Nibo Stone NL

Natuursteen of keramiek? Het blijft een kwestie van smaak

LOUVRE Lenssen Keukens jpg

Elk interieur begint bij de keuze van de vloer. De vloer beslaat een groot oppervlak en is daarmee heel bepalend voor de uitstraling van je woning. Vaak wordt er gekozen voor tegels vanwege het gemakkelijke onderhoud en de lange levensduur. Maar dan ben je er nog niet. Want wat is nou beter? Een keramische of een natuursteen vloer?

Naast je persoonlijke smaak is het belangrijk te kijken naar de functionaliteit van de vloer. In welke ruimte komt de vloer? Hoe is de gezinssamenstelling? Welke verwachtingen heb je van een tegelvloer? Bij die keuzes is het goed om de voor- en nadelen van plavuizen af te wegen tegen die van natuursteen tegels.

Noir Vignan

Noir Vignan - natuursteen tegels uit de collectie van Nibo Stone

Natuurproduct

Natuursteen is een natuurproduct. Het wordt gewonnen in groeves in grote blokken en in fabrieken tot tegels gezaagd en verder bewerkt. De variatie in kleur, structuur en glans is ongekend groot. Geen natuursteen tegel is hetzelfde. Iedere tegel is een schilderijtje. De natuur laat zich immers niet kopiëren. Natuursteen is een puur en authentiek product dat door zijn eindeloze mogelijkheden en duurzame karakter blijft verleiden.

Massaproductie

Keramische tegels worden gemaakt uit een kleimengsel dat onder druk in vorm wordt geperst en bij hoge temperaturen wordt gebakken. Tegenwoordig worden er keramische tegels gemaakt aan de hand van echte natuursteen voorbeelden en deze zijn best wel natuurgetrouw. Maar bij het keramische productieproces gaat het altijd om massaproductie. Als je een grotere vloeroppervlakte met keramische tegels bedekt, zul je uiteindelijk toch het repeterende patroon in de vloer terug zien wat zorgt voor een minder unieke uitstraling dan bij natuursteen tegels.

Img 0408

Louvre - natuursteen tegels uit de collectie van Nibo Stone

Donkere terrassen

Donkere natuursteensoorten, met name hardsteen tegels, hebben de eigenschap om buiten onder invloeden van het weer, terug te kleuren naar de oorspronkelijke muisgrijze kleur. Je kunt de steen impregneren met een kleurverdiepend product, maar dat zul je dan regelmatig moeten herhalen. Is je dat teveel werk, dan kun je ook kiezen voor een andere natuursteensoort zoals graniet of een lichte soort zoals kwartszandsteen.

Kleurvast voor buiten

Wil je toch liever bij donkere terrastegels blijven, kun je misschien beter kiezen voor keramische tegels voor buiten. Keramische tegels voor buiten zijn relatief nieuw. De technische ontwikkelingen voor de keramische industrie zorgen ervoor dat keramische tegels een goed alternatief zijn voor natuursteen of beton. De kleur van donkergekleurde tegels is bij keramische tegels vaster dan bij hardstenen terrassen. Bij lichtere soorten vervalt dit voordeel uiteraard. Let er bij de aanschaf van tegels op dat deze vorstbestendig zijn. Niet alle natuursteensoorten zijn voor buiten geschikt. Ook keramische tegels zijn niet altijd vorstbestendig.

Aurelia 1500 900 85 1

Aurelia - natuursteen tegels uit de collectie van Nibo Stone

Prijsverhoudingen

De prijs van natuursteen tegels ligt gemiddeld een beetje hoger dan die van een keramische steen, hoewel bij deze laatste de mate van kwaliteit van grote invloed op de prijs is. Er zijn een aantal exclusieve keramische tegels waar het prijskaartje even hoog of hoger is dan van natuursteen tegels.

Kwaliteitsverschillen

Zowel in natuursteen als in keramische tegels zitten grote kwaliteitsverschillen. Een natuursteen tegel kan kleine onvolmaaktheden bevatten doordat de steen rechtstreeks uit de natuur komt. Dat heeft ook wel weer zijn charme. De kwaliteit van keramische tegels zit hem vaak in de compactheid van de tegel (hoe poreus is de tegel) en de maatvastheid. Hoe compacter de steen, hoe minder krasgevoelig en hoe meer slijtvast de steen zal zijn. Vaak gaat dit hand in hand met de hoogte van het prijskaartje.

01070917  Melun  Tut Groot

Melun Tut - natuursteen tegels uit de collectie van Nibo Stone

Beschadigingen

Natuursteen bestaat uit een massief geheel en is minder gevoelig voor beschadigingen. Mocht een natuursteen tegel onverhoopt een beschadiging oplopen, dan stoort dit niet meteen omdat de kleur hetzelfde blijft.

Bij keramische tegels kan het glazuur eraf kan springen wanneer je hier iets hards op laat vallen waardoor de (anders gekleurde) klei zichtbaar wordt. Ook als er een kras in de tegel ontstaat, dan valt dit meer op omdat de onderliggende klei zichtbaar wordt. Tegenwoordig worden er ook (duurdere) plavuizen geproduceerd die van binnen en van buiten vrijwel dezelfde kleur hebben.

