Nibo Stone NL

NIBO STONE TEKENT CONVENANT VOOR MEER VERANTWOORDE PRODUCTIE EN INKOOP VAN NATUURSTEEN

Groeve Nibo Stone

De Nederlandse en Vlaamse natuursteensector hebben samen met de Nederlandse en Vlaamse overheden, ngo’s en vakbonden afspraken gemaakt voor een meer verantwoorde productie en inkoop van natuursteen. Het gezamenlijk initiatief wordt ‘initiatief TruStone’ genoemd. Afgelopen maandag ondertekenden de Nederlandse partijen het convenant. Bij de partijen die het convenant ondertekenden waren onder andere ook minister Sigrid Kaag en vertegenwoordigers van de organisaties FNV, CNV en Arisa aanwezig. Vorige week werd het convenant al door de Vlaamse partijen getekend. Nibo Stone tekende als één van de eerste natuursteenbedrijven ook het convenant om duidelijk te spreken dat ze volledig achter dit initiatief en de bijbehorende afspraken staan.

Afgelopen twee jaar is er door diverse partijen in de natuursteenbranche hard gewerkt aan een IMVO-convenant voor de natuursteensector. Uit die samenwerking is het Initiatief TruStone ontstaan, dat een integraal onderdeel is van het convenant. De SER treedt daarbij op als onafhankelijk secretariaat voor het convenant.

Uniek aan het convenant is dat het over de landsgrenzen gaat, doordat Nederlandse én Vlaamse bedrijven, organisaties en overheden de handen ineen hebben geslagen. Het convenant bevat tevens een Vertrouwelijkheidsprotocol om te borgen dat de uitvoering van activiteiten geschiedt in overeenstemming met de (inter)nationale wet- en regelgeving op het gebied van mededinging.

De doelstelling van het Initiatief TruStone is helder; de betrokken partijen willen transparantie creëren en verbeteringen doorvoeren in de natuursteenbranche. Voornaamste aandachtspunten zijn landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika waar sprake kan zijn van de schending van mensen- of arbeidsrechten en/of waar het milieu wordt geschaad.

Nibo Stone is enthousiast over het feit dat het een echte samenwerking is geworden met diverse partijen in de natuursteensector. Natuursteen wordt gebruikt in talloze branches. Vloertegels is er daar een van, maar grote aantallen komen ook voor in bijvoorbeeld keukenbladen, grafstenen, gevels en vensterbanken. Als branche alleen kun je dus geen vuist maken tegen eventuele misstanden, laat staan als individueel bedrijf.

Nibo Stone zet zich overigens al jarenlang in voor duurzaam natuursteen. We gaan periodiek met onze leveranciers aan tafel waarbij onderwerpen als veiligheid, gezondheid en milieu in de groeves en fabrieken aan bod komen. Wij verwachten van onze leveranciers een zelfde visie en wijzen zaken als kinderarbeid, gedwongen arbeid en discriminatie ten strengste af. Bovendien doet Nibo Stone alleen zaken met partijen waarvan Nibo Stone goed inzicht heeft in de lokale omstandigheden.

Wij zijn er dan ook van overtuigd dat het Initiatief TruStone kan zorgen voor grote stappen voorwaarts richting duurzaam en verantwoord natuursteen, waar Nibo Stone derhalve met trots haar handtekening onder heeft gezet.

Meer weten over ons IMVO Beleid? Lees hier meer of bekijk onze infographic.

Klik hier voor meer informatie omtrent het Trustone Initiatief