Nibo Stone

De tuintrends voor 2016

23 januari 2016 Terrastegels, Trends
Nibo Stone Alex Jan Maat

Buiten is het nog winters weer. Toch werden onlangs al de nieuwste tuintrends voor 2016 gepubliceerd door de tuinbranche in samenwerking met trendwatcher Aafje Nijman.

In onze blog Groen wonen – Dé woontrend van 2016 schreven we het al: De natuur in huis halen is hipper dan ooit. Dit zagen we terug in de kleurentrends voor 2016, die een voorkeur voor natuurkleuren lieten zien. Kleuren en tinten als klei, grijs, kiezel en modderbruin zijn populair. Ook natuurlijke beigetinten die doen denken aan een zacht zandstrand horen hierbij. Verder nemen allerlei natuurlijke tinten blauw een dominante plek in onder de woonkleuren. Vooral tinten die doen denken aan helderblauwe zeeën of strakblauwe luchten.

Nibo Stone  Titane

Ook in de keuze voor materialen zien we een opmars voor natuurlijke en eerlijke materialen, puur en onbewerkt. Men kiest steeds meer voor een vloer die oogt alsof deze rechtstreeks uit de natuur komt. Er moet een soort van leven in zitten. Daarom zijn leisteen en marmer favoriet in de hedendaagse woonmodetrends. Maar ook buiten zien we dezelfde trends terugkomen.

Nibo Stone Tuin

Het trendthema van 2016 is Wakker: onder invloed van economische, sociale en maatschappelijke ontwikkelingen verandert er van alles om ons heen. De wereld is volop in beweging. Informatie gaat in een handomdraai de wereld over. Hypes volgen elkaar steeds verder op. Kortom, een tijd om onze ogen wijd open te zetten, want er gebeurt ontzettend veel.

RECONSIDER SPACE - HERDEFINITIE VAN BINNEN EN BUITEN

Nu we de natuur meer naar binnen halen, vervaagt het verschil tussen binnen en buiten. De tuin en het interieur staan steeds meer met elkaar in verbinding. De stijl en sfeer van binnen wordt doorgetrokken in de tuin en omgekeerd. Dit zie je terug in eenzelfde stijl meubels, accessoires en verlichting. Kleuren sluiten op elkaar aan en ook de vloer wordt doorgetrokken van binnen naar buiten.

Nibo Stone  Louvre

Ook in de tuin zelf vervaagt de grens tussen verschillende delen. Zo kunen het terras, de border en de vijver gedeeltelijk in elkaar overvloeien. Planten met krachtige opvallende vormen en kleuren passen helemaal binnen deze trend.

THE WORLD BEYOND - SPROOKJESACHTIG

De harde realiteit proberen we te ontvluchten met sprookjesachtige accenten, donkere kleuren en pastelkleuren (fris groen, paars, pastel lila, roze, blauw en groen) met een vleugje goud of koper, en weelderige en exotische planten en bloemen, zoals rozen, varens en orchideeën.

Nibo Stone  Sprookjestuin

Ook bijzondere, vervreemdende decoraties en dessins die bestaan uit vervagende vlekken, kleurverloop en uitvergrote bloem-, blad- en takmotieven passen hier goed bij. We zien in de tuin veel weelderige planten en bloemen. Ook invloeden vanuit het buitenland nemen steeds meer toe doordat we tijdens onze reizen naar verre bestemmingen veel inspiratie opdoen.

The World Beyond Nibo Stone

CONNECT THE STORY: NATUURLIJKE NONCHALANCE

Het thema Connect The Story is een rustgevende en basic trend die past in bijna ieder interieur en past vooral bij onze huidige manier van leven waarbij duurzaamheid centraal staat. In deze stijltrend is het motto: Hoe groener, hoe beter! Er wordt gekozen voor veel beplanting waarbij de eigen kruidenhoek en moestuinplanten natuurlijk niet mogen ontbreken. Eerlijke groenten en kruiden die niet bespoten zijn en op een natuurlijke manier gegroeid, massen helemaal in deze trend. Steeds meer creatieve en leuke oplossingen voor vertikaal tuinieren bieden ook prima mogelijkheden voor het balkon, dakterras of kleine tuin. Deze begroeiing en beplanting tegen de muur accentueren het natuurlijke gevoel nog meer. Je ziet de kruidentuin zelfs een plek veroveren binnenshuis:

Nibo Stone Kruidentuin Keuken

Binnen dit thema horen natuurlijke, hergebruikte en verweerde materialen, natuurlijke kleuren en (handgemaakte) accessoires van glas, hout, vlechtwerk en terracotta. Een losse, nonchalante tuinstijl, met ronde en grillige vormen. De tuin mag weer lijken op Moeder Natuur en hoeft niet strak vormgegeven te zijn.

Nibo Stone

WE DOEN STEEDS MEER IN DE TUIN

Hoe dan ook, we doen steeds meer in de tuin. Waar we vroeger alleen in de tuin zaten aan een eenvoudige tuinset met parasol, krijgt de tuin steeds meer elementen. Dat zien we aan de opkomst van loungesets, uitgebreide buitenkeukens en de vraag naar zwembaden en jacuzzi’s in de tuin. We beleven de tuin op een andere manier en er wordt meer tijd in eigen tuin doorgebracht. Het buitenleven krijgt een centrale plek binnen het Nederlandse gezinsleven.

Nibo Stone Zwembadrand

Niet alleen wordt het interieur van de woonkamer als het ware doorgetrokken naar het terras, we besteden ook meer geld aan design voor de tuin. Een mooie teakhouten tafel of een riante loungeset mogen niet meer ontbreken en ook aan het materiaal voor de tuin zoals de bestrating en verlichting wordt meer aandacht en geld besteed.

Meubeltrend 2016 Nibo Stone
Nibo Stone  Martinveltkamp

(bronnen: Tuinbranche Nederland, Studio Redd)