren in de energiekosten. Door het ontbreken van (vaak ontsierende) verwarmingselementen zoals radiatoren blijft er meer ruimte over voor het plaatsen en indelen van meubelen.

Heb je al een cement dekvloer, dan kun je de vloerverwarming laten inslijpen. Met een speciale slijpmachine wordt in de bestaande vloer een strak sleuvenpatroon geslepen. Hierin worden de verwarmingsbuizen aangebracht. Deze methode kan op 99% van alle dekvloeren worden toegepast. Het voordeel is dat het niet nodig is om de vloer na het aanbrengen van de verwarmingsbuizen nog extra aan te smeren en de tegels kunnen er direct op verlijmd worden.

Ingeslepen Vv Kopie 2048 2048 85

Is je vloer niet geschikt voor inslijpen? Dan kun je ook kiezen voor traditionele vloerverwarming waarbij op de bestaande laag eerst isolatie wordt aangebracht en daarna montagematten. Op deze bevestigingsnetten worden vervolgens verwarmingsbuizen aangebracht. Hier overheen komt de afwerkvloer.

De prijs van vloerverwarming is afhankelijk van of je de vloerverwarming als hoofd- of als bijverwarming wilt gebruiken. Ook is de te verwarmen oppervlakte van belang voor het aantal groepen dat je nodig hebt. De prijs van ingeslepen vloerverwarming ligt iets lager dan die van gebonden vloerverwarming. Voor een woonkamer van 60m2 moet je tellen op een prijs rond de € 1250 als bijverwarming en € 1500 als hoofdverwarming. Lees meer over vloerverwarming.

Hardsteen Tegels    Nibo  Stone 1000 1500 2 1000 1500 85

SAMENVATTING

Samenvattend kun je concluderen dat er niet één prijs te noemen is voor natuursteen tegels. De prijs is van heel veel factoren afhankelijk en varieert daarom tussen de € 15,00 en ruim € 300 per m2. Natuursteen tegels liggen hiermee binnen vrijwel ieders handbereik. Zorg ervoor dat je de tegels aanschaft bij een goede vakhandel. Dan ben je verzekerd van een goede en duurzame kwaliteit tegels. Ook krijg je dan een objectief advies dat past bij je persoonlijke wensen en levensstijl. Laat de tegels bij voorkeur plaatsen door een gespecialiseerde natuursteenzetter. Zo kun je gegarandeerd jarenlang onbezorgd van je natuursteen tegels genieten.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een natuursteen vloer bij jou thuis. Maak een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs.

Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

Blog

Vieux Carbo, Dé landelijke vloer bij uitstek

Ga jij voor een landelijke woonstijl? Dan val je geheid voor onze Vieux Carbo. Deze ontzettend stoere vloer is niet…
28 juni 2024

Blog

Ontdek de elegante Suolo tegelserie bij Nibo Stone

Bij Nibo Stone introduceren we met trots onze nieuwste aanwinst: de Suolo tegelserie. Deze reeks is niet zomaar een…
20 maart 2024

Blog

Parket en vloerverwarming: een warme combinatie

Ben jij op zoek naar een nieuwe houten vloer en wil je weten wat er mogelijk is in combinatie met vloerverwarming? De…
09 februari 2024
Klantenreviews Feedback Company
★★★★★ ★★★★★ op basis van 277 beoordelingen
★★★★★ ★★★★★
Lilian Steendijk
Goed advies voor de Asperi tegels. We zijn er erg blij mee
★★★★★ ★★★★★
F. Meeboer
Prachtige vloer, zeer tevreden, deskundige legger, afspraken allemaal goed nagekomen
★★★★★ ★★★★★
Sacha Vracaric
Aankoop, planning en plaatsing is prima verlopen! De heren van Frijsteen hebben perfect werk geleverd, snel en zeer vakkundig. De enige verbeterpunten en stukje service voor Nibostone, gezien de hoge kosten van de mooie vloer, zijn: - Afvoeren van de pallet en het afval van de tegels zou een mooi pluspunt zijn om de klant te ontzorgen. - De vloer ontdoen van de cementsluier voor de klant.Hiermee zou Nibostone echt van voor tot achter hun service prima geregeld hebben!
Algemeen
Kantoor
Postadres

Reubenberg 25
6071 PS Swalmen

Openingstijden
Ma - vrij
8.30 - 17.00
Wk 31-32-33
gesloten
Showroom Vianen
De Limiet 3r-3s
4131 NR Vianen
Openingstijden
Maandag
10:00 - 17:00
Dinsdag
10:00 - 17:00
Woensdag
10:00 - 17:00
Donderdag
10:00 - 17:00
Vrijdag
10:00 - 17:00
Zaterdag
10:00 - 16:00
Zondag
11:30 - 16:00

13 & 14 juli ivm 60-jarig jubileum gesloten

Showroom Venlo
Floralaan 1
5928 RD Venlo
Openingstijden
Maandag
gesloten
Dinsdag
08:30 - 17:00
Woensdag
08:30 - 17:00
Donderdag
08:30 - 17:00
Vrijdag
08:30 - 17:00
Zaterdag
10:00 - 16:00

13 juli ivm 60-jarig jubileum gesloten

In augstus di-vrij: 10:00-17:00u, za: 10:00-16:00u