KALANDERSTRAAT Enschede

In elke stad aanwezig, zelden spectaculair maar vaak onmisbaar in een stad. Filialen van de Hema zijn als de producten die er worden aangeboden; simpel, zonder franje, oerdegelijk maar nooit spectaculair. Zo ook het voormalige Hema pand aan de Kalanderstraat tot het in 2017 een make-over kreeg en nieuwe winkels hun intrek deden.

Na bijna een decennia op dezelfde plek te hebben gezeten was het voor de Hema tijd om te vertrekken en voor een nieuwe generatie plaats maken. Van saai naar spectaculair en van makkelijk te missen naar eyecatcher. Dat moest het nieuwe pand aan de Kalanderstraat worden en daarvoor moest het oude pand tot op de fundering gesloopt worden.

Het Ontwerp

De uitdaging voor de architect was om naar eigen zeggen “een winkelpand te ontwikkelen dat flexibel is en tegelijkertijd een karaktervolle invulling in de stad zou zijn". Zoals eerder gezegd moest het nieuwe pand een echte eyecatcher worden en niet meer in de verste verte lijken op het oude pand. Het ontwerp voor het nieuwe pand is door het Amsterdamse architectenbureau BFAS gemaakt die deze uitdaging met beide handen aanpakte en een moderne en ietwat futuristische gevel ontwierp. Spiegelend glas en stalen gevelplaten met gaten van verschillende diameters zorgen voor een speels uiterlijk. De natuurstenen lijsten maken het geheel weer wat serieuzer en stijlvoller en markeren tegelijkertijd de individuele ruimtes aan binnen het pand.

De Bouw

Bouwbedrijf aan de Stegge kreeg vervolgens de opdracht om dit ontwerp van schets naar realiteit te brengen. Al gauw bleek dat de verschillende gevelelementen specialistisch werk met zich mee brachten en dus werd Nibo Services snel benaderd voor de natuursteen gevelelementen. Er werd uiteindelijk gekozen voor een warme beige kalksteen die perfect matchte met de stalen gevelplaten. De natuursteensoort is al regelmatig in diverse projecten toegepast en heeft bewezen om ook buiten uitstekend toe te passen. 


De Montage

Na het ontwerpen, produceren en transporteren van de natuursteen gevelelementen vertrouwde Nibo Services ook op haar eigen vakmensen voor het plaatsen van de natuursteen elementen. Dit stukje vakwerk vond plaats over een tijdsperiode van enkele maanden met een prachtig eindresultaat. Aangezien er op grote hoogte natuursteen elementen zijn geplaatst is er gebruik gemaakt van de 2e draagweg manier. Deze manier van plaatsing, die overigens in al veel steden verplicht is, garandeert dat als 1 draagweg het begeeft er altijd nog een 2e draagweg is die het materiaal vasthoudt.

Er werd gekozen voor dubbele verankering aangezien verlijmen geen optie was bij dit materiaal waardoor toch het gewenste resultaat werd bereikt.

Toegepaste producten

Gevelplaten
Deel via
Nibo Stone maakt gebruik van cookies Ok, melding sluiten