Slijtvaste tegels

Een natuursteen vloer staat bekend om de superlange levensduur en hoge slijtvastheid. Een natuursteen vloer gaat langer dan een mensenleven mee.

Ook keramische tegels die tot de hoogste kwalilteitscategorie horen zijn nagenoeg onverwoestbaar. Een nadeel is wel dat het ook zeer moeilijk is om in dergelijke tegels te boren om leidingen er door te laten lopen.

010706512  Monte  Catini Groot

Monte Catini - natuursteen tegels uit de collectie van Nibo Stone

Hoe zit het met het onderhoud?

Natuursteensoorten die kalk bevatten kunnen niet tegen zuren en chemicaliën. Het gebruik van de juiste reinigingsmiddelen is dus van belang. Een natuursteen vloer wordt bij het juiste onderhoud eigenlijk alleen maar mooier omdat je de kleurnuances steeds beter gaat zien. Een natuursteen vloer wordt nog altijd gezien als een waardevermeerdering van uw huis. Dat is fijn om te weten voor als je ooit wilt gaan verhuizen.

Keramische tegels van een goede kwaliteit zijn heel compact en minder gevoelig voor vlekken. Vuil kan nauwelijks in de tegel trekken en de tegel is onderhoudsarm.

Natuurlijke anti-slip

Sommige natuursteensoorten trekken door hun stroevere en open structuur sneller algengroei aan en krijgen dan een groene aanslag. Deze is door het afspuiten met een hogedrukspuit simpel te verwijderen. Kies bij een schaduwrijk terras voor een compactere natuursteen of een keramische buitentegel van goede kwaliteit.

Juist die stroevere structuur van natuursteen zorgt ervoor dat u buiten of in uw badkamer niet uitglijdt. Natuursteensoorten zoals leisteen hebben een natuurlijke antislip-waarde die door geen enkele keramische steen kan worden geëvenaard.

Titane 1 1500 1478 85

Titane - natuursteen tegels uit de collectie van Nibo Stone

Natuurlijke warmte

Een natuursteen vloer geeft je interieur niet alleen direct een warme en sprekende uitstraling, maar het voelt ook bijzonder aangenaam aan je blote voeten. Waar een keramische tegelvloer vaak koud aanvoelt, heeft een natuursteen tegelvloer de eigenschap om warmte goed te op te nemen en langzaam weer af te geven. Niet voor niets waren de badhuizen van lang geleden al voorzien van natuursteen vloeren!

Het blijft een kwestie van smaak

Samenvattend kan men concluderen dat er zowel aan natuursteen tegelvloeren als aan plavuizen voor- en nadelen zitten. De zich snel ontwikkelende keramische industrie maakt tegenwoordig een goede kwaliteit tegels die nauwelijks van echt natuursteen zijn te onderscheiden, hoewel je bij grote oppervlaktes het repeterende karakter zult blijven zien. Er zijn veel overeenkomsten in de eigenschappen van keramische tegels en natuursteen vloeren en als je deze twee kwalitatief goede tegels met elkaar vergelijkt, hoef je het om de prijs ook niet meer te laten. Al met al blijft het dus gewoon een kwestie van persoonlijke smaak!

Maassluis7

Nathal - natuursteen tegels uit de collectie van Nibo Stone

Blogs
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je gewoon inspiratie opdoen voor jouw droomvloer? Lees dan snel verder in een van de blogs hieronder.

Blog

Ontdek de elegante Suolo tegelserie bij Nibo Stone

Bij Nibo Stone introduceren we met trots onze nieuwste aanwinst: de Suolo tegelserie. Deze reeks is niet zomaar een…
20 maart 2024

Blog

Parket en vloerverwarming: een warme combinatie

Ben jij op zoek naar een nieuwe houten vloer en wil je weten wat er mogelijk is in combinatie met vloerverwarming? De…
09 februari 2024

Blog

Waarom de Arton één van onze meest populaire vloeren is

Betonlook is hot. Voor op de wand, in accessoires en natuurlijk op de vloer. Onze Asperi-serie past helemaal in het…
15 januari 2024
Klantenreviews Feedback Company
★★★★★ ★★★★★ op basis van 223 beoordelingen
★★★★★ ★★★★★
Dave
Fijne showroom en prettige medewerkers. Goed geholpen zodat wij nu onze droomvloer hebben liggen. We een puntje van aandacht en dat is de administratieve afhandeling zoals de Facturatie.
★★★★★ ★★★★★
Hans
Vanuit Drenthe een ritje naar Vianen gemaakt, dat was zeker de moeite waard. Mooie showroom met vriendelijke en vakkundige verkopers. Per ongeluk heeft de verkoper tweemaal korting gerekend in de offerte, deze hebben ondanks de fout toch gestand gelaten, veel waardering hiervoor. Afspraak is afspraak! Ik kom hier graag terug.